De ce nu slăbeşti deşi faci totul ca la carte?

Diana ArteneNutriţie pentru slăbit

de-ce-nu-slabesti-nutritie

Aseară am avut o emisiune la Radio – „Caloriile pe românește“ –, la sfârșitul căreia îmi propusesem să răspund și la întrebarea „De ce nu slăbești deși faci totul ca la carte?“. Pentru că nu este prima dată când fac această emisiune împreună cu Mădălina Ion la Radio3Net, știam că sunt 2 pauze de muzică și îmi păstrasem ultimul interval pentru a răspunde detaliat acestei întrebări. Doar că Mădălina a găsit ceea ce am prezentat înainte de prima pauză teoretică atât de interesant încât a sărit peste prima pauză de muzică, iar eu nu mi-am dat seama, fiind prinsă în explicații. Așa că, după pauza care eu credeam că este doar prima de pe parcursul emisiunii și nu singura, am continuat discuția, știind că voi răspunde la această întrebare după obișnuita a doua pauză din emisiune.

Dar, în loc de a doua pauză, am aflat live că timpul emisiunii s-a terminat și eu nu am apucat să explic care sunt cauzele posibile ale lipsei rezultatelor celor care fac tot ce ține de ei și nu reuşesc să slăbească. Și, tot în timpul emisiunii, pe care o voi uploada în curând pe canalul meu de youtube – pentru cei care doresc să urmărească înregistrarea –, am promis că voi scrie două articole în care să explic ce nu am apucat să explic în timpul emisiunii: impactul disbiozei asupra îngrășatului (voi explica un pic și în articolul de față, dar voi scrie și un articol complet separat despre acest subiect) și răspunsul la întrebarea:

De ce naiba nu slăbeşti, deşi respecţi tot ce ţi s-a spus să respecţi?

Principalul motiv vehiculat ca răspuns al faptului că unii nu reușesc să slăbească, deși fac totul ca la carte, este că, de fapt, mănâncă mai mult fie pe ascuns, fie fără să-și dea seama.

Însă – așa cum am explicat în emisiune – definirea metabolică a conceptului de „mai mult“ nu este statică: prin scăderea ratei metabolismului bazal, ceea ce ieri era suficient de puțin cât să genereze slăbit devine treptat suficient de mult cât să genereze îngrășat. Din păcate, crearea unui deficit caloric care te slăbește azi:

  • nu tratează cauza pentru care te-ai îngrășat ieri,
  • nu explică ce exact slăbești azi,
  • și nu prezice dacă mâine, păstrând același deficit, vei continua să slăbești.

Ecuația slăbitului nu este: aport energetic scăzut = consum energetic crescut + slăbit. Ci:

1) aport energetic – care nu este un număr de calorii calculat în condiții standard, fiind influenţat de:

  • nivelul glicemiei (gradul de foame) în momentul consumului alimentului respectiv,
  • eficienţa digestiei în funcție de tipul de aliment, de modul și gradul de gătire și de conținutul de substanțe, cu impact pe percepția sațietății și a plăcerii de a mânca,
  • și de prezența sau absența disbiozei intestinale.

Dacă mănânci când nu îți este foame sau la ore fixe sau dacă iei „gustări“ între mese (moartea pasiunii când vine vorba de hormonii de sațietate interprandială PP și PYY sau de celelalte incretine), probabil vei slăbi doar greutate corporală totală și foarte puțină grăsime sau deloc.

Dar dacă îți respecți senzația de foame, însă tocmai ai luat o căruță de antibiotice și antiinflamatoare, tocmai ai scăpat de o infecție gastro-intestinală sau dacă ai colon iritabil, probabil că va dura mai mult până vei începe să vezi rezultate tocmai din cauza disbiozei intestinale (voi explica detaliat în următorul articol).

2) = consum energetic – reprezentat de:

  • rata metabolică bazală în scădere prin înfometare – cauza faptului că ceea ce ieri a fost eficient pentru slăbit azi generează platou, iar mâine poate genera îngrășat – deși, comportamental, tu practic respecți dieta
  • efectul termic al alimentelor – mai mare la proteine (care vin la pachet și cu o percepție mai bună a senzației de sațietate!)
  • activitatea fizică structurată = sport – practicat regulat la un nivel optim corpului tău
  • activitate fizică nestructurată = orice mișcare facem pe parcursul zilei – iar consumul total de energie per zi poate scădea, în ciuda faptului că ai făcut sport, din cauza faptului că a fost prea greu pentru tine prin scăderea activității fizice nestructurate.

Deci: dacă te înfometezi, nu consumi suficiente proteine sau dacă ești leșinat jumătate de zi după antrenament = consumul tău energetic vă scădea treptat, ceea ce va face să îți fie din ce în ce mai greu să slăbești (deși inițial ți-a ieșit un pic).

Apoi:

  1. întâi, vei mânca la fel de puțin și vei vedea că tot nu slăbești,
  2. apoi, vei mânca la fel de puțin și vei începe să vezi că începi să te îngrași,
  3. și apoi, dacă tot te îngrași, vei începe să decizi că e ok măcar să mănânci mai mult – că te vei reapuca de o dietă eventual mai drastică mâine.

Doar că ipoteza conform căreia poţi să mănânci în exces azi că mâine te reapuci de dietă nu există biologic.

Biologic, după fiecare episod de mâncat în exces azi, îți va fi din ce în ce mai greu să nu mănânci în exces mâine. Singura șansa pe care o avem să mâncăm mai puțin mâine este să mâncăm mai puțin azi.

Cu cât în istoricul tău dietetic te-ai înfometat mai tare sau ai ținut diete peste diete, cu atât se pierde mai tare capacitatea de a slăbi mâncând și antrenându-te normal.

Însă – pe lângă istoricul dietetic care poate agrava principalele cauze ale îngrășatului (rezistenţă la insulină, rezistenţă la leptină, disbioză intestinală și dislipidemie) la un asemenea nivel încât să nu mai poți slăbi sau menține greutatea fără dietă – toți factorii care pot influența balanța energetică a organismului pot împiedica o persoană fără istoric dietetic să slăbească, deși face totul ca la carte.

3) dar modificările corporale nu înseamnă neapărat slăbit, putând însemna:

  • pierdere sau câștig de masă musculară activă
  • pierdere sau câștig de grăsime corporală
  • pierdere sau câștig de grăsime viscerală
  • dislipidemie și acumulare ectopică de grăsime în organele interne

Deși mușchii atrofiaţi intră în haine de măsuri mai mici, dacă slăbitul tău presupune înfometare, treptat, vei ajunge să te îngrași mâncând din ce în ce mai puțin și vei face eforturi din ce în ce mai mari doar ca să îți menții greutatea constantă.

Suntem încurajați să rezistăm, să îndurăm încercări din ce în ce mai grele în numele frumuseții și al slăbitului – vorba ‘ceea: suferă baba la frumusețe – dar eu nu cred că slăbitul are legătură cu voința. Ci cu informația corectă și cu perseverența.

Dacă ceea ce faci respectă fiziologia, biochimia, neurofiziologia și psihologia organismului tău și dacă perseverezi – – este doar o chestiune de timp până vei începe să slăbești (asta dacă nu ai ținut diete hipocalorice de când te știi, desigur).