Alimentatie sanatoasa – sfatul lunii august

  1. nutritie sanatoasa
Rating: 5.0/5. Din 2 voturi.
Please wait...

Manancati cat mai variat posibil.

 

Fiecare dintre noi avem cateva alimente pe care le tot consumam, fie preferate, fie comod de procurat.

 

Unora le place mazarea cu pui, painea cu maia, dorada la gratar, laptele de capra sau branza cu rosii romanesti.

 

Unele preferinte sunt ne sunt create activ de parinti si bunici in copilarie, iar altele sunt induse pasiv de triggeri externi gen miros, aspect.

 

Insa, oricat de sanatoase ar fi unele alimente, pentru sanatate si silueta trebuie sa ne hranim cu alimente cat mai variate posibil.

 

Sa nu mananci aceeasi mancare mai mult de doua zile la rand este un principiu sanatos, respins insa de majoritatea pentru ca pare incomod de pus in aplicare in viata agitata, stresanta, lipsita de timp – viata de zi cu zi.

 

Insa, sa ne limitam la cateva alimente pe care le consideram cele mai sanatoase din parcare nu este suficient pentru ca alimentele nu trebuie sa acopere doar nevoile organismului nostru, ci si nevoile miliardelor de bacterii care locuiesc in intestinul nostru (bacterii denumite generic “microbiom”).

 

Exista multe specii de bacterii dar microbiomul uman are in principal 4 dintre acestea: Firmicutes, Bacteroidetes, Actinobacteria si Proteobacteria – toate influentabile de antibiotice, antiinflamatoare, exces de grasimi, deshidratare, si multi alti factori printre care cel mai controlabil prin comportament voluntar este consumul de alimente cat mai variate.

 

Exista niste cercetatori numiti gnotobiologi – care studiaza evolutia unor soareci de laborator crescuti in mediu steril – care au demonstrat ca implantarea intestinului soarecilor sterili cu:

 

  1. bacterii Bacteroidetes ii pastreaza pe acestia slabi chiar daca sunt lasati sa se hraneasca la liber cu oricata mancare, (1)
  2. bacterii Firmicutes le creste acestora procentul de grasime cu 60% in doar 2 saptamani chiar daca sunt tinuti la dieta. (2)

 

Iar studiile realizate pe microbiom uman, demonstreaza ca bacteriile din intestinele persoanelor supraponderale si obeze sunt mai putin diverse. (3)

 

– De ce creste riscul de ingrasare daca microbiomul este mai putin variat?

 

Deoarece cu cat alimentatia este mai putin variata cu atat bacteriile Firmicutes se inmultesc mai tare, aceste bacterii fiind capabile sa digere partile nedigerabile din alimentele pe care le consumam, cum ar fi celuloza.

 

Practic, din aceeasi cantitate de mancare persoana cu microbiom mai bogat in Firmicutes absoarbe mai multa energie la pachet cu balonare, crampe, retentie de apa – simptome generate de gazele eliberate de aceasta flora fermentativa. (4)

 

Pe de alta parte, cu cat variem mai mult alimentele pe care le consumam cu atat microbiomul devine mai divers. (5)

 

Iar un microbiom divers ne poate ajuta sa ne recuperam/pastram silueta.

 

Si nu este vorba numai despre silueta, studiile recente demonstrand ca microbiomul intestinal este implicat si in etiologia a numeroase boli precum: sindrom metabolic, diabet, alergii, boala celiaca, colon iritabil, reumatism sau boli cardiovasculare. (6)

 

Asa ca – pentru sanatatea si silueta dvs. – variati cat mai mult alimentele pe care le consumati alegand diverse tipuri de peste ca nu numai somonul e sanatos, carne de la diverse animale, lactate si branzeturi si de capra si de vaca si de bivolita sau de oaie, fructe si legume de sezon cat mai variate, fasole, mazare, linte, naut, si paine din diverse tipuri de cereale macar de la o saptamana la alta daca nu zilnic.

 

Studii citate

 

(1) Samuel BS, Shaito A, Motoike T, Rey FE, Backhed F, Manchester JK et al. Effects of the gut microbiota on host adiposity are modulated by the short-chain fatty-acid binding G protein-coupled receptor, Gpr41. Proc Natl Acad Sci USA 2008; 105: 16767–16772.

 

(2) Bäckhed F, Ding H, Wang T, Hooper LV, Koh GY, Nagy A, et al. The gut microbiota as an environmental factor that regulates fat storage. Proc Natl Acad Sci U S A (2004) 101(44):15718–23. doi:10.1073/pnas.0407076101

 

(3) Turnbaugh, Peter J., et al. “A core gut microbiome in obese and lean twins.” nature 457.7228 (2009): 480-484.

 

(4) Scarpellini, Emidio, et al. “Gut microbiota and obesity.” Internal and emergency medicine 5.1 (2010): 53-56.

 

(5) David, Lawrence A., et al. “Diet rapidly and reproducibly alters the human gut microbiome.” Nature 505.7484 (2014): 559-563.

 

(6) Tlaskalová-Hogenová, Helena, et al. “The role of gut microbiota (commensal bacteria) and the mucosal barrier in the pathogenesis of inflammatory and autoimmune diseases and cancer: contribution of germ-free and gnotobiotic animal models of human diseases.” Cellular & molecular immunology 8.2 (2011): 110-120.

 

 

 

 

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.