Soluţii simple pentru persoanele cu colon iritabil

Diana ArteneAlimentaţie sănătoasă

colon-iritabil-nutritie

Cu toții știm că fructele și legumele sunt bune pentru noi, doar că balonarea ne oprește uneori să le consumăm. Unii nu pot mânca nici măcar un măr fără să arate ca și cum ar fi gravizi în 5 luni, iar unele nu mănâncă acel măr ca să nu arate așa. Dar, pe lângă aspectul „balonat“, durerea generată de crampele abdominale poate strica ziua oricui! Deci, ce putem face să prevenim astfel de zile?

Deși există foarte mulți factori care pot genera simptomatologia colonului iritabil, colonul iritabil în sine nu are o cauză identificabilă. Iată câteva dintre cauzele colonului iritabil – la pachet cu soluții eficiente și simplu de aplicat:

Cauza 1. Alimentele bogate în:
– fibre – conopidă, broccoli, varză, fasole, linte, usturoi, ceapă
– fructoză – se găsește în fructe și în cam toate sucurile răcoritoare (care nu sunt îndulcite cu zahăr ci cu sirop concentrat de porumb)
– grăsimi procesate termic – alimente prăjite, mezeluri, pizza, şaorma și alte alimente fast food.
– substanțe chimice nemetabolizabile – coloranți alimentari, conservanți, antibiotice, hormoni – care ciuruiesc la propriu mucoasa intestinală, producând disbioză, cu imposibilitatea digerării complete și absorbției glucidelor (însoțită uneori de sindrom diareic).

Atenție: pe de-o parte, cam 1/3 dintre pacienții cu colon iritabil au intoleranță la fructoză și, pe de altă parte, chiar și un exces temporar de fructe, sucuri sau alimente bogate în această fructoză sintetică poate declanșa crampe abdominale și balonare printr-un deficit temporar de dizaharidaze intestinale, care vor lăsa glucidele nedigerate. Glucidele nedigerate merg mai departe în colon, unde vor fi metabolizate de bacteriile aerobe (Lactobacillus, Bacillus coli, Aerobacter), alături de glucidele nedigerabile de către oameni (celuloză, hemiceluloză, lignină), cu producere de CO2, NH3, CH4. Deci, fermentația are loc în colon fie atunci când consumați în exces glucide digerabile (fructe sau alimente bogate în fructoză din sirop de porumb, așa-numita HFCS ), fie atunci când consumați în exces glucide nedigerabile (legume, cereale sau leguminoase) sau substanțe chimice ce produc disbioza intestinală – cuvântul cheie fiind „exces“.

Soluție:
– luați mese mai mici cantitativ, pentru că generează mult mai puține simptome. Un exemplu simplu ar fi să consumați 2 porții alimente / masă, porția fiind de mărimea palmei dvs.

Cauza 2. Băuturile bogate în:
– cafeină – atenție: nu se găsește doar în cafea sau cola, ci în majoritatea sucurilor, chiar și cele incolore sau în nectaruri. De asemenea, se găsește din plin în toate băuturile energizante
– alcool – mai mult băuturile alcoolice dulci, mai puțin seci
– îndulcitorii sintetici din băuturile light sau din gumă de mestecat
– HFCS = cam toate sucurile răcoritoare

Soluție:
– în afară de apă sau ceaiuri de plante neîndulcite, nu depășiți 2 porții de alte băuturi/ zi, fie că vorbim de cafea, alcool sau sucuri.

Cauza 3. Stresul

Soluţii:
– râsul este un medicament foarte bun pentru colonul iritabil
– practicarea regulată a sportului care vă place ajută la controlul stresului, la ameliorarea motilității intestinale și la creșterea metabolismului!
– creșterea calității vieții dvs. – pentru care găsiți 2 soluții practice în articolul  „Exerciţii de slăbit

Cauza 4. Fumatul

Soluție:
– dacă o găsiți, anunțați-mă și pe mine să i-o comunic soțului meu. Mulțumesc!

Cauza 5. Altă patologie cu aceleaşi simptome ca şi colonul iritabil:
 există boli care pot mima simptomatologia de colon iritabil: colita, boala Crohn, diverticulita, intoleranţa la fructoză sau lactoză, depresia ş.a.
 autoetichetarea ca suferind de „colon iritabil“ poate ascunde şi croniciza boli tratabile.

Soluție:
– mergeți la medic pentru a vă face un diagnostic diferențial, nu vă autodiagnosticați.

În final, țineți cont că o persoană cu colon iritabil are motilitatea intestinală dereglată, ceea ce face și mai important să NU mâncați atunci când NU vă este foame. Între mese, motilitatea digestivă funcționează într-un fel optim desfășurării absorbției intestinale, iar la masă motilitatea digestivă funcționează într-un fel optim desfășurării proceselor premergătoare absorbției intestinale. Mâncatul „între mese“ – la scurt timp după ce tocmai ați mâncat, pentru că ați mai mânca ceva – nu face decât să deregleze și mai tare motilitatea intestinală deja dereglată în cazul dvs.

Practice makes it perfect 🙂

În sănătatea noastră!