Alimentatie sanatoasa – sfatul lunii aprilie

  1. banane cancer
Rating: 5.0/5. Din 1 vot.
Please wait...

Mai lasa-le (naibii) de banane innegrite!

 

Una dintre povestile populare contemporane zice ca bananele innegrite ne feresc de cancer datorita continutului de factor de necroza tumorala alfa (“TNF alfa”).

 

Desi TNF alfa este produs de macrofagele din tesutul adipos si nu de celulele adipoase per se, este considerat unul dintre multii hormoni secretati de acestea (hormoni denumiti “adipokine”, cu imens rol in reglarea comportamentului alimentar si deci a % de grasime somatica si viscerala).(1)

 

De asemenea, desi in afara de adipocite, TNF alfa poate fi produs si de limfocite, celule natural killer si chiar de unii neuroni, nici o planta nu poate produce TNF alfa – fapt sustinut chiar si de cercetatorii care au realizat studiul din care a izvorat povestea virala pe facebook ce a dus la cresterea vandabilitatii bananelor cu termen de garantie depasit, si care au demonstrat practic ca injectand intraperitoneal pasta de banane din ce in ce mai stricate obtinem un raspuns imun din ce in ce mai puternic.(2)

 

Deci: cu cat este mai stricat un aliment cu atat imunitatea noastra ne apara mai tare.

 

– De-a dreptul neasteptat, nu-i asa?

 

Dar sfatul acestei luni nu este de nutritie oncologica, aceasta fiind mult mai complexa decat banane negre, suplimente cu kilu’ sau bicarbonati cu lamai inecate in apa vie. Sfatul de alimentatie sanatoasa din acesta luna are legatura cu a fi sceptic spre binele tau pe termen lung. Si, intrebarea pe care te invit sa o pui este:

 

– De ce naiba ar vrea cineva sa manance/ secrete/ contina mai mult TNF alfa?

 

Mai mult TNF alfa nu inseamna nici sanatate mai buna, nici preventia cancerului.

 

Mai mult TNF alfa inseamna rezistenta la insulina.(3)

 

Iar rezistenta la insulina nu inseamna numai ingrasat fara exces alimentar sau diabet de tip II,(4) ci si un risc crescut de de cancer.(5)

 

Sa spui/ scrii/ sustii “mananca banane innegrite ca sa previi cancerul” este ca si cum ti-ai scrie pe frunte cu marker permanent “habar nu am fiziologie umana, dar am intentii bune!”.

 

Din fericire pentru noi, desi drumul spre iad este pavat cu intentii bune, nu numai ca TNF alfa nu este secretat de plante dar este o proteina – adica nu poate trece prin peretele intestinului subtire fara sa fie rupt in aminoacizi.

 

Adica si daca bananele l-ar secreta totusi, plus/minus daca s-ar acumula cu cat s-ar innegri acestea mai tare, consumul de banane negre “mai bogate in TNF” tot nu ar creste nivelul de TNF din corpul nostru pentru ca o proteina o data dezintegrata in aminoacizii componenti acestia nu se mai regrupeaza la loc sa o refaca dupa trecerea prin peretele intestinal.

 

Asa ca daca nu ai bani decat de/ acces decat la banane innegrite consuma-le linistit(a) – nu vei face nici rezistenta la insulina si probabil nici cancer.

 

Iar daca iti permiti mai mult, lasa-te de povesti populare.

 

Studii citate:

(1) Hotamisligil, Gokhan S., Narinder S. Shargill, and Bruce M. Spiegelman. “Adipose expression of tumor necrosis factor-alpha: direct role in obesity-linked insulin resistance.” Science 259.5091 (1993): 87-91.

(2) Iwasawa, Haruyo, and Masatoshi Yamazaki. “Differences in biological response modifier-like activities according to the strain and maturity of bananas.” Food science and technology research 15.3 (2009): 275-282.

(3) Kern, Philip A., et al. “Adipose tissue tumor necrosis factor and interleukin-6 expression in human obesity and insulin resistance.” American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 280.5 (2001): E745-E751.

(4) Hotamisligil, G. S. “The role of TNFα and TNF receptors in obesity and insulin resistance.” Journal of internal medicine 245.6 (1999): 621-625.

(5) Park, Eek Joong, et al. “Dietary and genetic obesity promote liver inflammation and tumorigenesis by enhancing IL-6 and TNF expression.” Cell 140.2 (2010): 197-208.

 

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.