Cum prevenim caria de biberon?

  1. caria de biberon
Niciun vot.
Please wait...

Stategiile de calmare a copiilor sub 1 an prin alimentare neasociata cu senzatia de foame sau prin folosirea suzetei inmuiata in diverse alimente dulci, pot duce – pe langa evidenta conexiune intre “avem o problema” = ” deci trebuie sa mancam” care poate deregla pe termen lung comportamentul alimentar al copilului – la o problema serioasa, ignorata initial chiar si de parintii sau bunicii cu cele mai bune intentii: caria de biberon.

Caria de biberon apare cand lichide indulcite sau natural dulci (lapte, ceai, miere, suc de fructe) raman mult timp in contact cu dintisorii copilului. Din acest punct de vedere, suzeta inmuiata in miere sau adormirea copilului cu lapte sau cu ceai indulcit – sunt comportamente foarte cariogene (generatoare de carii) mai ales in timpul noptii cand cantitatea de saliva secretata – care ar mai putea “spala” putin din glucidele respective – scade.

Si nu credeti faptul ca daca dintii sunt temporari, nu conteaza ca au carii.

Acesti dintisori dor, se pot inflama, pot cadea prea repede crescand necesitatea purtarii unui aparat dentar, si sunt extrem de importanti pentru mestecat si pentru vorbitul corect.

Pentru a preveni caria de biberon:

  1. nu inmuiati suzeta in miere sau alte amestecuri dulci,
  2. nu le dati copiilor sub 1 an sucuri de fructe cumparat (contin fructoza artificiala realizata din sirop de porumb, mult mai cariogena si mult mai multa decat cea care se gaseste natural in fructe);
  3. evitati “gustarile” dintre mese, studiile aratand ca frecventa meselor si adezivitatea mancarii sunt mult mai cariogene decat zaharul in sine (de exemplu cartofii sau painea sunt mult mai cariogeni pentru ca raman lipiti de dinte mult mai mult decat zaharul, generand un risc mai mare de a face carii daca nu spalam dintisorii dupa masa).
  4. nu adormiti copilul cu biberonul plin de lapte, suc de fructe sau ceai indulcit – iar, daca momentan faceti asta: diluati treptat lichidul pe care il folositi pana ajungeti la apa pura.
  5. spalati dintisorii copilului, chiar daca are doar 1 dintisor.

Urmati acesti pasi zilnic pentru sanatatea dentara a copiilor dvs. si pentru linistea dvs.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.