Mezeluri metapsihochetopupu

3 intrebari & raspunsuri daca-ti plac mezelurile

  1. Mezeluri
Niciun vot.
Please wait...

Cand vine vorba de mezeluri – aparent – nimeni nu le mananca, nimeni nu le cumpara.

 

Totusi producatorii – real – prospera.

 

Aceasta diferenta metapsihochetopupu dintre aparente si realitate poate cauza tot felul de probleme de sanatate cel putin fizica. Asa ca, iata 3 intrebari esentiale ale caror raspunsuri este bine sa le stii, cat sa-ti pastrezi sanatatea daca-ti plac si – real – mananci mezeluri.

1. Ce este periculos la mezeluri? – nitritii

Daca e sa fiu putin obiectiva, nitratii sunt un pic mai …putin periculosi. Dar, majoritatea producatorilor focusati pe un profit rapid prefera sa foloseasca nitriti. Nitritii si nitratii sunt cei mai importanti agenti anti-botulinici ce se pot adauga mezelurilor. Adica, pe romaneste, nu se prea poate fara ei. Si, pe langa efectul puternic anti-botulinic, nitritii si nitratii au efect antioxidant, fixeaza culoarea, au miros placut, intensificand aroma si gustul mezelurilor. Si, tot obiectiv, cand bem apa din fantanile de la tara sau din zone necontrolate in care azotatul de amoniu s-a folosit abuziv in agricultura bem o gramada de nitriti.

 

Totusi, sunt mama de doi baieti cucuieti, fapt care ma impiedica sa fiu obiectiva. Nitritii sunt extrem de periculosi pentru copii, fie ca-i luam din apa proasta, fie ca-i luam din mezeluri. Si, cand vine vorba despre crenvursti, nu pot sa mai fiu obiectiva deloc.

 

Ca sa intelegi ce vreau sa spun cu nitritii astia, as vrea sa-ti prezint un studiu realizat de dr. Preston-Martin in 1996. In acest studiu, cercetatoarea si colaboratorii ei au demonstrat ca un consum zilnic de mezeluri la gravida creste riscul de tumori cerebrale la copil. Acest studiu esential a aparut la 2 ani dupa ce dr. Preston-Martin publicase deja un alt studiu conform caruia copiii care consuma 1 crenvursti/ saptamană isi dubleaza riscul de tumori cerebrale, iar cei ce consuma 3/ saptamana au un risc de aproape 10 ori mai mare de a face leucemie decat copiii care nu consuma crenvursti. 

 

Totusi, asa cum scriam in articolul 5 obiceiuri care te ajuta sa previi cancerul de san, etiologia cancerului este necunoscuta si plurifactoriala, neputand pune totul nici pe seama mezelurilor, nici pe seama altui aspect pur nutritional.

 

Insa, macar cand vine vorba de copiii nostri, merita totusi sa luam in considerare potentialul cancerigen al nitritilor.

2. Care sunt cele mai putin periculoase mezeluri ? – cele uscate.

Ca sa intelegi de ce, o sa-ti dau doua exemple: exemplul carnatilor (ca tot vine Craciunul in curand) si exemplul deliciosului hamon.

 

In trecut, botulismul era cunoscut sub denumirea “boala carnatilor.” Paradoxal, clostridiile nu sunt bacterii patogene, lumea buna mentinandu-se tanara si inexpresiva cu ajutorul lor. Problema este ca aceste bacterii se pot trasforma in spori – niste chestii minuscule care zboara in praf si care pot contamina carnea tocata in conditii insalubre sau cu aparate nespalate corespunzator (eventual peste resturi de carne veche, sub ale caror cruste sporii au inflorit). Deci, igiena spatiului si aparaturii cu care se prepara mezeluri din carne tocata este esentiala cand vine vorba de contagiozitate. Pe de alta parte, suprafata hamonului  este tratata – sporii neputand intra in muschiul intact – ceea ce scade riscul de contagiozitate in ciuda faptului ca de obicei se pastreaza la temperatura ambianta.

 

Exista o caracteristica a mezelurilor, caracteristica denumita “activitatea apei.”

 

Aceasta masoara apa libera, nelegata, care poate fi folosita de bacterii pentru a contamina produsul respectiv. Valorile ei sunt intre 0 si 1, iar mezelurile uscate cu activitatea apei intre 0,85 si 0,9 sunt mai stabile, putand rezista perioade lungi de timp chiar la temperatura camerei. Astfel, uscarea mezelurilor duce la scaderea activitatii apei, crescand conservabilitatea produsului.

 

Adica, cu cat un mezel este mai uscat – chiar daca este tocat sau nu – cu atat este mai putin perisabil.

3. Cum le poti manca astfel incat sa fie mai putin periculoase? – rar si combinate corect.

Oamenii care lucreaza cu mine stiu ca pe langa Casuta de Slabit – formata din cele mai importante  3 aspecte care, respectate, le permit sa poata manca de toate fara frustrare sau regrete ulterioare – trebuie sa decida daca merita sa manance sau nu un aliment la care poftesc.

 

Alimentele periculoase pentru sanatate raman periculoase pentru sanatate fie ca vrei sa slabesti fie ca nu.

 

Asa ca gandeste-te bine daca mezelul pe care intentionezi sa-l consumi este de calitate sau nu, daca este doar o cantitate mica  si daca a trecut suficient de mult timp cat sa iti faci o astfel de pofta.

 

Ca sa nu slabesti… de tot.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.