Suplimentele cu vitamina D – la limita între popular și fiziologic

Diana ArteneAlimentaţie sănătoasă, Nutriţie oncologică

suplimente-cu-vitamina-d-popular-fiziologic

Suplimentele cu vitamina D sunt din ce în ce mai populare, această vitamină fiind marketată că face de toate, de la prevenția cancerului și a osteoporozei la cartofi prăjiți.

Imaginea de panaceu universal din ce în ce mai promovată atât de persoanele care lucrează în sănătate cât și de pacienți contribuie la faptul că în 2019 vânzarea de suplimente cu vitamina D a înregistrat un profit de 1,1 miliarde $, jucătorii din piața suplimentelor așteptând ca în 2025 acest profit să ajungă la 1,7 miliarde $.

Piața de vitamina D

Și este “așteptând” nu “estimând” pentru că în rapoarte de piață precum “Vitamin D market” cei interesați sunt învățați cum să educe piața astfel încât să cumpere din ce în ce mai mult.

Doar că vitamina D nu este un supliment magic care șterge cu buretele orice bubă, este un hormon fiziologic activ pe care dacă nu ai deficiență de vitamina D și iei suplimente cu vitamina D lelea ca o frunză în vântul industriei farmaceutice riști să te trezești cu niscaiva efecte secundare.

Din păcate, fiind supliment alimentar, legal poți fi educat indirect de aceeași producători de suplimente să pui aceste efecte secundare pe seama a orice altceva, producătorii de suplimente alimentare nefiind obligați prin lege să demonstreze nici faptul că suplimentele respective fac ce spun ei că fac, și nici că aceste suplimente nu au efecte secundare.

Când cumperi și folosești suplimente alimentare ești “client” nu “pacient” indiferent că cel care ți le-a prescris este medic sau nu. Medicii nu au pregătirea profesională să prescrie suplimente alimentare. Nimeni nu are pregatirea profesionala să prescrie suplimente alimentare. Suplimentele alimentare se promovează nu se “prescriu” pentru că suplimentele alimentare sunt “produse alimentare” nu “medicamente”.

În iuresul vieții de azi, speranța că ai putea preveni ceva, orice, luând o simplă pastilă în locul stilului de viață sănătos pe care știi că ar fi bine să îl ai a devenit din ce în ce mai frecventă cu toate că până și pe suplimentele alimentare scrie negru pe alb că acestea nu pot înlocui un stil de viață sănătos.

– Cui îi pasă că poate nu pot?

– Poate pot.

– Doar că dovezile științifice actuale susțin că suplimentele astea nu prea pot.

Eficiența folosirii suplimentelor cu vitamina D pentru prevenția diverselor boli variind de la cancer la boli cardiovasculare este o presupunere nesusținută de literatura știintifică de specialitate. (123)

Hipovitaminoza D este una dintre multele consecințe ale unui stil de viață nesănătos, nu cauza bolilor rezultate dintr-un stil de viață nesănătos pe care încerci să-l menții ascuns sub luatul de suplimente.

Și hipovitaminoza D și bolile sunt consecințe. Cauza bolilor este stilul de viață nesănătos nu lipsa de vitamina D. Iar cauza nu dispare dacă ștergem cu buretele una dintre celelalte consecințe rezultate din aceeași cauza. Nici măcar hipovitaminoza D nu dispare prin luarea de suplimente cu vitamina D dacă întâi nu ai hipovitaminoza D.

Iar dacă literatura științifică de specialitate indică faptul că prevenția diverselor boli prin folosirea de suplimente de vitamina D este doar o presupunere comodă, dovezile știintifice actuale arată că și eficiența folosirii suplimentelor vitaminei D pentru prevenția osteoporozei în lipsa unei deficiențe de vitamina D este tot o presupunere. (4)

În momentul în care îți recomandă suplimente alimentare medicul nu practică medicina ci promovează produse. La fel de comod, ineficient și neprofesional cum ți-ar recomanda cosmeticiana să previi aceleași boli mergând la solar. (5) Desigur că ne putem bate joc de știință invitându-i pe adepții medicinei bazate pe dovezi să participe la un studiu randomizat controlat despre eficiența parașutelor. (6)

Indiferent de profesia de bază, promovatorii de suplimente alimentare sunt învățați să te educe că ai nevoie de aceste produse de către industria farma nu de către laboratoare independente sau cercetători obiectivi care demonstrează științific că suplimentarea cu vitamina D este bună la ceva în cazul celor care nu au deficiență.

În ciuda faptului că în ziua de azi popular pare mai important decat fiziologic corect, suplimentele cu vitamina D aduc beneficii doar celor care au deficiență de vitamina D,(78) iar prevenția osteoporozei este mult mai complicată decât luarea de suplimente alimentare:

Studii citate

(1) Beveridge, Louise A., et al. “Effect of vitamin D supplementation on markers of vascular function: a systematic review and individual participant meta‐analysis.” Journal of the American Heart Association 7.11 (2018): e008273.

(2) Autier, Philippe, et al. “Effect of vitamin D supplementation on non-skeletal disorders: a systematic review of meta-analyses and randomised trials.” The lancet Diabetes & endocrinology 5.12 (2017): 986-1004.

(3) Manson, JoAnn E., et al. “Vitamin D supplements and prevention of cancer and cardiovascular disease.” New England Journal of Medicine 380.1 (2019): 33-44.

(4) Reid, Ian R., Mark J. Bolland, and Andrew Grey. “Effects of vitamin D supplements on bone mineral density: a systematic review and meta-analysis.” The Lancet 383.9912 (2014): 146-155.

(6) Pierret, Lauranne, et al. “Overview on vitamin D and sunbed use.” Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology 33 (2019): 28-33.

(6) Smith, Gordon CS, and Jill P. Pell. “Parachute use to prevent death and major trauma related to gravitational challenge: systematic review of randomised controlled trials.” Bmj 327.7429 (2003): 1459-1461.

(7) Fassio, A., M. Rossini, and D. Gatti. “Vitamin D: no efficacy without deficiency. What’s new?.” Reumatismo 71.2 (2019): 57-61.

(8) Reid, Ian R., and Mark J. Bolland. “Controversies in medicine: the role of calcium and vitamin D supplements in adults.” Medical Journal of Australia (2019).