7 reguli esențiale de nutriție pediatrică

Diana ArteneAlimentaţie sănătoasă, Nutriţie pediatrică

nutritie-pediatrica-reguli

Există atât de multe idei legate de cum ar trebui să ne creștem copiii încât uneori pare frustrant numai să te gândești că ești în poziția de a-ți pune atâtea întrebari. Desigur, fiecare părinte poate decide de capul lui cum și cu ce își crește copilul, doar că aș vrea să fac un pic diferența între ce este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului pe termen lung și ce este facebook.

Am explicat detaliat ce este important să știe orice mămică (desigur, sau tătic) despre nutriție pediatrică în a doua mea carte – Nutrition Guide for Mums. Dar dacă nu ai timp să citești o carte întreagă pentru că ești terminată de oboseală sau pur și simplu nu îți vezi capul de treburile de pe lângă bebelic, iată cam care sunt din punctul meu de vedere cele mai importante 7 reguli de urmat în nutriție pediatrică:

  1. Nu hrăniți copilul dacă nu îi este foame. Aveți încredere în instinctul lui de supraviețuire: nu va muri de foame cu mâncarea lângă el, deci nu vă îngrijorați dacă i se face foame la alte ore decât dvs. și nu îl forțați să mănânce doar pentru că vă este dvs. foame. Faptul că dvs. vi s-a terminat benzina nu înseamnă că și rezervorul lui este gol.
  2. Nu continuați să îl hrăniți după ce a perceput senzația de sațietate și v-a comunicat că îi este suficient cât a mâncat. Cel mai important hormon de sațietate – leptina – reglează mult mai mult decât doar comportamentul alimentar: sistemul cardiovascular și reproducător, motilitatea digestivă, osteogeneza, imunitatea și memoria – toate sunt afectate treptat cu fiecare episod de mâncat peste senzația de sațietate sau atunci când nu îi este foame. Învățați și învățați-vă copilul să-și respecte cu sfințenie senzațiile de foame și sațietate.
  3. Variați cât mai mult alimentele, de la o masă la alta & de la o zi la alta – acest obicei simplu îi va crea un microbiom intestinal variat, care îi va crește imunitatea – principala poartă de intrare a agenților patogeni este intestinală, motiv pentru care, practic, putem pune semnul egal între creșterea imunității și un aport variat de alimente bogate în probiotice (bacterii benefice) și în prebiotice (fibre care să hrănească aceste bacterii benefice).
  4. Când îl hrăniți, nici el, nici dvs. nu mai faceți absolut nimic altceva (fără mâncat la TV sau la calculator). Mâncatul inconștient făcut în timp ce mintea îți este în altă parte împiedică percepția senzației de sațietate, fiind unul dintre cei mai importanți factori etiologici ai obezității.
  5. Hidratați-l corect, cu ± 1 l apă/zi, nu așteptați i se facă sete. Și, oricât de sanogene vi s-ar părea sucurile fresh de fructe și / sau legume, rețineți că acestea sunt cariogene, deci nu se consumă în fiecare zi, iar copilul trebuie spălat pe dinți după aportul de sucuri. Totuși, rețineți că hidratarea se face cu apă, nu cu suc.
  6. Nu îl forțați să mănânce mâncare sănătoasă pentru a primi drept recompensă dulciuri – astfel doar întăriți valoarea emoțională a dulciurilor sau a altor alimente nesănătoase. Și recunoașteți că practic decizia de a cumpără sau nu crenvurști va aparține – este probabil dificil să spunem nu, dar dacă reala consecință este un risc crescut de leucemie, poate ar fi bine să fiți suficient de fermi și prezenți încât să spuneți NU insistențelor copilului.
  7. După vârsta de 1 an, mâncați împreună cu el aceleași alimente. Cu cât implicăm mai tare copiii în cumpărarea, gătirea și alegerea alimentelor pe care să le consumăm împreună la masă, cu atât aceștia le resping mai puțin. Desigur, există și copii care au neofobie (fobie la a încerca măcar să consume alimente noi), dar pe aceștia îi recunoaștem după faptul că refuză să încerce și dulciuri noi, nu numai broccoli, de exemplu.

Pentru burtici sau mămici cu pitici: majoritatea copiilor se nasc cu un comportament alimentar absolut corect și noi îi stricăm cu prea multe intenții bune influențate de tot felul de păreri. Dar comportamentul alimentar este reglat de hipotalamus, zonă din partea inconștientă a creierului fiecăruia dintre noi, nu de noi.

Învață să ai la fel de multă încredere că hipotalamusul copilului tău va avea grijă de metabolismul lui, la fel cum ai încredere în hipotalamusul lui să-l țină în viață și perfect sănătos când îl culci și ești sigură că se va trezi bine.

Când doarme, tu ai grijă ca în lumea exterioară să meargă totul bine, iar hipotalamusul său – ca în lumea lui interioară să meargă totul bine.

Și când e treaz – la fel :).