Referinte colaborare cu Dr. Diana Artene

DA

Ma numesc  Daniel S., am 60 de ani, sunt din Timisoara si am fost diagnosticat in 27 noiembrie 2020 cu un cancer pancreatic cu multiple metastaze la ficat, stadiul IV.

Boala a evoluat insidios, fara simptome, pana in septembrie 2020, cand, timp de doua luni, am avut niste simptome inselatoare (usoare dureri de spate, apoi probleme digestive) care m-au facut sa caut cauzele in cu totul alta parte decat ar fi trebuit.

In urma unei tomografii efectuate la finalul lunii noiembrie s-a descoperit adevarata cauza a problemelor avute anterior. Incepand cu luna noiembrie am slabit accentuat, ajungand de la 83 Kg la doar 69 Kg la finalul lunii decembrie. De asemenea, in aceasta perioada, starea fizica s-a degradat mult, pierzand in putere si inregistrand dificultati in a manca (senzatie puternica de preaplin, constipatie accentuata) si au inceput durerile abdominale, in ambele parti ale abdomenului.

Chiar inainte de Craciun am inceput chimioterapia, cu sedinte programate o data la doua saptamani. Dupa doua sedinte, durerile s-au estompat, dar starea fizica s-a inrautatit si mai mult, am slabit in continuare, pana la 63 Kg, ceea ce era justificat de boala, dar si de toxicitatea tratamentului asupra organismului. Bineinteles ca asta si-a pus amprenta si asupra starii psihice, care devenise in general depresiva.

In cursul lunii ianuarie, dupa consultarea mai multor medici nutritionisti, am avut norocul sa aud despre d-na dr. Diana Artene, nutritionist specializat in nutrititie oncologica. M-am inscris la o consultatie online, care a durat cca 30 de minute si in care d-na doctor, dupa ce a efectuat anamneza, a reusit sa-mi explice foarte logic unde greseam in alimentatie si ce trebuie sa fac pentru ca lucrurile sa se imbunatateasca.

In primul rand, i-am trimis toate documentele medicale pe care le aveam, toate analizele pe care le facusem anterior si am mai facut cateva analize la recomandarea dansei. Ca urmare, mi-a stabilit un regim personalizat, care m-a ajutat enorm. Am invatat de aici ca o nutritie optima tine de diagnostic, de tratamentul aplicat, dar si de fiecare persoana in parte, cu particularitatile si afectiunile ei.

Foarte important, dupa stabilirea nutritiei, a fost urmarirea atenta a respectarii acesteia, prin transmiterea zilnica a unui jurnal foarte amanuntit, al carui forma l-am primit de la dansa, care cuprindea ceea ce am mancat, orele de masa si starea de confort gastric inainte si dupa fiecare masa. Corecturile si atentionarile d-nei doctor ne-au ajutat (pe mine si pe sotia mea, al carei sprijin puternic l-am avut in toata aceasta perioada), sa reusim sa ne incadram in scurt timp in regimul prescris. Nu as fi crezut cat de usor poti gresi in privinta respectarii unui regim nutritional din cauza obiceiurilor alimentare dobandite in timp. Aceasta urmarire a tinut doua luni si a fost inclusa in pretul consultatiei. Dupa cele doua luni, desi starea mea era mult mai buna, am preferat sa prelungesc perioada cu inca doua luni, pentru siguranta pe care mi-o dadea aceasta.

Nu mai insist cu alte amanunte legate de nutritive. Mentionez insa ca acum (luna iunie), am efectuat deja 11 sedinte de chimioterapie, pe care le-am suportat bine (singurele efecte secundare pe care le-am inregistrat fiind o stare mai accentuata de oboseala in timpul tratamentului si inca vreo doua-trei zile dupa, in timp ce, la alti “colegi de suferinta”, am vazut greturi puternice, lipsa pofta de mancare, oscilatii puternice ale tensiunii si glicemiei, etc). De asemenea, am reusit sa castig in greutate 6 Kg, iar starea generala este mult mai buna, atat fizic cat si psihic. Reusesc acum sa am o activitate casnica normala (la inceputul tratamentului stateam mai mult in pat), ba chiar sa am diverse activitati fizice la tara, unde avem un loc de refugiu in weekend.

In concluzie, ii multumesc d-nei doctor Diana Artene pentru colaborare si, cu siguranta, voi reveni la dansa indata ce mi se vor schimba conditiile de tratament. Recomand tuturor celor aflati intr-o situatie asemanatoare cu a mea, consultarea unui doctor nutritionist, specializat in boala canceroasa, care poate ajuta mult, pe langa tratamentul efectuat.

Daniel S.