Emisiune nutriţie – Iarba este mai verde acolo unde o uzi

Diana ArteneNutriţie oncologică

nutritie-gatit-acasa

Miercuri am participat la emisiunea Despicat si Raspicat la TVH doar pentru că nu am fost de acord cu ideea propusă de moderatoare. Pare simplu și eventual motivant pentru unii să creadă că românii mănâncă cel mai prost din Europa, că suntem cei mai grași, cei mai săraci, cei mai needucați, cei mai bolnavi și tot așa.

Și, deși ideea irită în general majoritatea persoanelor care nu găsesc valoare în statutul de victimă, când vine vorba despre alimentație, pe mine personal mă deranjează rău. Și asta pentru că, în majoritatea țărilor în care merg fie la conferințe de nutriție, fie în vacanțe, nu se mănâncă nici pe departe mai bine decât la noi.

Încă gătim acasă, încă mai mâncăm în familie, încă ne petrecem weekendurile cu prietenii la masă. Și da, poate nu mergem la restaurant pe cât de des ies alții din țări mai civilizate, însă exact acesta este motivul pentru care nu suntem în topul țărilor cu cei mai mulți bolnavi de cancer de colon.

incidenta-cancer-colon

Statistici oficiale cancer de colon – după cum veţi vedea, noi nici nu suntem pe acolo – tocmai pentru că încă mai gătim: http://www.wcrf.org/int/cancer-facts-figures/data-specific-cancers/colorectal-cancer-statistics

Iarba nu este mai verde de cealaltă parte a gardului, este mai verde unde o uzi.