Chiar vrei sa slabesti?

Why people don't "Just Do It"?

  1. just do it
Rating: 5.0/5. Din 4 voturi.
Please wait...

Desi – asa cum am descris detaliat in cartea “The Old Chocolate Diet” – stiu sigur ca multi oameni care declara ca vor sa slabeasca de fapt vor doar destinatia fara a-si asuma si drumul catre destinatie, totusi as vrea sa-ti pui intrebarea:

 

Chiar vrei sa slabesti?

 

Pentru ca “sa slabesti” nu inseamna sa apesi pe un buton magic care te transforma brusc intr-un tu mai slab(a).

 

Ci inseamna:

  • sa aplici corect, continuu si repetat corect regulile necesare care te conduc spre corpul pe care ti-l doresti,
  • atentie continua fata de triggeri care te-ar putea indeparta de pe acest drum, si
  • dezvoltarea de strategii aplicabile pe termen lung care sa te readuca rapid pe acest drum in cazul in care te-ai ratacit temporar.

 

Stiu sigur ca “vrei sa slabesti” nu inseamna nimic si ca “People don’t Just Do It” decat atunci cand sunt cu adevarat motivati intrinsec sa-si asume cele trei aspecte ale slabitului enumerate mai sus.

 

Slabitul magic are efecte secundare extrem de dure printre care:

  • pierderea capacitatii de ati mentine greutatea stabila in ciuda lipsei excesului alimentar,
  • pierderea capacitatii de a slabi fara infometare sau deshidratare,
  • si uneori chiar pierderea sanatatii.

 

De aceea studiez continuu neurofiziologia si psihologia comportamentului alimentar, fiind un mare fan al profesorului Dan Ariely si al multora dintre profesorii de la Kalionska Institute. Insa ieri am asistat la unul din cele mai tari workshopuri de psihologia comportamentului alimentar, workshop sustinut de dr. Mark Faries in cadrul Conferintei Internationale de Nutritie Sportiva, Austin Texas. As putea spune ca a fost chiar un pic peste nivelul dr. Dan Ariely, dar desigur acesta nu lucreaza tintit pe psihologia comportamentului alimentar ci pe economie comportamentala ceea ce poate il avantajeaza pe dr. Faries.

 

Numele workshopului a fost Why people don’t: “Just Do It” iar mesajele pricipale au fost:

  • desi doar prin mancat sanatos, exercitiu fizic practicat regulat, somn de calitate si abstinenta fata de fumat se pot preveni > 80% din boli doar 3% din populatia lumii practica aceste comportamente sanogene
  • desi doar 3% din populatia lumii practica aceste comportamente sanogene, 37% declara faptul ca le practica
  • iar restul de 63% nici macar nu-si propun sa le practice datorita absentei capacitatii de a tolera amanarea satisfacerii unei placeri de moment in numele starii de bine pe termen lung.

 

Iar numele workshopului nu era o intrebare ci o concluzie afirmativa obtinuta dupa ani de studii si cercetari coordonate de dr. Faries – studii presarate amuzant pe parcursul workshopului.

 

Dintre aceste studii cele mai atat amuzante cat si interesant de luat in consideratie sunt urmatoarele doua:

 

1) liniste pentru 15 minute

 

In acest studiu participantii (carora li s-au atasat niste electrozi in prealabil) au fost rugati sa stea pur si simplu fara sa faca nimic pentru 15 minute intr-o camera in care singura potentiala distractie ar fi putut fi apasarea unui buton care ar fi generat trecerea unui curent prin acei electrozi.

 

Si, in mod incredibil, majoritatea participantilor la studiu au preferat sa se auto-electrocuteze decat sa stea pur si simplu degeaba 15 minute.

 

Gandeste-te, te rog, tu ce ai fi facut daca ai fi luat parte la acest studiu?

Te invit sa scrii raspunsul pe o foaie, sau pe ce vrei tu, apoi sa mergi intr-o camera si sa stai efectiv fara nici un stimul pentru 15 minute: fara televizor, telefon, citit, muzica, laptop, pixuri de scris, jocuri sau absolut nimic folosibil pentru a trece timpul.

Pur si simplu pune alarma ceasului sa sune peste 15 minute, apoi pune ceasul in afara camerei in care vei sta in fata usii (astfel incat sa-l auzi).

Cat timp poti sa ramai tu cu tine in prezenta ta fara sa faci absolut nimic altceva decat sa fii atent la tine?

 

2) telefonul intangibil

 

In acest studiu aplicat intr-una din orele sustinute de dr. Faries la Universitatea din Texas, studentilor li s-a permis sa-si pastreze telefoanele deschise in interiorul bancii (cat sa poata fi sunati, sa poata fi atentionati ca au primit emailuri sau notificari de pe facebook de exemplu) dar nu si sa raspunda sau macar sa verifice nici vizual nici tactil ce anunta respectiva notificare sonora.

 

Dupa care li s-a masurat nivelul de frustrare – crescut evident pana la satelitul folosit de compania de telefonie mobila.

 

Gandeste-te, te rog, tu ce ai fi facut daca ai fi luat parte la acest studiu?

Te invit sa scrii raspunsul pe o foaie, sau pe ce vrei tu, apoi sa iti lasi telefonul undeva in aceeasi camera cu tine (astfel incat sa-l poti auzi, dar sa nu il poti vedea) si sa te asezi la televizor ca sa vizionezi timp de 1 ora un program/ film/ emisiune/ talk show sau orice altceva care iti place cu adevarat.

Te rog, alege cu mare atentie, pentru ca nu poti sa mai schimbi canalul o data ce experimentul a inceput. Exact ca la o clasa de curs (sa poate mult mai placut daca alegi bine) nu poti schimba ce vei viziona in umatoarea ora.

Decide la ce vrei sa te uiti, seteaza alarma ceasului sa sune peste 1 ora.

Cat esti capabil sa rezisti fara sa te uiti la telefon in ciuda notificarilor, fara sa iti verifici contul de Facebook, fara sa raspunzi daca te suna cineva?

 

Studiile dr. Faries arata ca incapacitatea de a ramane tu in prezenta ta aliniat cu scopul pe care sustii ca doresti sa-l atingi prezice incapacitatea de a respecta regulile comportamentale necesare pentru obtinerea si mentinerea greutatii corporale dorite.

 

Acest workshop extraordinar de medicina comportamentala nu a fost inregistrat si nu este corect sa dezvalui mai mult din munca altei persoane. Totusi – daca doresti sa intelegi mai bine importanta factorilor comportamentali in succesul slabitului tau pe termen lung – poti citi cartea “The Old Chocolate Diet“. Vei intelege ca nu poti slabi nici fara reguli, nici fara atentie fata de propriul corp si nici fara placerea de a manca si vei invata sa-ti construiesti strategii care sa te tina pe drumul care te va duce spre corpul pe care ti-l doresti. Daca ti-l doresti!

 

Ai putut sa te suporti si sa te comporti aliniat cu scopul tau macar timp de 15 minute atunci cand ti-ai propus asta in mod complet voluntar si constient?

 

Ai putut sa-ti ignori telefonul pentru 1 ora?

 

Crezi ca poti face asta zilnic?

 

Solutia slabitului tau este la tine pentru ca nimeni nu poate sa manance sau sa faca sport in locul tau asa cum nimeni nu poate sa nasca in locul unei femei gravide. Daca iti doresti alt corp este necesar sa fii dispus sa faci efortul si sa tolerezi discomfortul de a aplica zilnic comportamentele aliniate cu scopul tau.

 

Desi este evident un truism, multa lume care “vrea sa slabeasca” nu intelege/ nu accepta faptul ca daca vrei sa te schimbi nu poti ramane la fel: trebuie sa te schimbi ca sa te schimbi.

 

A vrea ceva si a face ceea ce trebuie ca sa obtii ceea ce vrei sunt doua lucruri complet diferite. Deci:

 

Chiar vrei sa slabesti?

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.