Efectul “la naiba!”

  1. efectul la naiba
Rating: 4.3/5. Din 3 voturi.
Please wait...

Efectul La Naiba tradus mai mult sau mai putin mot-a-mot din englezescul “The What the Hell Effect” inseamna pe romaneste “hai lasa, mananca si tu ca azi e …(Craciunul, vacanta la turci, gratarul cu vecinu, ziua soacrei, ziua nuntii prietenei, ziua in care te plictisesti la televizor sau ziua in care te-a enervat sefu’) …si maine nu mai e.” La nivel psihologic si fiziologic, abuzul de droguri sau de alcool nu este diferit de abuzul de mancare – toate avand ca parte fundamentala efectul adictiv al lui “La Naiba.”

 

Daca faci parte din comunitatea celor care au tinut vreodata vreun fel de dieta – chiar si din motive medicale – probabil ai simtit tentatia Efectului La Naiba. Doar ca matele tale nu sunt niste papuci in care sa-ti “Bagi picioarele azi, ca te reapuci tu maine de dieta!” Mai mult ca sigur maine vei locui in aceleasi mate, care n-au nici o vina ca ieri ai simtit o nevoie acuta de decorporalizare. Motivul pentru care se numeste “Efectul La Naiba” si nu doar “La Naiba” este ca efectul in sine este problema si nu nepoliticoasele cuvinte. Iar efectul faptului ca azi accepti sa-ti bagi picioarele in ea de dieta este ca nu-ti bagi picioarele in ceva exterior tie, ci in metabolismul tau.

 

Organismul tau se va adapta azi la supraconsumul de alimente blocand pentru protectie celulele care nu pot fi inundate cu glucoza in conditii fiziologice. Va duce surplusul de glucoza la tesutul gras unde-l va depozita cu agentu’ de paza la usa – si da – agentul de paza este insulina, hormon secretat mai mult decat in exces atunci cand te imbuibi azi pentru ca te reapuci de dieta maine. Armata de insulina din sangele tau, chemata la arme de excesul tau de azi, va fi cea care iti va proteja grasimea maine.

 

Atata timp cat insulina este prezenta, “arderea grasimilor” nu poate incepe iar “arderea muschilor” continua. Rezultatul Efectului La Naba azi este protectia si cresterea procentului de grasime corporala si scaderea procentului de masa musculara activa – adica scaderea metabolismului. Dupa un Efect La Naiba te ingrasi nu pentru ca ai ingerat mai multe calorii azi, ci pentru ca maine vei avea grasimea mai protejata si metabolismul mai scazut.

 

Daca maine vei manca la fel de mult te vei ingrasa si mai tare, scazandu-ti si mai tare sensibilitatea musculara fata de insulina si implicit metabolismul.

 

Daca vei manca la fel ca inainte sa-ti “bagi picioarele in ea de dieta” te vei ingrasa in continuare pentru ca – datorita hiperinsulinemiei – numarul de celule musculare capabile azi sa se incordeze 24 de ore pentru a-ti mentine tonusul corporal este mult mai mic decat cel ieri.

 

Daca vei manca mai putin te vei ingrasa in continuare pentru ca organismul va scadea si mai tare metabolismul pentru a pastra putina energie pe care i-ai dat-o pentru organele interne.

 

Abia daca vei manca mai putin – dar fara sa te infometezi mancand prea putin si fara sa te deshidratezi mancand doar anumiti nutrienti – si daca vei face sport vei putea incepe sa corectezi dereglarea secretiei de insulina. Dar chiar daca 1 singura sedinta de 30′ de sport a fost demonstrata stiintific a fi capabila sa creasca sensibilitatea musculara fata de insulina – intensitatea sportului trebuie sa fie mare iar organismul tau trebuie sa nu fie in stare de infometare sau deshidratare.

 

Cum majoritatea raspund la un “Efect La Naiba” azi cu diete de infometare sau deshidratare maine – dereglarea metabolismului devine din ce in ce mai accentuata si mai greu de corectat. Si cum efortul fizic intens creste si senzatia de foame, reglarea secretia de insulina doar prin sport deregleaza hormonii de apetit, ceea ce deregleaza la loc secretia de insulina, si tot asa.

 

Cand iti bagi picioarele in ea de dieta azi, te urci intr-un roaler coaster din care este aprope imposibil sa te mai dai jos. Iar dietele de infometare sau deshidratare te vor pune exact in pozitia din bancul cu Bula care isi cumpara Ferrari.

 

Bula isi cumpara Ferrari. Trece o zi si vine cu Ferrari-ul la service cu motorul explodat. Mecanicii mirati repara motorul. A doua zi Bula vine iar cu motorul explodat. Socat, unul dintre mecanici il intreaba cum naiba a reusit sa explodeze motorul din nou.

 

– Pai, domnu’ mecanic, bag a-ntaia. A doua 30, a treia 50, vrrruuuum a patra 80, a cinnnnncea 150 si cand vreau sa intr-un in mod Racheta – zduf a explodat.

 

Lasand gluma la o parte, metabolismul tau este ca un Ferrari. Asa ca, daca esti mai destept decat proverbialul Bula, rezista tentatiei Efectului la Naiba.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.