Retete de slabit rapid?

  1. retete de slabit
Rating: 2.8/5. Din 4 voturi.
Please wait...

Retete de slabit rapid vrea toata lumea din diverse motive. Iar daca ai ales sa faci proceduri de termoterapie sau electroterapie de slabit, sugestia mea este sa mergi neaparat la un nutritionist care stie cum sa-ti contracareze efectele metabolice ale slabitului brusc. Ca sa intelegi de ce iti fac aceasta recomandare, iata ce risti daca nu contracarezi nutritional corect aceste proceduri:

 

1. Efectele metabolice ale termoterapiei de slabit

 

Conceptul de baza din spatele aparentei eficiente a termoterapiei de slabit consta in adaptarea fiziologica la frig sau la caldura. Deci, implicit, termoterapia de slabit contine proceduri ce forteaza organismal sa se adapteze intr-un timp foarte scurt fie la prea frig, fie la prea cald.

 

1.1. Dereglarea hormonilor de apetit

 

Din punct de vedere neurofiziologic, prima problema pe care o ridica termoterapia de slabit este ca centrele de perceptie si adaptare la temperatura sunt situate in hipotalamus foarte aproape de centrele nervoase de foame si satietate. Astfel centrul nervos de adaptare la frig este langa cel de foame, iar centrul nervos de adaptare la cald este langa cel de satietate. Din acest motiv, persoanele care inca se comporta fiziologic (cum ar fi copiii mici sau adultii care nu sunt la dieta sau persoanele care nu mananca compulsiv) au tendinta naturala sa manance mai mult iarna si mai putin vara.

 

Dar aceasta tendinta naturala este intensificata masiv prin aceste proceduri de schimbare abrupta a temperaturii. Astfel – chiar daca stimuleaza si tesutul adipos brun – procedurile de termoterapie “rece” (diverse tipuri de impachetari) stimuleaza indirect neuronii secretori de NPY si AgRP din nucleul arcuat al hipotalamusului, stimuland senzatia de foame si crescand metabolismul pentru ca crearea de caldura la adult se face in principal prin contractie musculara, nu prin activitate mitocondriala adipocitara bruna.(1)

 

Pe de alta parte, cele de termoterapie “calda” (sauna clasica sau diversele noi tipuri de sauna “in capsula”) stimuleaza indirect neuronii secretori de POMC si CART din acelasi nucleu hipotalamic, stimuland senzatia de satietate  si scazand metabolismul pentru a nu se mai produce si mai multa caldura prin contractie muculara. Totusi, aceste stimulari indirecte – fie a centrului de foame, fie a centrului de satietate – genereaza senzatii care pot sa nu coincida cu nivelul glicemiei, paralel cu cresterea poftei de alimente si bauturi reci (sucuri racoritoare, bere, inghetata).(2)

 

Aceasta lipsa de concordanta poate deregla secretia principalilor hormonilor de apetit (leptina si grelină), cu instalarea unei stari de rezistenta la leptina la nivelul neuronilor POMC si CART din nucleul arcuat.(3), (4) Astfel, prin practicarea regulata de proceduri de termoterapie de slabit poate scadea capacitatea de perceptie a senzatiei de satietate si persoana in cauza risca sa perceapa o senzatie cvasi-continua de foame,(5) uneori  chiar si la mai putin de 1 ora dupa ce abia a mancat.

 

1.2. Scadere metabolica

 

A doua problema pe langa dereglarea hormonilor de apetit este faptul ca slabitul generat de aceste proceduri este doar aparent: scaderea greutatii totale obtinandu-se fie prin scadere metabolica obtinuta prin deshidratare si/ sau catabolism muscular.(6) Insa, slabitul usor de mentinut pe termen lung presupune scaderea procentului de grasime, nu deshidratare sau scaderea procentului de masa musculara striata activa. Singure, procedurile de termoterapie pot duce la o oarecare detoxifiere prin transpiratie sau la o oarecare contractie musculara prin tremor, nu la slabit de grasime. Inlocuirea sportului practicat regulat si a alimentatiei gandite corect, cu termoterpie de slabit si cu diete de infometare duce la dislipidemie si la rezistenta la insulina, nu la slabit:

 

  • dislipidemia deregleaza leptina agravand sau cauzand rezistenta la leptina – manifestata practice printr-o capacitate din ce in ce mai scazuta de perceptie a senzatiei de satietate,(7)
  • iar rezistenta la insulina duce la scaderea procentului de masa musculara striata active prin impermeabilizarea membrane musculare pentru glucoza (datorita scaderii exprimarii membranare musculare a transportorilor GLUT 4) – scadere metabolica manifestata practic prin ingrasare mancand din ce in ce mai putin.(8)

 

1.3. Rezistenta la insulina

 

A treia problema – pe langa dereglarea hormonilor de apetit si scadere metabolica prin deshidratare sau catabolism muscular – este potentiala dieta de infometare pe care o persoana ce vrea sa slabeasca rapid o poate primi la pachet cu termoterapia de slabit.

 

In cazul termoterapiei reci, senzatia de foame creste datorita stimularii indirecte a centrului de perceptive a frigului, dar desigur ca glicemia ajunge totusi sa scada pe parcursul zilei generand foame fizica. Daca infometarea este parte din dieta prescrisa, si persoana care face termoterapie de slabit nu mananca in ciuda perceptiei foamei epigastrice,(9) se initiaza lipoliza in tesutul adipos, cu livrarea acizilor grasi tesutului muscular pentru ardere. Iar, daca aceasta persoana nu face sport regulat la pachet cu faptul ca nu mananca atunci cand ii este fizic foame – ci cand este prescris in dieta – procentul de masa musculara striata activa va fi scazut, iar cantitatea de glicogen depozitata in aceste celule sedentare va fi scazuta si ea. Acest fapt este agravat fiziologic cu cat persoana este mai sedentara si mai in varsta (obezitate sarcopenica).(10)

 

Astfel, grasimea livrata muschilor pentru ardere nu poate fi arsa datorita faptului ca aceste celule contin insuficient oxaloacetat care sa introduca Acetil-CoA – provenita dupa beta-oxidarea acestor acizi grasi – in ciclul Krebs pentru arderea completa.  In consecinta, fie apare catabolism muscular pentru a face oxaloacetat din proteinele constituente ale celulei musculare (cu scadere metabolica consecutiva), fie apare dislipidemia cu cresterea nivelului sangvin de LDL-colesterol si de trigliceride, dublata eventual de depozitarea unora din aceste trigliceride direct in celula musculara (ducand la aspectul marmorat similar cu al muschiului impanat cu grasime de vita de Argentina), sau chiar in ficat.(11)

 

Pentru a obtine scaderea procentului de grasime cu rezultate pastrate pe termen lung, trebuie sa practicam regulat sport pentru a evita rezistenta la leptina, rezistenta la insulina si dislipidemia si sa evitam excesul dar si consumul insuficient de carbohidrati pentru a putea crea conditiile biochimice masei musculare striate de a arde grasimile livrate in timul efortului.

 

Iar, in cazul procedurilor de electroterapie calda aplicate fara nutritia corespunzatoare, tot ce se poate pierde este apa.(12)

 

Lipoliza nu este activata pentru ca este prea cald, ci vasodilatatia cu generare de deshidratare. Iar deshidratarea poate suprastimula centrul nervos de satietate.(13) Dar, ca si in cazul infometarii prin dieta la persoanele care fac proceduri de termoterapie rece, persoanele care fac proceduri de termoterapie calda se pot infometa involuntar datorita centrului de satietate suprastimulat, prin faptul ca nu mananca in ciuda scaderii glicemiei.

 

Iar rezistenta la insulina nu apare numai in cazul supra alimentarii pentru ca molecula de glucoza este osmotica, ci si in cazul infometarii pentru pastrarea organelor interne si a creierului in viata, in ciuda aportului prea scazut de nutrienți. Si, exact ca si in cazul procedurilor de termoterapie calda, arderea de grasimi se opreste datorita rezistentei la insulina la pachet cu cresterea treptata a depunerii de grasimi in muschi, in sange, in ficat, si chiar in rinichi.(14)

 

Desigur ca deshidratarea are efecte de slabit absolut immediate prin scaderea greutatii totale.

 

Doar ca deshidratarea obtinuta prin practicarea regulata a procedurilor de termoterapie este compensata prin scadere metabolica, iar cea obtinuta prin  practicarea regulata a sportului (mai ales a celui anaerob) este compensata prin crestere metabolica.(15)

 

2. Efectele metabolice ale electroterapiei de slabit

 

Spre deosebire de termoterapia de slabit, exista un pic mai multa stiinta in spatele asocierii dintre electroterapie si slabitul de grasime. Doar ca electroterapia are ca scop recuperarea medicala a persoanelor cu dizabilitati, nu slabitul. Si, chiar si in cazul acestor persoane, electroterapia este doar un adjuvant in tratamentul de recuperare medicala, baza tratamentului fiind kinetoterapia.

 

2.1. Efectele metabolice ale cavitatiei prin ultrasunete

 

Una din cele mai scumpe proceduri de slabit pasiv-neinvaziv este cavitatia prin ultrasunete. Ultrasunetele sunt unde extreme de puternice – foarte ultile in recuperarea medicala – capabile sa sparga adipocitele si sa elimine in sange trigliceridele depozitate in ele.

 

Dar, ca si in cazul dislipidemiei obtinute prin termoterapie, mutarea grasimii din depozitele adipoase in sange genereaza rezistenta la leptina (cu scaderea capacitatii de perceptie a senzatiei de satietate), si rezistenta la insulina (cu scadere metabolica si ingrasat prin mancat din ce in ce mai putin – desigur, daca persoana nu ignora complet partea nutritionala a procesului de slabit, mancand la fel de mult ca inainte sa-si propuna sa slabeasca).

 

Diferenta este ca in cazul cavitatiei dislipidemia este mult mai accentuata, iar dereglarea leptinei poate avea implicatii grave asupra sanatatii per total, daca practici astfel de proceduri pe termen indelungat. Astfel, deoarece leptina nu regleaza doar satietatea, ci si imunitatea, fertilitatea, osteogeneza, apoptoza celulara si capacitatea de memorie, aparitia regulata in sange a dislipidemiei masive produsa prin proceduri de cavitatie aplicate repetat creste riscul de:

 

  • Ingrasat(16)
  • Ovar polichistic si nfertilitate anovolatorie(17)
  • Osteoporoza(18)
  • Cancer (mai ales cele estrogenice)(19)
  • Alzheimer.(20)

 

Si, desigur ca datorita valului de grasime ce inunda celulele musculare striate apare si rezistenta la insulina cu scaderea metabolica consecutiva, adaugand steatoza hepatica sau renala,(21), (22) bolile cardiovasculare,(23) si diabetul tip 2(24) la tabloul riscurilor unui asemenea grad de dislipidemie abrupta precum cea cauzata prin cavitatie. Doar ca, din pacate, pe dinafara copului efectul este de slabit brusc iar efectele secundare nu sunt vizibile imediat.

 

2. 2. Efectele metabolice ale electrostimularii musculare

 

O forma mai ieftina si mai putin nociva de electroterapie de slabit este electrostimularea musculara. Provenita si ea din recuperarea medicala, electrostimularea este o forma pasiva de contractie musculara menita sa ajute muschii atrofici sau paralizati. Fiziologic, electrostimularea musculara mimeaza exercitiul fizic cu rezistenta, generand un efect adaptativ anaerob de crestere metabolica.

 

Dar, daca 0 reprezinta forta unui muschi paralizat si 5 reprezinta forta unui muchi sanatos, electroterapia fara kinetoterapie nu poate creste forta musculara peste 2 (forta la care nu se prea pot face miscari antigravitationale).(25) Electrostimularea musculara este doar un adjuvant pentru refacerea musculara, kinetoterapia fiind de baza. Deci, chiar si persoanele cu dezabilitati trebuie sa faca miscare/ sa fie miscate pentru a creste forta si tonusul muscular.

 

Doar ca anabolism genereaza depozitare de nutrienți nu ardere de nutrienți.

 

Sportul anaerob poate creste procentul de masa musculara striata activa, crescand metabolismul (deci, nevoile energetice consumate per 24 de ore prin contractia musculara pentru mentinerea tonusului corporal).(26) Dar scaderea procentului de grasime coporala se obtine prin practicarea regulata de exercitii aerobe (tip cardio) de intensitatea suficient de mare (sau variata intermitent, cum este cazul antrenamentului cu interval de intensitate – HIIT – cea mai eficienta forma de sport de slabit).(27)

 

Deci, daca in ecuatia slabitului = mancat sanatos + cardio + anaerob – inlocuim doar partea de exercitiu anaerob cu electrostimularea musculara, mancatul sanatos si cardio tot trebuie practicate regulat pentru a slabi grasime.(28)

 

Doar practicarea de electrostimulare musculara, fie in lipsa exercitiului aerob, fie in prezenta dietelor de infometare sau a continuarii stilului de supra-alimentatie, duce la cresterea procentului de grasime coporala, nu la scaderea lui chiar si in prezenta scaderii greutatii corporale totale. (29), (30)

 

3. Concluzie

 

Slabitul sanatos inseamna scaderea procentului de grasime corporala, optim paralel cu cresterea procentului masa musculara striata activa pentru mentinerea rezultatelor slabitului pe termen lung.

 

Slabitul rapid ingrasa pe termen lung.

 

 

 

4. Studii citate

(1) Ravussin, Yann, et al. “Effect of intermittent cold exposure on brown fat activation, obesity, and energy homeostasis in mice.” PloS one 9.1 (2014): e85876.

(2) Eccles, R., et al. “Cold pleasure. Why we like ice drinks, ice-lollies and ice cream.” Appetite 71 (2013): 357-360.

(3) Crujeiras, Ana B., et al. “Weight regain after a diet-induced loss is predicted by higher baseline leptin and lower ghrelin plasma levels.” Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 95.11 (2010): 5037-5044.

(4) Schwartz, Michael W., et al. “Specificity of leptin action on elevated blood glucose levels and hypothalamic neuropeptide Y gene expression in ob/ob mice.” Diabetes 45.4 (1996): 531-535.

(5) Münzberg, H., et al. “Leptin receptor action and mechanisms of leptin resistance.” Cellular and Molecular Life Sciences 62.6 (2005): 642-652.

(6) Steen, Suzanne Nelson, Robert A. Oppliger, and Kelly D. Brownell. “Metabolic effects of repeated weight loss and regain in adolescent wrestlers.” Jama 260.1 (1988): 47-50.

(7) Kaur, Kawaljit, Sharda Sidhu, and Gurcharan Kaur. “Association between leptin and lipid profile among women.” Annual Review & Research in Biology 4.5 (2014).

(8) Yoshino, Jun, et al. “Diurnal Variation in Insulin Sensitivity of Glucose Metabolism Is Associated With Diurnal Variations in Whole-Body and Cellular Fatty Acid Metabolism in Metabolically Normal Women.” The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (2014).

(9) Ciampolini, Mario, et al. “Sustained self-regulation of energy intake: Initial hunger is associated with low pre-meal blood glucose and prevents energy accumulation.” Manuscript submitted for publication March 2009 (2008).

(10) Roubenoff, Ronenn. “Sarcopenic obesity: the confluence of two epidemics.” Obesity research 12.6 (2004): 887-888.

(11) PAN, D. A., et al. Skeletal muscle triglyceride levels are inversely related to insulin action. Diabetes, 1997, 46.6: 983-988.

(12) CHEUVRONT, Samuel N., et al. Water-deficit equation: systematic analysis and improvement. The American journal of clinical nutrition, 2013, 97.1: 79-85.

(13) HAMILTON, C. L. Interactions of food intake and temperature regulation in the rat. Journal of comparative and physiological psychology, 1963, 56.3: 476.

(14) Montani, Jean-Pierre, et al. “Ectopic fat storage in heart, blood vessels and kidneys in the pathogenesis of cardiovascular diseases.” International Journal of Obesity 28 (2004): S58-S65.

(15) HOLLOSZY, John O. Exercise-induced increase in muscle insulin sensitivity. Journal of Applied Physiology, 2005, 99.1: 338-343.

(16) Torres‐Andrade, Rodrigo, et al. “The increase in body weight induced by lack of methyl CpG binding protein‐2 is associated with altered leptin signalling in the hypothalamus.” Experimental physiology (2014).

(17) Messinis, Ioannis E., et al. “Polycystic ovaries and obesity.” Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynaecology (2014).

(18) Upadhyay, Jagriti, Olivia M. Farr, and Christos S. Mantzoros. “The role of leptin in regulating bone metabolism.” Metabolism (2014).

(19) Pan, Haitao, Jiao Guo, and Zhengquan Su. “Advances in understanding the interrelations between leptin resistance and obesity.” Physiology & behavior 130 (2014): 157-169.

(20) Bonda, David J., et al. “Dysregulation of leptin signaling in Alzheimer disease: evidence for neuronal leptin resistance.” Journal of neurochemistry 128.1 (2014): 162-172.

(21) Birkenfeld, Andreas L., and Gerald I. Shulman. “Nonalcoholic fatty liver disease, hepatic insulin resistance, and type 2 diabetes.” Hepatology 59.2 (2014): 713-723.

(22) de Vries, Aiko PJ, et al. “Fatty kidney: emerging role of ectopic lipid in obesity-related renal disease.” The Lancet Diabetes & Endocrinology 2.5 (2014): 417-426.

(23) Shulman, Gerald I. “Ectopic Fat in Insulin Resistance, Dyslipidemia, and Cardiometabolic Disease.” New England Journal of Medicine 371.12 (2014): 1131-1141.

(24) Gastaldelli, Amalia. “Role of beta-cell dysfunction, ectopic fat accumulation and insulin resistance in the pathogenesis of type 2 diabetes mellitus.” Diabetes research and clinical practice 93 (2011): S60-S65.

(25) DOUCET, Barbara M.; LAM, Amy; GRIFFIN, Lisa. Neuromuscular electrical stimulation for skeletal muscle function. The Yale journal of biology and medicine, 2012, 85.2: 201.

(26) Hunter, Gary R., et al. “Resistance training increases total energy expenditure and free-living physical activity in older adults.” Journal of Applied Physiology 89.3 (2000): 977-984.

(27) Shiraev, Tim, and Gabriella Barclay. “Evidence based exercise: Clinical benefits of high intensity interval training.” Australian family physician 41.12 (2012): 960.

(28) Watanabe, Kohei, Yoshiki Taniguchi, and Toshio Moritani. “Metabolic and cardiovascular responses during voluntary pedaling exercise with electrical muscle stimulation.” European journal of applied physiology (2014): 1-7.

(29) CARPENTER, Catherine L., et al. Body Fat and Body-Mass Index among a Multiethnic Sample of College-Age Men and Women. Journal of obesity, 2013, 2013.

(30) MAURIÈGE, P., et al. Weight loss and regain in obese individuals: a link with adipose tissue metabolism indices?. Journal of physiology and biochemistry, 2013, 1-9.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.