Sunt metodele “de slabit” raspunsul la intrebarea “cum slabesc”?

  1. program fara dieta
Rating: 4.5/5. Din 2 voturi.
Please wait...

De slabit ar slabi oricine daca ar fi usor, comod, ieftin, miraculos. Dar maxim poate fi simplu.

 

Usor nu e, comod nu e, ieftin nu e, miraculos nu e – toate astea sunt povesti de slabit portofelul.

 

Motivul pentru care spun ca poate fi simplu este ca aceasta “confuzie” din lumea nutritiei este doar aparenta, si din pacate toate adjectivele de mai sus nu se aplica slabitului fara “de” in fata.

 

Pastilele “de slabit” nu cresc metabolismul, ceaiul “de slabit” nu arde grasimi, iar dietele prin care slabesti ‘nspe kile intr-o saptamana nu ard grasimi nici ele. Scoaterea de grasimi din tesutul adipos si mutarea lor in sange (dislipidemie), in ficat (steatoza hepatica) sau in muschi (rezistenta la insulina) nu inseamna slabit, inseamna “de slabit” si hai sa-ti explic diferenta.

 

Slabit inseamna scaderea procentului de grasime corporala, nu scaderea greutatii corporale totale.

 

Stiu ca majoritatea celor ce vor citi acest articol nu tin decat la al doilea aspect – dar a cata oara?

 

De cate ori trebuie sa-ti dai cu stangu-n dreptu’ tinand diete miraculoase pe dinafara si ingrasatoare pe dianuntru ca sa intelegi ca daca procentul de grasime corporala nu scade te ingrasi chiar daca greutatea corporala scade?

 

Desi paragraful de mai sus pare pe aceeasi lungime de unda cu confuzia de care vorbeam mai sus, de fapt nu e.

 

Slabitul inseamna metabolizare completa de grasimi, ardere pana la ATP (energie). Pentru asta acizii grasi trebuie sa treaca prin 3 etape:

 

  1. lipoliza,
  2. beta-oxidare si
  3. ciclu Krebs (mai exista si lantul transportor de electroni, dar hai sa tinem lucrurile la nivel inteligibil).

 

Lipoliza inseamna in mod real ca grasimea depozitata in celula adipoasa sub forma de trigliceride se desface in glicerol si acizi grasi, care trec prin membrana celulei grase in sange. Si atat.

 

Lipoliza nu este decat prima etapa a slabitului si oricate metode artificiale ai utiliza pentru a-i creste eficienta nu inseamna ca daca faci mai multa lipoliza arzi mai multa grasime.

 

Daca faci mai multa lipoliza muti mai multa grasime in sange. Si iar si atat. Singurul lucru pe care-l poti influenta ca sa slabesti pe bune (= sa-ti scazi procentul de grasime corporala si sa arati cu adevarat mai bine) este sa iti rezolvi rezistenta la insulina – daca ai.

 

Insulina blocheaza enzimele din celula adipoasa, responsabile de lipoliza. Indirect, rolul insulinei este de a creste depozitele adipoase si de a le pazi. Pe romaneste, atata timp cat ai multa insulina in sange nu arzi grasime. Si ai multa insulina in sange cand secretia de insulina devine haotica pentru ca:

 

  • te hranesti cand nu iti este foame si nu te mai hranesti cand iti e,
  • te infometezi si te supraalimentezi intermitent, sau cand
  • insulina normal secretata este protejata de un aport prea mare de cofeina.

 

Deci: daca ai prea multa insulina in sange nu poti arde grasimi pentru ca primul pas din arsul de grasimi nu are loc, lipoliza fiind inhibata enzimatic. Ceea ce nu inteleg foarte multi oameni adepti ai metodelor “de slabit” sunt partea cu infometarea si partea cu cofeina despre care voi scrie in doua articole viitoare – acum sa revenim la slabit.

 

Rezolvarea rezistentei la insulina – esentiala pentru oprirea ingrasatului si pentru inceputul slabitului: pasii 1 si 2 – se realizeaza prin mancatul intre foame si satietate si prin sport. Cu cat te misti mai mult cu atat celulele tale musculare vor fi mai sensibile la insulina, pancreasul va incepe sa-si coordoneze secretia de insulina conform senzatiei de foame biologica si tu vei face acesti primi pasi spre un corp mai slab: lipoliza si beta-oxidare.

 

Beta-oxidarea acizilor grasi este un proces minunat prin care acizii grasi care reusesc sa patrunda prin membrana celulara si apoi prin membrana mitocondriala se transforma intr-o substanta comuna metabolismului tuturor nutrientilor, fie ei aminoacizi, acizi grasi sau glucide: Acetil-CoA – sa-i zicem Mickey Mouse.

 

Mikey Mouse asta, rezultat din beta-oxidarea acizilor grasi pe care doresti cu ardoare sa-i arzi, necesita o cheie pentru a face ultimul pas spre slabit (ciclu Krebs) – cheie reprezentata de un metabolit intermediar glucidic (oxaloacetat). De asta nu poti sa elimini de tot glucidele fara sa te ingrasi desi slabesti pe cantar – pentru ca fara glucide nu ai oxaloacetat, iar fara oxaloacetat “arderea grasimilor” ramane incompleta Mikey Mouse transformandu-se in cetone.

 

Asta este motivul pentru care le cer pacientilor mei sumarul de urina – sa vad ca arderea grasimilor este completa, fara cetone in urina – si, daca mergi la alt nutritionist sau urmezi diete de capul tau, macar atat poti sa faci: un sumar de urina, o glicemie si o insulinemie.

 

Daca ai cetone sau glicemia x insulinemia/405 peste 3 inseamna ca metabolizezi grasimea incomplet, fapt ce-ti agraveaza rezistenta la insulina, blocand in timp arderea de grasimi de la nivelul primului pas.

 

Si ca sa-ti dau totusi dreptate – da pe cantar slabesti!

 

Dar o faci doar pana epuizezi glicogenul depozitat acolo, pentru ca la 1 gram de glicogen metabolizat se pierd 3 grame de apa. Dar, desi greutatea totala a organismului scade, glicogenul nu este grasime ci o forma de depozitare a glucozei.

 

Si, fara glucoza poti face oxaloacetat doar din aminoacizii din celulele tale musculare fapt care daca nu este compensat corect proteic poate duce la un metabolism din ce in ce mai scazut si la un ingrasat din te miri ce.

 

Deci incearca te rog: mananca proteine si glucide la fiecare masa!

 

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.