Dieta Alcalina

De ce nu-ti poti schimba pH-ul prin ceea ce mananci?

 1. dieta alcalina
Rating: 4.2/5. Din 5 voturi.
Please wait...

Dieta alcalina este una din cele mai populare in zilele noastre. Unele alimente sunt acide de la natura, pe altele le facem noi alcaline prin modul in care le preparam. Pana si apa trebuie sa fie alcalina, ca de nu! De nu ce? Adeptii dietei alcaline sustin sus si tare ca acidifierea sangelui este cauza tuturor bolilor si ca alimentele cu un pH mai alcalin sunt salvarea. Pe 8 mai am tinut un workshop special pe aceasta tema – workshop pe care o sa-l prezint foarte succint in acest articol.

 

Inainte sa-ti prezint cele cateva caramizi mici care darama ipoteza din spatele dietei alcaline, permite-mi sa-ti explic la nivel cat mai bazic, cand si cum se acidifiaza sau se alcalinizeaza sangele – cuvantul cheie in aceasta fraza fiind “cand”.

 

Printre multi alti ioni, exista 2 care influenteaza majoritar pH-ul sangvin: H+ si HCO3-.

 

Cand in sange creste H+ pH-ul scade = sangele se acidifiaza.

 

Iar cand creste HCO3- pH-ul creste = sangele se alcalinizeaza.

 

Doar ca, strict temporar si localizat pana la urmatorul schimb ionic din urmatoarea zona strabatuta de sange. Iar sangele strabate tot corpul, iar si iar si iar, reglandu-si pH-ul iar si iar si iar.

1. Fiziologic 

 

Ignorand complet faptul ca exista si mecanisme pulmonare si renale de reglare a pH-ului – mecanismele digestive de reglare a pH-ului sangvin pastreaza aceasta valoare esentiala in conditii strict controlate si neinfluentabile de alimentele consumate.

 

Orice aliment ai consuma, incepand chiar dinainte sa-l consumi, determina secretie de sucuri digestive: suc gastric bogat in acid clorhidric, suc pancreatic bogat in HCO3.

 

Desigur ca mai sunt multe alte sucuri digestive, fiecare cu pH-ul lui, dar vreau sa tin explicatia la nivelul cel mai clar posibil – iar secretia de HCl si suc pancreatic sunt cele mai puternice mecanisme digestive de reglare a pH-ului sangvin. Deci, sa revenim:

 

Ca sa faci acid clorhidric: H+ trece din sange in celulele stomacului, ceea ce duce la o alcalinizarea fiziologica a sangelui – alcalinizare direct proportionala cu aciditatea alimentului consumat.

 

Deci: cu cat un aliment este mai acid, cu atat mai alcalin va fi sangele in timpul pasajului gastric al digestiei respectivului aliment.

 

De exemplu, in timpul gastric al digestiei, sangele care pleaca de la nivelul stomacului este mult mai alcalin daca am consumat carne decat daca am consumat fructe. Orice fructe.

 

Secretie acid clorhidric

Sursa imagine secretie acid clorhidric – curs Fiziologia Aparatului Digestiv Colegiul Medicilor

 

Apoi, ca sa faci suc pancreatic: HCO3- trece din sangele alcalin venit de la stomac in celulele acinilor pancreatici, ceea ce duce la o neutralizare a pH-ului sangelui. Iar exemplul corespunzator aici, ar fi ca in timpul intestinal al digestiei, sangele devine mult mai acid daca am consumat fructe crude decat daca am consumat carne.

 

secretie-suc-pancreatic

 Sursa imagine secretie suc pancreatic – curs Fiziologia Aparatului Digestiv Colegiul Medicilor

 

Deci: cu cat un aliment este mai alcalin, cu atat mai acid va fi sangele in timpul pasajului intestinal al digestiei respectivului aliment.

 

Astfel pH-ul sangelui este neutralizat, indiferent de ce ai manca.

 

Asta inorand complet faptul ca anhidraza carbonica face din H+ si HCO3- acid bicarbonic (H2CO3) care se desface mai departe in CO2 si H2O dupa nevoile organismului. Si da, expiram CO2 si urinam H2O in conditiile cele mai normale, fara nici o dieta sofisticata la pachet.

 

Asa se regleaza pH-ul sangvin la oamenii sanatosi, absolut orice am manca. Acum hai sa vedem ce se intampla la oamenii bolnavi!

2. Patologic

 

Este complet adevarat ca acidoza pune in pericol sanatatea, daca nu chiar si viata prin cresterea riscului de edem pulmonar acut/ hipertensiune intracerebrala/ artimie cardiaca. Cateva simptome de recunoastere ar fi:

 

 • hiperventilatie (= respiratie rapida si superficiala = semn de acidoza in lipsa unei afectiuni respiratorii!)
 • inapetenta
 • greata
 • cefalee

 

Totusi, acidoza poate aparea si fiziologic in conditii de efort fizic intens (acidoza lactica), in conditii de infometare sau de alcoolism (cetoacidoza), in intoxicatii, in insuficienta renala acuta, leucemie sau chiar in diaree prin pierderea digestiva de bicarbonat.

 

Dar alcaloza este la fel de periculoasa ca acidoza:

 

 • aritmii cardiace
 • hipertensiune arteriala
 • encefalopatie
 • mialgii
 • spasme musculare
 • tetanie

 

Mult dorita alcaloza – de catre adeptii dietei alcaline – apare in bulimie, boala Conn (alaturi de hipertensiune, nefropatie si sindrom neuromuscular) sau in sindromul Cushing (obezitate abdominala – stil “paianjen”, fata in luna plina, vergeturi mov, acnee, hirsutism = par pe unde nu ne-am dori sa fie).

 

Din fericire, mecanismele fiziologice de control al ph-ului sangvin au mult mai multa vechime pe piata decat dieta alcalina – care, daca ne-ar creste pH-ul sangvin in mod real si nu doar pe hartie – ne-ar pune sanatatea in pericol la fel de tare ca si bolile enumerate mai sus.

 

Evident ca este sanatos sa consumam fructe si legume proaspete.

 

Dar sa fundamentezi un intreg concept dietetic inventat pe caracteristici statice pe care alimentele le au in afara corpului uman poate avea consecinte la fel de extreme ca si extrema pe care vrei sa o schimbi.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.