Mananci profilactic?

  1. mananci profilactic
Rating: 5.0/5. Din 2 voturi.
Please wait...

Pe romaneste, profilactic inseamna sa previi ceva, iar sa mananci profilactic inseamna sa mananci inainte sa ti se faca foame fie pentru ca presupui ca nu vei avea timp mai tarziu sa mananci, fie pentru ca nu poti sa astepti sa ti se faca foame.

 

– Deci: mananci profilactic?

 

– Pentru ca, desi este un comportament oarecum incetatenit si chiar promovat de bunici si mamici, ai face pipi profilactic?

 

– Sigur?

 

Exista doua diferente esentiale intre senzatia de pipi si senzatia de foame:

 

  1. prima se simte in zona abdominala inferioara, a doua in zona abdominala superioara
  2. de mici, suntem invatati sa ne ghidam dupa prima si sa o ghidam pe a doua.

 

Si asa, incet, incet invatam sa mancam inainte sa ne fie foame, ca sa nu ni se faca foame si sa murim cumva inainte de urmatoarea sursa de hrana. Da. Stiu ca exagerez, dar pe bune acum – asta este chintesenta mancatului profilactic – mananci cand nu ti-e foame ca sa nu cumva sa mori de foame. Si stiu ca unii chiar mor de foame in Africa. Toata lumea stie.

 

Dar, mancatul tau profilactic nu are nici o legatura cu copiii aceia saraci, si tu stii asta foarte bine. Nici nu vei ajunge ca ei daca astepti sa ti se faca foame, nici nu-i vei ajuta cu nimic daca mananci tot din farfurie. Si, toata lumea stie si asta.

 

Insa, problema reala nu este ca vei muri de foame daca nu mananci profilactic. Chiar daca nu ai absolut nici un timp peste zi, daca vei fi toata ziua in sedinte sau cu sefu pe cap, si crezi ca o sa te ajute cu ceva sa-ti mananci ciorba dimineata, spune-mi:

 

– O sa te duci sa faci pipi daca vei avea nevoie?

 

– Sau o sa-ti iei pauza de tigara?

 

– Iti ia mai putin timp sa te duci la baie, sau sa fumezi o tigara decat iti ia sa bei un pahar cu lapte sau un chefir?

 

Cronometreaza-te!

 

Si, de asemenea, problema reala nu este nici ca nu ai timp sa mananci.

 

Problema reala este ca nu iti place sa astepti. Nimanui nu-i place!

 

De fapt, daca ar fi sa facem un top al celor mai comuni factori stresanti cotidieni, asteptatul s-ar bate pe primul loc cu birocratia (care, fie vorba intre noi, presupune o tona de asteptat…). Cu aceeasi pornire cu care preferam sa conducem pe tot felul de stradute inguste decat sa stam in cozi la semafor, preferam o masa sigura unui viitor nesigur in care cine naiba stie cand ni se va face foame, si cine naiba stie daca in acel moment decisiv vom avea sau nu timpul si sursa de alimente care sa ne fereasca de moarte subita.

 

Revenind la slabit, ceea ce nu stia mama sau bunica ta cand te-au invatat sa mananci profilactic, este ca de fiecare data cand mananci fara sa-ti fie foame pui grasime exact ca atunci cand te infometezi sau exact ca atunci cand te indopi cu cipsuri. Stiu – nu mananci cipsuri – in ciuda vanzarilor record raportate de supermarcheturi in 2013, nimeni din Bucuresti nu mananca.

 

Din nou, sa revenim la slabit. Primul pas din slabit este sa nu te mai ingrasi. Si – asa cum am explicat in articolul De ce unii se ingrasa si altii nu mancand la fel? – ca sa nu te mai ingrasi trebuie sa faci cumva incat mai multa hrana sa intre in celulele tale musculare, ca sa ramana mai putin exces pentru celulele tale grase. Iar atunci cand mananci fara sa-ti fie foame – fie ca mananci profilactic, din politete, de plictiseala sau de nervi – oricat de sanatoasa ar fi mancarea pe care o mananci, oricate calorii sau indici o avea, nu poate intra in celulele tale musculare ca GLUT4 nu stau deschisi cand vrei tu, ci cand vor muschii tai.

 

De asta te ingrasi cand mananci profilactic.

Daca vrei sa slabesti, trebuie sa inveti sa fii confortabil cu inconfortabilul asteptat. Iar daca vrei sa slabesti si esti capabil sa astepti sa ti se faca foame inainte sa mananci – te invit la o consultatie gratuita. Pentru ca aceia care pot sa nu manance profilactic pot slabi mancand de toate. Iar eu lucrez numai cu gurmanzi reingrasati care s-au saturat de diete si care sunt suficient de puternici emotional cat sa-si respecte senzatia de foame.

 

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.