Chiar vrei să slăbeşti?

Diana ArteneNutriţie pentru slăbit

vrei-sa-slabesti-just-do-it

Deși – așa cum am descris detaliat în cartea “The Old Chocolate Diet” – știu sigur că mulți oameni care declară că vor să slăbească de fapt vor doar destinația fără a-și asuma și drumul către destinație, totuși, aș vrea să-ți pui întrebarea:

Chiar vrei să slăbești?

Pentru că „să slăbești“ nu înseamnă să apeși pe un buton magic care te transformă brusc într-un tu mai slab(ă).

Ci înseamnă:

  • să aplici corect, continuu și repetat corect regulile necesare care te conduc spre corpul pe care ți-l dorești,
  • atenție continuă față de triggerii care te-ar putea îndepărta de pe acest drum, și
  • dezvoltarea de strategii aplicabile pe termen lung care să te readucă rapid pe acest drum în cazul în care te-ai rătăcit temporar.

Știu sigur că „vrei să slăbești“ nu înseamnă nimic și că „People don’t Just Do It“ decât atunci când sunt cu adevărat motivați intrinsec să-și asume cele trei aspecte ale slăbitului enumerate mai sus.

Slăbitul magic are efecte secundare extrem de dure, printre care:

  • pierderea capacității de a-ți menține greutatea stabilă în ciuda lipsei excesului alimentar,
  • pierderea capacității de a slăbi fără înfometare sau deshidratare,
  • și, uneori, chiar pierderea sănătății.

De aceea, studiez continuu neurofiziologia și psihologia comportamentului alimentar, fiind un mare fan al profesorului Dan Ariely și al multora dintre profesorii de la Kalionska Institute. Însă ieri am asistat la unul dintre cele mai tari workshop-uri de psihologia comportamentului alimentar, workshop susținut de dr. Mark Faries în cadrul Conferinţei Internaționale de Nutriție Sportivă, Austin, Texas. Aș putea spune că a fost chiar un pic peste nivelul dr. Dan Ariely, dar desigur că acesta nu lucrează țintit pe psihologia comportamentului alimentar, ci pe economie comportamentală, ceea ce poate îl avantajează pe dr. Faries.

Numele workshop-ului a fost Why people don’t: “Just Do It” , iar mesajele principale au fost:

  • deși doar prin mâncat sănătos, exercițiu fizic practicat regulat, somn de calitate și abstinență față de fumat se pot preveni >80% dintre boli, doar 3% din populația lumii practică aceste comportamente sanogene
  • deși doar 3% din populaţia lumii practică aceste comportamente sanogene, 37% declară faptul că le practică
  • iar restul de 63% nici măcar nu-și propun să le practice din cauza absenței capacității de a tolera amânarea satisfacerii unei plăceri de moment în numele stării de bine pe termen lung.

Iar numele workshop-ului nu era o întrebare, ci o concluzie afirmativă obținută după ani de studii și cercetări coordonate de dr. Faries – studii presărate amuzant pe parcursul workshop-ului.

Dintre aceste studii, cele mai amuzante dar şi interesant de luat în consideraţie sunt următoarele două:

1) linişte pentru 15 minute

În acest studiu, participanții (cărora li s-au atașat niște electrozi în prealabil) au fost rugați să stea pur și simplu fără să facă nimic pentru 15 minute într-o cameră în care singura potențială distracție ar fi putut fi apăsarea unui buton care ar fi generat trecerea unui curent prin acei electrozi.

Și, în mod incredibil, majoritatea participanților la studiu au preferat să se autoelectrocuteze decât să stea pur și simplu degeaba 15 minute.

Gândește-te, te rog, tu ce ai fi făcut dacă ai fi luat parte la acest studiu?

Te invit să scrii răspunsul pe o foaie, sau pe ce vrei tu, apoi să mergi într-o cameră și să stai efectiv fără niciun stimul pentru 15 minute: fără televizor, telefon, citit, muzică, laptop, pixuri de scris, jocuri sau absolut nimic folosibil pentru a trece timpul.

Pur și simplu, pune alarma ceasului să sune peste 15 minute, apoi pune ceasul în afara camerei în care vei sta în fața ușii (astfel încât să-l auzi).

Cât timp poți să rămâi tu cu tine în prezența ta fără să faci absolut nimic altceva decât să fii atent la tine?

2) telefonul intangibil

În acest studiu, aplicat într-una dintre orele susținute de dr. Faries la Universitatea din Texas, studenților li s-a permis să-și păstreze telefoanele deschise în interiorul băncii (cât să poată fi sunați, să poată fi atenționați că au primit emailuri sau notificări de pe facebook, de exemplu), dar nu și să răspundă sau măcar să verifice nici vizual şi nici tactil ce anunța respectiva notificare sonoră.

După care li s-a măsurat nivelul de frustrare – crescut, evident, până la satelitul folosit de compania de telefonie mobilă.

Gândește-te, te rog, tu ce ai fi făcut dacă ai fi luat parte la acest studiu?

Te invit să scrii răspunsul pe o foaie, sau pe ce vrei tu, apoi să îți lași telefonul undeva în aceeași cameră cu tine (astfel încât să-l poți auzi, dar să nu îl poți vedea) și să te așezi la televizor că să vizionezi timp de 1 oră un program / film / emisiune / talkshow sau orice altceva care îți place cu adevărat.

Te rog, alege cu mare atenție, pentru că nu poți să mai schimbi canalul o data ce experimentul a început. Exact ca la o clasă de curs (se poate mult mai plăcut dacă alegi bine), nu poți schimba ce vei viziona în următoarea oră.

Decide la ce vrei să te uiți, setează alarma ceasului să sune peste 1 oră.

Cât ești capabil să reziști fără să te uiți la telefon în ciuda notificărilor, fără să îți verifici contul de Facebook, fără să răspunzi dacă te sună cineva?

Studiile dr. Faries arată că incapacitatea de a rămâne tu în prezența ta, aliniat cu scopul pe care susții că dorești să-l atingi, prezice incapacitatea de a respecta regulile comportamentale necesare pentru obținerea și menținerea greutății corporale dorite.

Acest workshop extraordinar de medicină comportamentală nu a fost înregistrat și nu este corect să dezvălui mai mult din munca altei persoane. Totuși, dacă dorești să înțelegi mai bine importanţa factorilor comportamentali în succesul slăbitului tău pe termen lung, poți cîți cartea “The Old Chocolate Diet“. Vei înțelege că nu poți slăbi nici fără reguli, nici fără atenție față de propriul corp și nici fără plăcerea de a mânca și vei învăța să-ți construiești strategii care să te țină pe drumul care te va duce spre corpul pe care ți-l dorești. Dacă ți-l dorești!

Ai putut să te suporți și să te comporți aliniat cu scopul tău măcar timp de 15 minute atunci când ți-ai propus asta în mod complet voluntar și conștient?

Ai putut să-ți ignori telefonul pentru 1 oră?

Crezi că poți face asta zilnic?

Soluția slăbitului tău este la tine, pentru că nimeni nu poate să mănânce sau să facă sport în locul tău așa cum nimeni nu poate să nască în locul unei femei gravide. Dacă îți dorești alt corp, este necesar să fii dispus să faci efortul și să tolerezi disconfortul de a aplica zilnic comportamentele aliniate cu scopul tău.

Deși este, evident, un truism, multă lume care „vrea să slăbească“ nu înțelege / nu acceptă faptul că dacă vrei să te schimbi nu poți rămâne la fel: trebuie să te schimbi ca să te schimbi.

A vrea ceva și a face ceea ce trebuie ca să obții ceea ce vrei sunt două lucruri complet diferite. Deci:

Chiar vrei să slăbeşti?