Dieta Copy/ Paste

  1. Dieta copy/ paste
Rating: 3.0/5. Din 2 voturi.
Please wait...

Sunt nutritionist Diana Artene, si – inainte sa discutam despre cum e cu “dieta Copy/ paste” si ce impact are asupra slabitului tau – vreau sa te intreb:

 

– Vrei sa slabesti?

 

Poate inca vrei, poate ai renuntat, poate esti in perioada in care iti iese perfect. Sau poate nu ti-a iesit niciodata pentru ca tie iti place sa mananci mult si bun. Si dietele par un calvar… din ce ai auzit de la altii. Un chin inutil – cine te iubeste, te iubeste si asa. Nu-i asa?

 

– Totusi, vrei sa slabesti?
– Si, daca vrei, vrei asa si asa sau vrei pe bune?

 

Foarte multa lume considera aceasta intrebare retorica

 

– “Bineinteles ca vreau sa slabesc! Toata lumea vrea sa slabeasca.”

 

Totusi, statistic, in maxim 2 ani de la inceputul unei diete lumea recastiga toata greutatea pierduta in timpul dietei, si tot statistic se apuca de dieta – aceeasi sau una noua, mai comoda, sau mai drastica.

 

De aceea, daca nu-ti pui aceasta intrebare inainte sa te incepi (sau macar inainte sa renunti) si nu gasesti un raspuns suficient de clar si de specific, la greu, vei continua sa te comporti pe pilot automat asa cum te comportai inainte sa decizi prematur ca vrei sa slabesti.

 

Cand risti sa presupui ca vrei si te apuci prematur de dieta, asumi ca solutia este undeva in afara ta:
– in stratosfera,
– in conjunctia dintre Marte si Uranus prezentata de dimineata la horoscop,
– in ingrediente magice,
– in ceaiuri, pastile sau medicamente care-ti “cresc” metabolismul,
– in evitarea unei sau altei intregi categorii de nutrienti,
– in numaratul de calorii, s.a.m.d.

 

Doar ca metabolismul nu este nici lucrul abstract pe care il reglezi band ceai, nici lucrul unic de reglat cand vine vorba de grasimea ta.

 

Chiar si daca nu vrei decat sa slabesti, si nu-ti pasa ce slabesti atat timp cat slabesti ceva, orice, metabolismul tot nu devine un concept abstract.

 

Simplist, metabolismul nu este ceva menit sa te ajute sa slabesti sau sa te ingrasi, ci o serie de reactii biochimice menite sa serveasca organele tale interne:

 

1. sa aiba acces la nutrienti cand te infometezi (prin blocarea accesului sau catabolizarea efectiva a masei musculare ca sursa de nutrienti pentru organele interne), si

 

2. sa nu fie inundate cu nutrienti cand te supra-alimentezi (prin directionarea rapida a excesului de nutrienti la tesutul adipos).

 

In lipsa infometarii sau supra-alimentarii, metabolismul tau hraneste linistit organele interne, apoi celulele musculare active si apoi – daca mai ramane ceva – tesutul adipos.

 

Totusi, singura variabila din metabolism care poate fi crescuta sau scazuta este masa musculara – ciuca batailor metabolismului tau, singurul aspect metabolic capabil sa te salveze si singurul complet fara protectie. Asta pentru ca grasimea are o armata de adipokine ca protectie personala, armata capabila sa te loveasca unde te doare mai tare: in centrul de foame din hipotalamus.

 

Motivul pentru care spuneam ca metabolismul nu este nici abstract, nici unicul lucru esential in slabit este ca – in lipsa unei boli – aceste reactii biochimice nu pot fi controlate comportamental, ele se intampla spre binele organelor interne oricum te-ai comporta alimentar.

 

Slabitul este doar consecinta unui comportament ca raspuns la o stare coporala sau mentala generata de un trigger.

 

Iar comportamentul tau este controlat de zone inconstiente din creierul tau – menite sa te ajute sa supravietuiesti nu sa slabesti, aflate mana-n mana cu armata de adipokine secretate de tesutul gras.

 

Pe romaneste, atata timp cat triggerul exista, poti sa-ti ignori starea corporala sau mentala – pentru ca presupui ca vrei sa slabesti – dand Copy/ Paste o dieta peste comportamentul tau alimentar, si sa speri ca vei ajunge la consecinta dorita.

 

Poti sa te lupti cu tine insuti, poti sa incerci sa eviti triggerii, sa lipsesti de la petreceri, si sa te faci ca ploua cand esti invitat la mese de afaceri sau in vizita la prieteni.

 

Doar ca, atunci cand exista un trigger care genereaza o stare coporala sau mentala care te duce la un comportament care ingrasa si tu doar dai Copy/ Paste peste una din zalele acestui lant, obtii:
– tulburari de somn,
– stres,
– scaderea imunitatii,
– scaderea metabolismului,
– si cresterea procentului de grasime corporala si viscerala +/- slabit prin deshidratare si pierdere de masa musculara.

 

Daca doar presupui ca vrei sa slabesti, vei fi multumit: muschii atrofiati intra in haine de masuri mai mici.

 

Doar ca faza cu masurile mai mici se intampla doar pana cand armata generata de grasimea ta o sa preia controlul distrugandu-ti capacitatea de perceptie a satietatii, scazandu-ti capacitatea de perceptie a placerii pentru a consuma mai mult, si ascutindu-ti simturile pentru a nu te putea focusa pe altceva decat pe mancare.

 

Daca vrei cu adevarat sa slabesti trebuie sa intelegi nu numai cum functioneaza metabolismul, cat si triggerii non-alimentari care-ti pot genera starea coporala sau mentala care te duce la un comportament care ingrasa.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.