Cel mai ușor tip de cancer pancreatic

Diana ArteneNutriţie oncologică

nutritie-cancer-pancreatic

Acum 16 ani, în octombrie 2003, Steve Jobs afla că are cancer pancreatic.

Cuvintele „cancer pancreatic“ nu înseamnă decât că tumora primară provine din pancreas. Iar pancreasul are mai multe tipuri de celule, deci există mai multe tipuri de cancer pancreatic:

  1. Cancerul care provine din celulele care secretă enzime este adenocarcinomul pancreatic = cel mai frecvent tip de cancer pancreatic şi aproape cel mai agresiv tip de cancer de pe planetă – 1, maximum 2 din 10 pacienţi rămânând în viaţă la 5 ani după diagnostic
  2. Cancerul care provine din celulele care secretă hormoni este cancerul pancreatic neuroendocrin = cel mai rar tip de cancer pancreatic şi cel mai putin agresiv, 8 din 10 pacienţi rămânând în viaţă la 10 ani după diagnostic.

Steve Jobs a fost diagnosticat cu un astfel de cancer pancreatic neuroendocrin, descoperit accidental în timpul unei ecografii abdominale de rutină în stadiu incipient – stadiu vindecabil doar prin intervenţie chirurgicală.

Doar că, timp de 9 luni de la momentul diagnosticului, a hotărât el, aşa, cu capul lui deştept, să se trateze pe cale naturală, încercând să-și trateze tumora prin înfometare alternativă cu zile de consum doar de fructe.

Dupa 9 luni de încercări deşarte, slăbit şi cu sănătatea şi mai deteriorată, a hotărât, până la urmă, să se trateze în mod real.

Rezultatul îl ştim, din păcate, cu toţii.

În ciuda faptului că ar fi putut sa se vindece doar chirurgical şi în ciuda faptului că avea acces la orice tratament de pe această planetă, Steve Jobs a murit cu mult înaintea celor diagnosticaţi cu cancere similare.

Degeaba revii la oncologie după ce, timp de 9 luni, i-ai permis cancerului să facă pui refuzând tratamentul real pe altarul părerilor personale. Cancerul nu ţine cont de părerile personale. 

Dacă, în ciuda faptului că ai avut norocul să fii diagnosticat din întâmplare cu o tumoră incipientă, cu histopatologie puțin agresivă, vindecabilă doar chirurgical, te-ai hotărât tu, așa, cu capul tău deștept, să ajuți tumora să te omoare mai repede pe altarul propriilor credințe nutriționale – atunci tumora asta pur și simplu o să te omoare mai repede cu „Săru’mana, domnul CEO!“ la pachet.