Despre dietele ketogenice, pe scurt

Diana ArteneNutriţie pentru slăbit

Dr-Diana-Artene-Dietele-Ketogenice-STORM-instrument-de-autocalmare

Pentru că există o grămadă de confuzii legate de dietele ketogenice, am acceptat sa fac această emisiune azi dimineață la Radio Tananana: dacă nu știi care este impactul metabolic al acestui tip de dieta de slăbit rapid, să poți decide informat.

Lucrând zi de zi la granița cu moartea, mă scoate din minți să văd cum unii reinterpretează tot felul de evidențe superficiale pentru a-și justifica că este ok să îți faci singuri rău. Așa că azi dimineață la radio, pentru câteva minute am devenit furtună.

Instrumentul prezentat pe scurt la sfârșitul emisiunii – STORM – este ce folosesc frecvent pentru a mă calma:

  • S = stop – nu există vreun motiv rațional pe planetă care să justifice să ne facem singuri rău
  • T = tune in – numirea cât mai clară a modului în care stresul se manifestă în corpul fiecăruia este esențială pentru că dacă reușim să ne liniștim corpul, se calmează la pachet și mintea. Așa că, atunci când te apucă brusc drăcăneii, ia o foaie de hârtie și scrie negru pe alb unde exact somatizezi tu stresul în momentul respectiv – mie mi-a tremurat vocea, am simțit un nod în gât, și am vorbit mai tare și mai repede în timp ce treptat m-am calmat
  • O = observe – conștientizarea a ce gândim despre ce simțim este esențială pentru că prin invalidarea propriilor percepții putem face și din țânțar armăsar, și din armăsar țânțar – eu în oamenii care încearcă să acopere pe repede înainte lipsa de grijă de sine și sedentarismul cu tot felul de diete restrictive văd oameni care își bat singuri cuie la coșciug
  • R = reframe – separă practic ce se întâmplă, de povestea pe care ne-o spunem noi nouă că se întâmplă – și ce m-a ajutat pe mine să mă calmez a fost:
    • pe de o parte realizarea faptul că unii nu cunosc impactul pe termen lung al dietei ketogenice înainte să se apuce, în timp ce unii o promovează sau decid să o țină în continuare deși îl cunosc
    • pe de altă parte că nu este treaba mea să conving pe nimeni de nimic, ca specialist vă informez și atât
  • M = move – mișcarea este cel mai eficient comportament care te poate face să-ți revii mental.

Deși sunt în oncologie de ceva ani și am mai învățat câte ceva despre nevoia oamenilor de magie – încă – mă mai înfurii când sunt confruntată brusc cu promovări docte de diete dezechilibrate. STORM este eficient, în 2′ minute te poți calma inclusiv în timp ce ții o emisiune la radio in direct, chiar dacă partea de Mișcare o faci după ce pleci de acolo.

Pentru că eu consider că dieta ketogenică este o formă de comportament autodestructiv pe termen lung independent de cât de magică pare pe termen scurt, conform Regulamentului nostru, nu lucrez cu persoane care vor să țină dietă ketogenică, să se înfometeze – chiar și intermitent – sau care eu consider că vor să își facă rău nutrițional în absolut orice un fel. Dacă vrei să-ți dai singur(ă) în cap, dă-ți mătăluță cât vrei. Eu practic nutriție de grijă de sine, nu nutriție de auto-dat palme peste ochi prin înfometare și dezechilibre când ai luat-o razna cu mansarda.

Cred cu tărie că alimentația sănătoasă bazată pe grija de ați hrăni la fiecare masă organismul cu tot ce are nevoie pe termen lung, atenția față de ce simțim fizic și față de ce gândim și practicarea regulată a sportului sunt baza sănătății. Iar folosirea de diete dezechilibrate pentru a compensa consecințele ignorării a ceea ce simți și gândești și leșinatul seara pe canapea în loc să faci sport numai sănătate nu e.

Dieta ketogenică este un tip de alimentație hiperlipidică bazată pe 70-80% grasimi, 15-25% proteine și 5% carbohidrați. Nu este dietă hiperproteică low carb, este o a naibii de inundație de grăsimi, 70-80% grăsimi!

Celebrele 50g de glucide recomandate de susținătorii acestei diete dezechilibrate nu acoperă nici măcar suta de grame necesară pentru funcționarea normală a creierului, dar cui îi pasă când cercetătorul îți spune că mansarda poate să supraviețuiască și cu cetone, chiar dacă ficatul nu poate. Găsește organismul tău ceva să-i dea de mâncare și ficatului…

Tu practic poți să consumi: carne grasă, pește gras, șuncă, cârnați, slănină, ouă, unt, brânzeturi, nuci, semințe, avocado, fructe de pădure, grapefruit, legume frunzoase și castraveți.

– Ce dacă nu mănânci fructe, leguminoase și amidonoase?!

Nu mori de foame, poți mânca la liber, iar greutatea totală chiar scade de cel puțin două ori mai repede decât într-o dietă cu de toate. Acu’ nu scade chiar atât de repede ca atunci când îți tai stomacul, dar chiar și așa, dietele ketogenice par uluitor de eficiente începând chiar din prima zi: literalmente, zi după zi, vezi cum dispar kilograme după kilograme…

Pare IN-CRE-DI-BIL! În sfârșit reușești!

Doar că, pe dinăuntru te îngrași silențios cu fiecare kilogram de greutate totală pierdută pe cântar.

Slăbit nu înseamnă scădere în greutate totală. Slăbit înseamnă ardere completă de grăsimi.

Iar în dieta ketogenică, fără pierdere de masă musculară, arderea de grăsimi este incompletă. Iar scăderea masei musculare înseamnă scădere metabolică cu redistribuirea ectopică a grăsimii direct proporțional cu cât te vei înfometa mai tare.

Ce riști să obții pe termen lung dintr-o alimentație hiperlipidică săracă în carbohidrați și proteine este obezitate sarcopenică: în timp ce greutatea totală scade pe cântar, grăsimea din organism doar pleacă din țesutul gras unde ar trebui fiziologic să fie, și se mută în alte zone ale corpului tău unde fiziologic nu ar trebui să fie: în mușchi, în sânge, în organe.

Într-un limbaj cât mai puțin biochimic posibil, pe românește, pentru ca grăsimea să fie arsă complet trebuie scoasă din țesutul adipos, și apoi trecută prin 3 uși:

  • introdusă în celula musculară scheletică unde poate fi folosită ca sursă de energie
  • introdusă în uzina de energie a celulei numită mitocondrie – unde grăsimea asta se transforma într-o chestie (la care îi poți spune Acetyl-CoA sau Mickey Mouse)
  • introdusă într-un cerculeț numit Krebs pentru a fi arsă până la apă și dioxid de carbon

Și aici e primul pas în care se rupe firul magic al dietei ketogenice: ca să intre în cerculeț, Mickey Mouse are nevoie de o cheie numită oxaloacetat, iar oxaloacetatul poate proveni doar din proteine si glucide.

Pentru că oamenii nu depozitează proteine în organismul uman și pentru că dietele ketogenice sunt hiperlipidice nu hiperproteice, grăsimile nu pot fi arse fără pierdere de masă musculară când nu mănânci carbohidrați.

Fără sport și fără proteine în plus cu care să contracarezi adecvat un aport scăzut de carbohidrați, nu protejează nici naiba masa musculară canibalizată în dieta ketogenică. Dieta ketogenică nu este dietă hiperproteică, dacă iei suplimente proteice și/sau dacă mănânci proteine suficient cât să faci oxaloacetat nu mai intri în cetoză.

Iar când îți mai revine oleacă la cap mintea cea hrănită minim de cetone – și reîncepi să mănânci ceva mai multe proteine scăzând aportul excesiv de grăsimi și să faci ceva mai multă mișcare scăzând leșinatul pe canapea – pa, pa slăbit magic, bine ai venit nutriție și antrenament real, cu efort fizic disciplinat și alimentație echilibrată consumată cu cap.

Dacă deja ții sau ai ținut dietă ketogenică, în funcție de cât de multă masă musculară ai pierdut și în funcție de cât a reușit de bine organismul tău să se protejeze de tine cât l-ai forțat să supraviețuiască așa, cu atât îți va fi mai greu, sau mai ușor, sau mai imposibil să te mai întorci la o alimentație echilibrată.

Ce as fi vrut să prezint și nu am apucat pentru că discuția devenise deja prea tehnică pentru 9 dimineața la radio, a fost impactul dietei ketogenice asupra celor bolnavi.

În afara celor care țin și promovează dietă ketogenică din ură de sine și a celor care țin și promovează dieta ketogenică pentru slăbit magic, mai există cei care țin și promovează această alimentație dezechilibrată pacienților bolnavi de epilepsie sau cancer.

Eficiența în caz de epilepsie pare îndreptățită pe termen scurt, însă din păcate, corpul copilului poate fi afectat pe termen lung prin:

  • afectare hepatică – celulele ficatului nu pot folosi cetone pentru că nu au tioforază, enzima necesară metabolizării cetonelor, ficatul putând supraviețui pe parcursul dietei ketogenice doar folosind glucoza obținută prin gluconeogeneză din proteinele structurale ale masei tale musculare
  • anemie – hematiile adulte și alte celule care nu au mitocondrii se pot hrăni doar cu glucoză, și la fel ca hepatocitele, și acestea intră pe parcursul dietei ketogenice pe un regim de tocăniță din mușchii tăi
  • dereglări hidro-electrolitice – asociate pierderii de apă care poate apărea în primele luni de dietă ketogenică
  • constipație – asociată aportului scăzut de surse alimentare de fibre
  • scăderea imunității prin deficiențe de vitamine – minerale – dieta ketogenică eliminând practic categorii întregi de alimente precum fasole, mazăre, linte, bob, humus, năut, morcovi, sfeclă roșie, cartofi, orez, porumb, pâine, paste si majoritatea fructelor
  • pierdere de masă musculară și osoasă – deși părinții acestor copii încearcă să compenseze cumva deficitele de vitamine și minerale cu diverse suplimente, oasele și mușchii au nevoie de aport adecvat de proteine și glucide, sarcopenia și osteopenia sau osteoporoza făcând parte dintre consecințele pe care acești copii le riscă pe termen lung
  • tulburări de apetitlehamitea și greața față de consumul preponderent de grăsimi crescând treptat paralel cu sațietatea precoce, ce riscă acești copii pe termen lung fiind obezitate osteosarcopenică la pachet cu tulburări de comportament alimentar incidența episoadele de yo-yo dieting fiind direct proporțională cu restricțiile alimentare în cazul oricărei persoane care se apucă de acest tip de dietă.

Iar în context oncologic, dieta ketogenică dublează practic efectele secundare ale tratamentului cancerului, crescând toxicitatea hepatică, anemia, scăderea imunității și oboseală prin deficiențe de vitamine și minerale, paralel cu amplificarea osteosarcopeniei, a constipației si a senzației de greață.

Din păcate și în oncologie există oameni dispuși să le recomande pacienților diete dezechilibrate ale căror efecte secundare le pot pune comod în cârca tratamentului sau al cancerului. Exact ca în cazul epilepsiei, și în cazul cancerului susținătorii dietei ketogenice o propun ca tratament metabolic pentru ca teoretic:

  • celulele canceroase ar fi dependente de glicoliza aerobă pentru ca nu le merg mitocondriile – că asa ne-a zis tata Warburg în anii 1930
  • și pentru că – nu-i așa?! – tumora se hrănește cu zahăr, deci excluderea carbohidraților o s-o facă să moară de foame

Doar că nutriția oncologica nu a stagnat în anii ’30 precum frumoasa din pădurea adormită, după 90 de ani de cercetări, azi știm că practic:

  • multe tipuri de celule maligne nu sunt dependente de glicoliza aerobă – când nu au glucoză pot hiberna în efectul Crabtree, pot determina celulele de lângă să muncească să le hrănească în efectul revers Warburg, sau pot chiar să mănânce direct celulele de lângă prin canibalism sau entoză – adaptări metabolice care agravează prognosticul prin creșterea agresivității tumorale amplificate de cetone
  • mitocondriile celulelor maligne funcționează foarte bine, tipurile mai agresive de cancere de sân, ovar și prostată chiar preferând să folosească cetone pentru ca acestea le ajuta sa metastazeze la distanță
  • cancerul nu se hrănește cu zahăr – în timp ce restul organismului este deteriorat silențios de dieta ketogenică, cancerul din ce în ce mai enervat începe sa se întindă prin corp hrănindu-se cu absolut orice – de la glucoza produsă de celulele vecine, la canibalizarea celulelor vecine.

Cu cat un cancer este mai agresiv cu atat are adaptabilitate metabolica mai mare, cetonele amplificând agresivitatea cancerului.

Nu există nici un aliment anticancerigen.

Nu există nici o dietă care poate înfometa în vreun fel cancerul.

Nutriția oncologică este terapie de suport, nu tratament.

Acest articol nu are studii citate.

Dă click pe linkurile de mai sus – e site-ul plin de studii citate.

Dacă ai treabă cu oncologia, citește cartea despre cancerul mamar unde am citat studiile care indică nocivitatea dietei ketogenice în oncologie.

Dacă ai treabă cu slăbitul, citește primele trei cărți și studii citate pe care le tot citez acolo din 2012 despre dieta ketogenică.

Acesta nu este un debate. Acest articol este doar informație pe care eu consider că orice persoană ar trebui să o cunoască înainte să înceapă o astfel de dietă. Eu nu recomand dieta ketogenică pentru că dietele dezechilibrate fără sport sunt orice altceva numai nu sănătate.

Iar tu ești liber să decizi informat exact ce consideri tu că este adecvat pentru tine.