“Studiul China” partea a II-a: Sunt lactatele cancerigene?

 1. lactate cancer
Rating: 4.4/5. Din 10 voturi.
Please wait...

Asa cum am promis, in aceasta a II– a parte a analizei cartii denumite “Studiul China” voi explica daca lactatele sunt sau nu cancerigene.

 

Atentionare prieteneasca: deoarece ideea ca laptele este cancerigen a devenit la fel de populara precum ideea ca trebuie sa mancam fructele intre mese ca sa nu cumva sa le fermenteze bacteriile inexistente in stomac, acesta va fi un articol luuuuuuuuuuuuuuuuung si detaliat stiintific.

 

Daca doar vrei sa te distrezi citind o parere personala despre lactate si cancer inchide acest articol, nu este pentru tine.

 

Pentru aceia care vor totusi sa inteleaga de ce recomandam pacientilor cu cancer sa continue sa consume lapte, lactate fermentate si branzeturi atat pe parcursul tratamentului cat si in perioada de preventie a recidivei, voi incepe raspunzand detaliat unuia dintre comentariile scrise ca raspuns la prima parte.

 

Si cred ca este important sa fac asta deoarece consider ca acest comentariu oglindeste ideile care se transmit folcloric de la un pacient la altul si de la persoane binevoitoare catre pacientul oncologic:

 

-“Lucrurile nu sunt simple niciodată. Hai sa ne.punem întrebarea: De ce nu au consumat asiaticii lactate timp de 6000 ani??? Se știe ca lactatele sunte produse acide. Iar în alimentația asiaticilor abunda legumele.”

 

Ignorand faptul ca autorul comentariului nu stie ca alcalinizarea sangelui este la fel de periculoasa pentru sanatate precum acidifierea, ce nu inteleg este cum poti sa scrii un comentariu valid precum “lucrurile nu sunt simple niciodata” in aceeasi fraza in care scrii ca “asiaticii nu au consumat lactate timp de 6000 ani”.

 

– Care asiatici nu au consumat lactate timp de 6000 de ani?

 

Faptul ca unii considera ca asiaticii nu consuma lactate ignora cat de mare este Asia geografic, fiind doar o presupunere bazata pe populara imagine promovata de fanii ierbii mai verzi de partea cealalta a gardului – un fel de China Utopica in care traiesc miticii supravietuitori antioxidati.

 

Iata doua reclame la lapte din China anilor 1930, respectiv 1933, prima descriind mama care isi hraneste copilul sanatos cu lapte, iar a doua o femeie in varsta care spune ca este sanatoasa pentru ca zilnic consuma cate un pahar de lapte dimineata si seara.

 

laptele nu este cancerigen

chinezii beau lapte

– Deci, chiar n-or fi consumat asiaticii lactate timp de 6000 de ani si s-au luminat producatorii sa faca reclama in 1930 ca sa introduca un produs nou pe piata din China?

 

Si in baza de date folosita de cercetatorii citati chiar de Campbell locuitorii uneia din cele 65 de regiuni studiate – Tuoli – consumau in medie 865,5 g lactate/zi dar nu pentru ca reclamele la lapte ar fi fost atat de eficiente incat sa convinga chiar si asiaticii care nu consumau lactate de 6000 de ani sa le consume, ci pur si simplu pentru ca regiunea Tuoli arata cam asa:

 

regiunea Tuoli China

 

Conform acestei baze de date, locuitorii din Tuoli:

 

1) aveau un consum mediu zilnic de:

 • 856,5g lactate
 • 371,6g produse din faina de grau
 • 121g carne.

 

2) consumau extrem de rar sau deloc:

 • Cartofi – de 5-6 ori pe an
 • Legume – de 2 ori pe an
 • Fructe – maxim o data pe an
 • Leguminoase – niciodata
 • Nuci – niciodata
 • Oua – niciodata
 • Peste – niciodata
 • Ulei vegetal – niciodata

 

Deci, acesti asiatici traiau cu lactate, paine si carne, majoritatea fiind ciobani.

 

Tinand cont de faptul ca laptele are un continut mediu de 80% cazeina si un continut proteic mediu de aprox 4g/L, putem calcula ca aportul de cazeina al celor din regiunea Tuoli era de 27,39g/zi.

 

Acum haideti sa comparam riscul de mortalitate prin cancer datorat unui aport zilnic de cazeina de 27,39g si unul de 0g comparandu-i pe:

 

 1. veganii din regiunile Jiexiu, Jingsing, Huguan, Cangxi, sau Songxian = aport mediu de 0g cazeina/zi, cu
 2. omnivorii din regiunea Tuoli = aport mediu de 27,39g cazeina/zi.

 

Si va invit sa facem asta ca paralela cu celebrul studiu al lui Campbell  in care soarecii hraniti cu 20% cazeina cica au facut cancer.

 

Si scriu “cica” pentru ca poti citi chiar in studiul respectiv ca niciunul dintre soarecii respectivi nu a facut de fapt cancer ci doar leziuni precanceroase dintre care 95% s-au vindecat de la sine, cercetatorii presupunand ca restul de 5% se vor transforma la un moment dat in cancer.

 

Iata cateva grafice realizate pe baza datelor obtinute chiar de cercetatorii care au analizat aportul alimentar al locuitorilor celor 65 de regiuni din China cu stil de alimentatie vegan respectiv omnivor:

 

Tuoli studiul China

mortalitate studiu China

cancer san

cancer gastric

leucemie

tuoli-cancer-endometrial

 

Cu toate acestea, conform lui Campbell:

 

“People who ate the most animal-based foods got the most chronic disease. Even relatively small intakes of animal-based food were associated with adverse effects. People who ate the most plant-based foods were the healthiest.”

 

Pe romaneste, Campbell sustine ca “persoanele cu cel mai mare consum de alimente de origine animala erau cei mai nesanatosi iar cei ce se hraneau cu plante erau cei mai sanatosi”.

 

Acum uitati-va la graficele de mai sus si judecati cu propriul creier validitatea acestei afirmatii.

 

Acesta este doar unul din multele exemple de diferenta intre ce spun studiile citate de Campbell si ce spune Campbell ca spun aceste studii.

 

Asa ca – lasand la o parte pareri personale mai mult sau mai putin celebre – haideti sa raspundem la urmatoarele 3 intrebari pe baza literaturii stiintifice actuale:

 

 1. Sunt proteinele din lapte cancerigene?
 2. Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu cancer?
 3. Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de cancer in cazul persoanelor sanatoase?

1) Sunt proteinele din lapte cancerigene?

 

Celebra afirmatie a lui Campbell conform careia putem activa/ inactiva “cancerul” doar prin simpla scadere a aportului de cazeina este un alt exemplu de diferenta intre ce spun studiile citate de el si ce spune el ca spun aceste studii:

 

“casein proved to be so powerful in its effect that we could turn on and turn off cancer growth simply by changing the level consumed”

 

Ar fi absolut genial sa putem trata cancerul atat de usor!

 

Doar ca, dupa cum scriam in prima parte a acestei serii de articole, studiile citate sau realizate de Campbell nu au “proved” in nici un fel carciongenitatea cazeinei ci din contra, ca un aport crescut de cazeina creste supravietuirea soarecilor expusi unei substante atat de carcinogene precum aflatoxina.

 

Studiile demonstreaza ca aportul de cazeina:

 

 1. prelungeste supravietuirea – Engel si Copeland, 1952
 2. are efect antimutagen – Van Boekel si colab., 1993
 3. are activitate anticarcinogena atat in vitro cat si in vivo – Goeptar si colab., 1997
 4. stimuleaza sistemul imun – Parodi, 1998
 5. stimuleaza apoptoza celulelor maligne intestinale – Perego si colab., 2012

 

Iar alte proteine din lapte:

 

 1. ofera protectie anticarcinogena in cazul expunerii la carcinogeni – McIntosh si colab., 1995
 2. stimuleaza sistemul imun – Meisel si FitzGerald, 2003
 3. inhiba cresterea celulelor maligne – Meisel, 200
 4. au efect antimutagen – Parodi, 2007
 5. inhiba angiogeneza – Tung si colab., 2013
 6. sustin eficienta tratamentului si vindecarea pacientului cu cancer – Chen si colab., 2014 
 7. imbunatatesc prognosticul pacientilor cu cancer avansat (grad III, IV) – Engelen si colab., 2015

2) Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu cancer?

 

 1. Consumul de iaurt si lapte batut poate conferi protectie impotriva cancerului de san – van’t Veer si colab., 1989
 2. Consumul de 6 portii de lactate pe zi nu este nociv pentru pacientii cu cancer rectal – Karagas si colab., 1998
 3. Consumul de lactate fermentate contribuie la pastrarea integritatii intestinale in timpul administrarii radioterapiei – Salminen si colab., 1998
 4. Consumul de lapte pe parcursul chimioterapiei cu paclitaxel creste eficienta tratamentului si scade incidenta efectele secundare – Sun si colab., 2011
 5. Consumul de lapte degresat si lactate nu creste riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu diagnostic de cancer de prostata – Petterson si colab., 2012
 6. Consumul de lapte scade riscul de mortalitate in cazul pacientilor cu cancer de colon – Yang si colab., 2014
 7. Consumul de lapte si produse lactate scade riscul de mortalitate prin boli cardiovasculare, diabet si cancer – Elwood si colab., 2008
 8. Si in general contribuie la contracararea efectelor secundare tratamentului oncologic:

3) Consumul zilnic de lapte sau produse lactate creste riscul de cancer in cazul persoanelor sanatoase?

 

 1. Aportul moderat de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer – Davoodi, Esmaeili si Mortazavian, 2013
 2. Barbatii care consuma lapte frecvent au un risc de cancer de colon cu 60% mai mic decat cei care nu consumau lapte – Jing Ma si colab., 2001
 3. Un consum scazut de lactate fermentate este asociat cu un risc crescut de cancer pancreatic – De Mesquita si colab., 1991
 4. Consumul de peste doua portii de lactate este asociat cu un risc mai scazut de cancer mamar ER+ in cazul femeilor la menopauza – McCullough si colab., 2005
 5. Un aport crescut de lapte batut si iaurt poate scadea riscul de cancer de vezica urinara – Larsson si colab., 2008
 6. Consumul de lactate fermentate scade riscul de cancerului de ficat – Rayes, El-Naggar si Mehanna, 2008
 7. Consumul de lapte si produse lactate scade riscul de cancer colorectal – Aune si colab., 2012
 8. Consumul de lapte si produse lactate nu creste riscul de cancer pulmonar – Yu si colab., 2016
 9. Consumul de lapte si produse lactate este associat cu scaderea riscului de cancer de colon, cancer de vezica urinara, cancer gastric si cancer de san – Thorning si colab., 2016
 10. Meta-analiza realizata pe 22 studii de cohorta ce au analizat 1,566,940 persoane si 5 studii de caz ce au analizat 33,372 persoane din Asia pe o perioada de 10 ani demonstreaza ca un aport minim de peste 400 ml iaurt sau produse lactate/ zi este asociat cu un risc scazut de cancer de san – Zang si colab., 2015
 11. Meta-analiza realizata pe 10 studii populationale care analizeaza stilul de alimentatie a 534.536 persoane sustine ca aportul zilnic a minim 250 ml  lapte scade riscul de cancer colorectal – Cho si colab., 2004
 12. Meta-analiza realizata pe 52 de studii care analizeaza aportul de lactate din perspectiva continutului de grasimi, hormonilor de crestere, IGF-1 si estrogeni nu sustin asocierea dintre consumul de lactate si riscul de cancer de san – Parodi, 2013
 13. Meta-analiza realizata pe 45 de studii care analizeaza 26.769 cazuri nu sustine presupunerea epidemiologica conform careia aportul de lactate ar creste riscul de cancer de prostata – Huncharek, Muscat, Kupelnick, 2008
 14. Meta-analiza realizata pe 17 studii de caz si a 6 studii populationale analizand in total 3256 cazuri sustine ca aportul de lapte nu creste riscul de cancer gastric, consumul de lactate scazand acest risc – Guo si colab., 2015
 15. Meta-analiza realizata pe 19 studii care analizeaza consumul de lactate degresate, lactate integrale, iaurt si lactoza nu sustin vreo asociere intre aportul acestor alimente sau al lactozei in particular si riscul de cancer ovarian – Liu si colab., 2015
 16. Meta-analiza realizata pe 32 studii care analizeaza consumul de lapte, iaurt, lactate si branzeturi sustin ca aportul acestor alimente nu este asociat cu un risc crescut de cancer pulmonar – Yang si colab., 2016

 

Iata zeci de studii care sustin faptul ca lactatele nu sunt cancerigene pentru persoanele sanatoase si ca aportul de lapte si lactate scade riscul de mortalitate si sustine eficienta tratamentului oncologic.

 

Daca esti diagnosticat(a) cu cancer si esti tentat(a) sa scoti laptele si carnea din alimentatie la pachet cu diverse pseudo-“tratamente” de genul veganism, detoxuri, bicarbonat, suc de sfecla rosie, ciuperci minune si suplimente cu vitamina C sau alti antioxidanti in locul sau impreuna cu tratamentul oncologic, gandeste-te:

 

– Cam cat de puternica trebuie sa fie celulele acestea maligne ca doar 1, 2 sau 5 cm din tine sa puna in pericol supravietuirea intregului tau organism?

 

Celula maligna este regina supravietuirii, un adevarat cameleon relaxat in fata unor astfel de strategii simpliste, strategii pe care le va folosi pentru a supravietui, evolua si multiplica tocmai pentru ca i le oferi pe tava:

 

 1. si are capacitatea de a folosi antioxidantii pentru a inactiva radicalii liberi care ar putea sa o impiedice sa se multiplice si sa o deterioreze generandu-i apoptoza – Seifried si colab., 2003
 2. are capacitatea de a supravietui si evolua fara glucoza cand conditiile devin neprielnice – Alfarouk si colab., 2011
 3. este o gaura neagra de glucoza – Kroemer si Pouyssegur, 2008;
 • coadministrarea de suplimente cu antioxidanti reduce efectele secundare dar scade eficienta radioterapiei – Bairati si colab., 2005
 • coadministrarea de suplimente cu antioxidanti scade eficienta chimioterapiei si radioterapiei – Lawenda si colab., 2008

Voi scrie un articol mai detaliat despre nocivitatea administrarii de suplimente cu antioxidanti pe parcursul tratamentului oncologic pentru ca folosirea unor astfel de produse pseudo-oncologice poate transforma chiar si cancerele initial tratabile in cancere incurabile.

 

Ceea ce vreau sa subliniez acum este ca prin nutritie oncologica putem doar sustine eficienta tratamentului alopat, nu sa vindecam o boala de talia cancerului!

 

Oricine sustine altfel habar nu are ce vorbeste pe banii, sanatatea si din pacate uneori chiar viata pacientului oncologic.

 

Utopica China pictata in roz de Campbell vinde pacientilor cu cancer prin intermediul comerciantilor industriei pseudo-oncologice sperante ridicate la rang de panaceu universal.

 

“… ca doar mai bine sa spui pacientului cu cancer sa elimine laptele si carnea, sa bea suc de sfecla rosie si sa ia suplimente cu antioxidanti decat sa-l lasi asa, confuz, fara sa incerci sa il ajuti macar cu un sfat!”

 

Studii citate:

 

 1. Alfarouk, Khalid O., et al. “Evolution of tumor metabolism might reflect carcinogenesis as a reverse evolution process (dismantling of multicellularity).” Cancers 3.3 (2011): 3002-3017.
 2. Aune, D., et al. “Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies.” Annals of oncology 23.1 (2012): 37-45.
 3. Bairati, Isabelle, et al. “Randomized trial of antioxidant vitamins to prevent acute adverse effects of radiation therapy in head and neck cancer patients.” Journal of Clinical Oncology 23.24 (2005): 5805-5813.
 4. YF Chen, H., et al. “Potential clinical applications of multi-functional milk proteins and peptides in cancer management.” Current medicinal chemistry 21.21 (2014): 2424-2437.
 5. Chen, Wanqing, et al. “Cancer statistics in China, 2015.” CA: a cancer journal for clinicians 66.2 (2016): 115-132.
 6. Cho, Eunyoung, et al. “Dairy foods, calcium, and colorectal cancer: a pooled analysis of 10 cohort studies.” Journal of the National Cancer Institute 96.13 (2004): 1015-1022.
 7. Choi, Hyon K., Simin Liu, and Gary Curhan. “Intake of purine‐rich foods, protein, and dairy products and relationship to serum levels of uric acid: the Third National Health and Nutrition Examination Survey.” Arthritis & Rheumatism 52.1 (2005): 283-289.
 8. Davoodi, H., S. Esmaeili, and A. M. Mortazavian. “Effects of milk and milk products consumption on cancer: a review.” Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety 12.3 (2013): 249-264.
 9. De Mesquita, H. Bueno, et al. “Intake of foods and nutrients and cancer of the exocrine pancreas: A population‐based case‐control study in the Netherlands.” International journal of cancer 48.4 (1991): 540-549.
 10. Elwood, Peter C., et al. “The survival advantage of milk and dairy consumption: an overview of evidence from cohort studies of vascular diseases, diabetes and cancer.” Journal of the American College of Nutrition 27.6 (2008): 723S-734S.
 11. Engel, R. W., and D. H. Copeland. “The influence of dietary casein level on tumor induction with 2-acetylaminofluorene.” Cancer research 12.12 (1952): 905-908.
 12. Engelen, M. P. K. J., et al. “High anabolic potential of essential amino acid mixtures in advanced non-small cell lung cancer.” Annals of Oncology (2015): mdv271.
 13. Goeptar, Arnold R., et al. “Impact of digestion on the antimutagenic activity of the milk protein casein.” Nutrition Research 17.8 (1997): 1363-1379.
 14. Guo, Yanjun, et al. “Dairy consumption and gastric cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies.” Nutrition and cancer 67.4 (2015): 555-568.
 15. Huncharek, Michael, Joshua Muscat, and Bruce Kupelnick. “Dairy products, dietary calcium and vitamin D intake as risk factors for prostate cancer: a meta-analysis of 26,769 cases from 45 observational studies.” Nutrition and cancer60.4 (2008): 421-441.
 16. Karagas, Margaret R., et al. “Effects of milk and milk products on rectal mucosal cell proliferation in humans.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 7.9 (1998): 757-766.
 17. Kroemer, Guido, and Jacques Pouyssegur. “Tumor cell metabolism: cancer’s Achilles’ heel.” Cancer cell 13.6 (2008): 472-482.
 18. Larsson, Susanna C., et al. “Cultured milk, yogurt, and dairy intake in relation to bladder cancer risk in a prospective study of Swedish women and men.” The American journal of clinical nutrition 88.4 (2008): 1083-1087.
 19. Lawenda, Brian D., et al. “Should supplemental antioxidant administration be avoided during chemotherapy and radiation therapy?.” Journal of the national cancer institute 100.11 (2008): 773-783.
 20. Liu, Jing, et al. “Milk, yogurt, and lactose intake and ovarian cancer risk: A meta-analysis.” Nutrition and cancer 67.1 (2015): 68-72.
 21. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) . Toxicological evaluation of certain veterinary drug residues in food: Estradiol-17β progesterone and testosterone. WHO Food Additives Series.2000b;43
 22. Ma, Jing, et al. “Milk intake, circulating levels of insulin-like growth factor-I, and risk of colorectal cancer in men.” Journal of the National Cancer Institute 93.17 (2001): 1330-1336.
 23. McCullough, Marjorie L., et al. “Dairy, calcium, and vitamin D intake and postmenopausal breast cancer risk in the Cancer Prevention Study II Nutrition Cohort.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 14.12 (2005): 2898-2904.
 24. McGregor, Robin A., and Sally D. Poppitt. “Milk protein for improved metabolic health: a review of the evidence.” Nutrition & metabolism 10.1 (2013): 1.
 25. McIntosh, Graeme H., et al. “Dairy proteins protect against dimethylhydrazine-induced intestinal cancers in rats.” Journal of Nutrition 125.4 (1995): 809-816.
 26. Meisel, H., & FitzGerald, R. J. (2003). Biofunctional peptides from milk proteins: mineral binding and cytomodulatory effects. Current pharmaceutical design, 9(16), 1289-1296.
 27. Meisel, Hans. “Multifunctional peptides encrypted in milk proteins.” Biofactors 21.1-4 (2004): 55-61.
 28. Mukhopadhya, Anindya, and Torres Sweeney. “Milk Proteins: Processing of Bioactive Fractions and Effects on Gut Health.” MILK PROTEINS (2016): 83.
 29. Nabavi, S., et al. “Effects of probiotic yogurt consumption on metabolic factors in individuals with nonalcoholic fatty liver disease.” Journal of dairy science 97.12 (2014): 7386-7393.
 30. Parodi, Peter W. “A role for milk proteins in cancer prevention.” Australian journal of dairy technology 53.1 (1998): 37.
 31. Parodi, P. W. “A role for milk proteins and their peptides in cancer prevention.” Current pharmaceutical design 13.8 (2007): 813-828.
 32. Parodi, Peter W. “Impact of cows’ milk estrogen on cancer risk.” International dairy journal 22.1 (2012): 3-14.
 33. Parodi, Peter W. “Dairy product consumption and the risk of breast cancer.” Journal of the American College of Nutrition 24.sup6 (2005): 556S-568S.
 34. Pepe, Giacomo, et al. “Potential anticarcinogenic peptides from bovine milk.” Journal of amino acids 2013 (2013).
 35. Perego, Silvia, et al. “Casein phosphopeptides modulate proliferation and apoptosis in HT-29 cell line through their interaction with voltage-operated L-type calcium channels.” The Journal of nutritional biochemistry 23.7 (2012): 808-816.
 36. Pettersson, Andreas, et al. “Milk and dairy consumption among men with prostate cancer and risk of metastases and prostate cancer death.” Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention 21.3 (2012): 428-436.
 37. Rayes, Amna AH, Sabah MM El-Naggar, and Nayra Sh Mehanna. “The effect of natural fermented milk in the protection of liver from cancer.” Nutrition & Food Science 38.6 (2008): 578-592.
 38. Salminen, E., et al. “Preservation of intestinal integrity during radiotherapy using live Lactobacillus acidophilus cultures.” Clinical radiology 39.4 (1988): 435-437.
 39. Seifried, Harold E., et al. “The antioxidant conundrum in cancer.” Cancer Research 63.15 (2003): 4295-4298.
 40. Sun, Xueying, et al. “Dairy milk fat augments paclitaxel therapy to suppress tumour metastasis in mice, and protects against the side-effects of chemotherapy.” Clinical & experimental metastasis 28.7 (2011): 675-688.
 41. Thorning, Tanja Kongerslev, et al. “Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence.” Food & Nutrition Research 60 (2016).
 42. Tung, Yu-Tang, et al. “Bovine lactoferrin inhibits lung cancer growth through suppression of both inflammation and expression of vascular endothelial growth factor.” Journal of dairy science 96.4 (2013): 2095-2106.
 43. van’t Veer, Pieter, et al. “Consumption of fermented milk products and breast cancer: a case-control study in The Netherlands.” Cancer research 49.14 (1989): 4020-4023.
 44. Yang, Baiyu, et al. “Calcium, vitamin D, dairy products, and mortality among colorectal cancer survivors: the Cancer Prevention Study-II Nutrition Cohort.” Journal of Clinical Oncology (2014): JCO-2014.
 45. Yang, Yang, et al. “Dairy Product, Calcium Intake and Lung Cancer Risk: A Systematic Review with Meta-Analysis.” Scientific reports 6 (2016).
 46. Yu, Yi, et al. “Dairy consumption and lung cancer risk: a meta-analysis of prospective cohort studies.” OncoTargets and therapy 9 (2016): 111.
 47. Zang, Jiajie, et al. “The Association between Dairy Intake and Breast Cancer in Western and Asian Populations: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Journal of breast cancer 18.4 (2015): 313-322.
 48. Zeitoun, M. M., I. S. Salem, and S. M. Ahmed. “Evaluation of the Male and Female Sex Steroid Hormones Residues in Eggs, Milk and their Productsin Alqassim Region.” Journal of Agricultural and Veterinary Sciences 8.1 (2015).

PS: Are laptele impact estrogenic?

 

Unele dintre pacientele cu cancer mamar cu care lucrez nu consuma lapte de teama impactului estrogenic.

 

– Contine laptele estrogen?

– Evident da, chiar 17β-estradiol – cel mai activ tip de estrogen.

Doza Maxim Admisa de OMS (Organizatiei Mondiale a Sanatatii) este de 5 μg 17β-estradiol/kg corp.

De exemplu, o femeie de 60kg poate avea un aport alimentar maxim 60 x 5 μg = 300μg 17β-estradiol pe zi.

1l lapte contine 0,1571 μg17β-estradiol – Zeitoun si colab., 2015

Dar 95% din estradiolul ingerat este inactivat gastro-intestinal – Parodi, 2012

Aceasta inactivare gastro-intestinala a estradiolului ingerat face ca din cele 0,1571 μg aduse de 1l lapte doar 0,007855 μg sa ramana activ.

Deci,  cantitatea de lapte pe care ar trebui sa o consume intr-o zi o femeie de 60kg pentru a genera impact estrogenic este de 38192 litri.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.

Un Comentariu