A Christmas Carol

  1. poveste de Craciun
Niciun vot.
Please wait...

As putea sa scriu “O poveste de Craciun” in loc de “A Christmas Carol” – dar tocmai am publicat a treia carte in limba engleza, si – din acest motiv – in acest articol ma voi adresa celor care stiu engleza (deci care pot citi cartea aceasta, sau pe celelalte doua).

 

As vrea sa mentionez de la inceput ca engleza in care sunt scrise cartile mele este foarte citibila, conversationala si usor de digerat. Ca sa le cititi, nu aveti nevoie nici de o diploma in literatura engleza, nici de o diploma in stiintele nutritiei (biochimie, fiziologie, neurofiziologie, medicina comportamentala, sau alte astfel de stiinte ce ilumineaza putin irationalitatea comportamentului alimentar).

 

Dar, revenind la povestea de Craciun, totul a inceput in urma cu aproape 7 ani.

 

In toamna anului 2007, lucram cu o pacienta (care ulterior mi-a devenit prietena :)) si ii povesteam ca m-am saturat de diete pana peste cap si ca am decis sa scriu o carte in care sa prezint cum se poate slabi fara dieta. Imi aduc aminte cat de incantata a fost prietena mea, si cum m-a intrebat:

 

– Si, cand o s-o publici?

– Inainte de Craciun! i-am raspuns eu la fel de incantata si entuziasmata in efervescenta discutiei.

Anii au trecut, si inainte de fiecare Craciun, prietena mea radea de mine:

– Bine ca nu ai spus “inainte de care Craciun” o sa publici cartea.

 

Mi-a luat cam 4 Craciunuri jumate sa ma enerveze aceasta gluma si, la al cincilea Craciun numarat de la discutia din 2007 aveam prima mea carte gata de editare (pas intermediar neprevazut in discutia initiala, care a luat ceva timp si el, facandu-ma in final sa reusesc sa public cartea nu “inainte de Craciun” asa cum tineam deja cu toti dintii sa fac, ci abia in ianuarie 2012).

 

Cartea publicata atunci, se numeste “5 Gears Diet” si este necesara si absolut suficienta pentru slabitul oricarei persoane care nu mananca emotional.

 

Dupa ce am scris aceasta carte – pe care, in maxima mea modestie, am considerat-o (si inca o consider) aproape perfecta din punct de vedere stiintific – am primit o tona de feedbackuri pozitive si cateva feedbackuri sursurate de genul:

 

– Bine, bine, dar eu ce fac acum?

– Cum slabesc de fapt?

– Cartea e super tare, dar cum naiba se aplica?

 

Evident, reactia initiala a fost ceva de genul:

 

– Bine ca sunteti voi destepti…

 

sau

 

– Daca ai fi putin mai disciplinat ai vedea ca functioneaza!

 

Desigur, gandeam si spuneam asta pentru ca stiam de ani buni ca functioneaza.

 

Doar ca functionase la persoanele care aplicasera regulile descrise in carte in prezenta mea.

 

Si, se parea ca o carte – chiar atat de buna cum este 5 Gears Diet (din punctul meu de vedere – modest evident, si pur obiectiv…) – nu era suficienta sa regleze metabolic persoanele care aflau informatia respectiva in absenta monitorizarii mele.

 

Asa ca, pe langa faptul ca am mai explicat nitel partea cu aplicabilitatea in primele capitole din a doua mea carte – Nutrition Guide for Mums – m-am hotarat sa reiau programele de monitorizare si asa am creat Programul de Slabit “Fara DIETA.

 

Si uite asa, au mai trecut cateva luni bune, si cateva workshopuri de nutritie pe baza noului subiect care mi-a rasarit in minte ca ghiocelul fraged in martie: mancatul emotional.

 

Iar experienta directa cu persoanele pe care le monitorizam pentru slabit mi-a demonstrat ca unora le iese si unora le iese mai putin, intrebarea fireasca fiind:

 

– Ce Doamne iarta-ma sa fac mai mult decat sa le dau informatia corecta despre cand si cum se slabeste grasime, ca sa-i ajut pe cei carora nu le iese?

 

Aceasta intrebare mi-a stat in cap pana mi s-au ofilit toti ghioceii si m-au apucat toti nervii ca trebuie sa fie si obstacole in calea slabitului meu perfect din punct de vedere fiziologic si neurofiziologic si biochimic si de care punct o mai fi.

 

In nervii mei, am inceput sa citesc si mai mult despre irationalitatea comportamentului alimentar, l-am descoperit pe Dan Ariely (care mi-a dat doua bobarnace direct in teoria mea cu disciplina) si am urmat cursuri de medicina comportamentala.

 

In afara de socul Dan Ariely, dupa ce am invatat medicina clasica – in care suntem invatati sa le spunem pacientilor ce sa faca “. Punct. Ca ei o sa faca by default si ca daca nu fac sunt pacienti necomplianti, delasatori, si ca e vina lor ca nu le iese” – cursul de medicina comportamentala organizat de Kalionska Institute din Suedia m-a lovit frontal.

 

Pare – se, in lumea civilizata se stie de ceva ani ca pacientii nu fac ce le spunem noi sa faca pentru ca ar fi corect sau necesar sau sanatos sau… nu pentru ca sunt necomplianti sau delasatori sau mai stiu eu ce. Acelora carora le este mai greu sa slabeasca, le este mai greu pentru ca au active pe pilot automat mecanisme de supravietuire in stres si oboseala puternic accentuate, mecanisme care impiedica aprope total arderea de grasimi.

 

Cu informatia detinuta deja de la Stiintele Nutritiei, si cu tehnicile din acest curs si din cursul si cartile lui Dan Ariely, am creat Programul de Slabit “Fara STRES” destinat persoanelor care mananca emotional.

 

Si apoi am scris cartea “The Old Chocolate Diet” pentru toti gurmanzii care mananca emotional si care s-au saturat sa tina diete, dar care nu-si permit fizic sa beneficieze de monitorizarea mea directa.

 

Iar pe acesta a treia carte chiar am reusit s-o public inainte de Craciun 🙂 Si, ca sa o poate citi oricine inainte de Craciun, am scazut pretul variantei ebook la mai putin de 20 de lei (sub 5 dolari).

 

Daca mananci emotional si totusi vrei sa slabesti, sugestia mea pentru tine este sa citesti aceasta carte pentru ca iti va raspunde la foarte multe intrebari despre slabit.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.