Mezeluri metapsihochetopupu

Diana ArteneNutriţie oncologică, Nutriţie pediatrică

periculos-la-mezeluri

Când vine vorba de mezeluri – aparent –, nimeni nu le mănâncă, nimeni nu le cumpără.

Totuși, producătorii – real – prosperă.

Această diferență metapsihochetopupu dintre aparențe și realitate poate cauza tot felul de probleme de sănătate, cel puțin fizică. Așa că iată 3 întrebări esențiale ale căror raspunsuri este bine să le știi, cât să-ți păstrezi sănătatea dacă îți plac și – în mod real – mănânci mezeluri.

1. Ce este periculos la mezeluri? Nitriţii.

Dacă e să fiu puțin obiectivă, nitrații sunt un pic mai… puțin periculoși. Dar majoritatea producătorilor focusaţi pe un profit rapid preferă să folosească nitriți. Nitriții și nitrații sunt cei mai importanți agenți antibotulinici ce se pot adăuga mezelurilor. Adică, pe românește, nu se prea poate fără ei. Și, pe lângă efectul puternic antibotulinic, nitriții și nitrații au efect antioxidant, fixează culoarea, au miros plăcut, intensificând aroma și gustul mezelurilor. Și, tot obiectiv, când bem apa din fântânile de la țară sau din zone necontrolate în care azotatul de amoniu s-a folosit abuziv în agricultură, bem o grămadă de nitriți.

Totuși, sunt mamă de doi băieți cucuieţi, fapt care mă împiedică să fiu obiectivă. Nitriții sunt extrem de periculoși pentru copii, fie că-i luăm din apa proastă, fie că-i luăm din mezeluri. Și, când vine vorba despre crenvurști, nu pot să mai fiu obiectivă deloc.

Că să înțelegi ce vreau să spun cu nitriții ăștia, aș vrea să-ți prezint un studiu realizat de dr. Preston-Martin în 1996. În acest studiu, cercetătoarea și colaboratorii ei au demonstrat că un consum zilnic de mezeluri la gravidă crește riscul de tumori cerebrale la copil. Acest studiu esențial a apărut la 2 ani după ce dr. Preston-Martin publicase deja un alt studiu conform căruia copiii care consumă 1 crenvurști / săptămână își dublează riscul de tumori cerebrale, iar cei ce consumă 3 / săptămână au un risc de aproape 10 ori mai mare de a face leucemie decât copiii care nu consumă crenvurști.

Totuși, așa cum scriam în articolul 5 obiceiuri care te ajută să previi cancerul de sân, etiologia cancerului este necunoscută și plurifactorială, neputând pune totul nici pe seama mezelurilor, nici pe seama altui aspect pur nutrițional.

Însă, măcar când vine vorba de copiii noștri, merită totuși să luăm în considerare potențialul cancerigen al nitriților.

2. Care sunt cel mai puţin periculoase mezeluri? Cele uscate.

Că să înțelegi de ce, o să-ți dau două exemple: exemplul cârnaților (că tot vine Crăciunul în curând) și exemplul deliciosului „jamon“.

În trecut, botulismul era cunoscut sub denumirea „boala cârnaților“. Paradoxal, clostridiile nu sunt bacterii patogene, lumea bună menținându-se tânără și inexpresivă cu ajutorul lor. Problema este că aceste bacterii se pot trasforma în spori – niște chestii minuscule care zboară în praf și care pot contamina carnea tocată în condiții insalubre sau cu aparate nespălate corespunzător (eventual peste resturi de carne veche, sub ale căror cruste sporii au înflorit). Deci, igiena spațiului și aparaturii cu care se prepară mezeluri din carne tocată este esențială când vine vorba de contagiozitate. Pe de altă parte, suprafața jamonului  este tratată – sporii neputând intra în mușchiul intact –, ceea ce scade riscul de contagiozitate în ciuda faptului că de obicei se păstrează la temperatura ambiantă.

Există o caracteristică a mezelurilor, caracteristică denumită „activitatea apei“.

Aceasta măsoară apa liberă, nelegată, care poate fi folosită de bacterii pentru a contamina produsul respectiv. Valorile ei sunt între 0 și 1, iar mezelurile uscate cu activitatea apei între 0,85 și 0,9 sunt mai stabile, putând rezista perioade lungi de timp chiar la temperatura camerei. Astfel, uscarea mezelurilor duce la scăderea activității apei, crescând conservabilitatea produsului.

Adică, cu cât un mezel este mai uscat – chiar dacă este tocat sau nu –, cu atât este mai puțin perisabil.

3. Cum le poţi mânca astfel încât să fie mai puţin periculoase? Rar şi combinate corect.

Oamenii care lucrează cu mine știu că, pe lângă Căsuța de slăbit – formată din cele mai importante 3 aspecte care, respectate, le permit să poată mânca de toate fără frustrare sau regrete ulterioare –, trebuie să decidă dacă merită să mănânce sau nu un aliment la care poftesc.

Alimentele periculoase pentru sănătate rămân periculoase pentru sănătate, fie că vrei să slăbești, fie că nu.

Așa că gândește-te bine dacă mezelul pe care intenționezi să-l consumi este de calitate sau nu, dacă este doar o cantitate mică  si dacă a trecut suficient de mult timp cât să îți faci o astfel de poftă.

Ca să nu slăbești… de tot.