Mananci emotional?

  1. nutritie mancat emotional
Rating: 5.0/5. Din 1 vot.
Please wait...

Majoritatea dintre noi avem o idee despre cum arata o persoana care mananca emotional: este persoana grasa si urata care nu vrem nici in ruptul capului sa devemim/ sau pe care – daca ne simtim asa deja – o uram din rarunchi.

 

Ceea ce nu stie insa majoritatea este ca si persoanele slabe si frumoase mananca emotional.

 

De asemenea, mancat emotional nu inseamna mancat fara foame, mancat de plictisela, mancat profilactic, mancat de politete sau mancat tot din farfurie ca asa te-au terorizat parintii cand erai mic si slab(a).

 

Ca sa intelegem ce inseamna mancatul emotional trebuie mai intai sa intelegem ce inseamna pofte adevarate si ce inseamna pofte false. In a treia mea carte – The Old Chocolate Diet – am scris un capitol intreg despre diferenta dintre “Liking versus Wanting to eat” care, pe langa celelalte aspecte ale neurofiziologiei comportamentului alimentar, face practic diferenta intre o persoana care mananca emotional sau nu.

 

Poftele false sunt induse de triggeri alimentari din mediul extern: fie ca alimentul respectiv mioase sau arata bine, fie ca este consumat de altii in prezenta noastra. Sa-ti satisfaci astfel de pofte nu este obligatoriu deoarece daca nu o faci intr-un corect acest comportament are un imact emotional negativ (de obicei apare senzatia de vina), dar poti sa decizi sa faci asta atunci cand iti este foame, in cadrul unei mese complete.

 

Poftele reale sunt induse de triggeri non-alimentari din mediul intern, fara sa vedem sau mirosim alimentul respectiv, fara sa fie consumat de altii in prezenta noastre, de obicei pentru ca nu l-am mai mancat de mult si ne amintim cu drag ca ne placea. Sa-ti satisfaci astfel de pofte este benefic pentru ca are un impact emotional pozitiv (de obicei apare o stare de bine) chiar si atunci cand nu iti este foame – doar ca de asemenea trebuie sa stii cum sa faci asta minimizand impactul metabolic.

 

Diferenta dintre a-ti satisface o pofta reala pentru ca asa vrei tu si a ceda tentatiei pentru ca asta este singurul comportament care te ajuta sa-ti lipesti ziua laolalta cand ai nevoie de o pauza, dar simti/ stii ca nu ar trebui sa-ti permiti una, este ca diferenta dintre a opri masina lin la stop si a opri brusc intr-un copac.

 

Desigur, majoritatea soferilor nu opresc brusc in copacii pentru ca asa vor ei, iar majoritatea persoanelor care mananca emotional nu o fac pentru ca vor ci pentru ca nu stiu cum sa calmeze ceea ce simt in alt mod.

 

– Deci, cum depistam un episod de mancat emotional?

 

Pentru ca este vorba initial de un episod, care abia apoi devine treptat un comportament de auto-calmare invatat episod, dupa episod, dupa episod.

 

Daca e sa dam putin filmul inapoi, avem:

 

  1. un trigger – frustrare, oboseala, bucurie, nevoia de a imparti, frica de necunoscut, etc.
  2. o reactie biologica – ca raspuns la acel trigger – in care sunt implicati amigdala, hipocampul, centrul nervos de satietate, nucleul suprachiasmatic, si sistemul reticulat ascendent activator;
  3. un comportament – fie ti se face pofta de a manca (desi abia ai mancat) sau nu vrei sa te opresti din mancat (desi simti ca te-ai saturat)
  4. o consecinta emotionala = eticheta mancatului emotional = regret.

 

Deci mancatul emotional se inchide in centrul de stres si adaptare la pericol – amigdala – nu in centrul de placere – nucleus acumbens si neurofiziologic genereaza regret chiar de la inceput nu placere urmata de regret.

 

Daca mananci un kil de cirese pentru ca asa ai tu chef in iunie, doar iti satisfaci o placere care – daca insisti consumand excesiv fructe sau mese doar de fructe – va veni la pachet cu niste pui de steatoza si dislipidemie. Mai ales daca ti-a intrat bine in cap ca mesele sunt mese si fructele sunt scaune.

 

Dar lasand la o parte impactul metabolic al consumului de fructe intre mese, daca percepi placere atunci cand mananci ciresele alea negre si pietroase si al naibii de bune nu mananci emotional.

 

Cand mananci emotional apare regret. De la prima gura.

 

O persoana care mananca emotional practic traduce:

 

  • orice problema nefamiliara + pe care nu stie cum sa o rezolve,
  • intr-o problema familiara + usor de rezolvat:  a fi gras + a tine dieta.

 

Astfel multor persoane care mananca emotional le este mai familiar sa se simta/ fie grasi sau sa simta senzatia de infometare asociata dietei de dupa decat le este sa ramana in discomfortul emotional generat de o situatie nefamiliara pana cand rezolva respectiva problema.

 

Desi a mai fost in aceasta situatie probabil de mai multe ori, inca gaseste dietele ca si solutia miraculoasa si usor de rezolvat al oricarui episod de mancat initiat de emotii sau situatii pe care nu stie cum sa le abordeze sau pe care simte ca nu poate sa le tolereze dar nu le poate schimba.

 

Iar intreg episodul de mancat emotional se bazeaza pe faptul ca este usor si eficient sa tii dieta ca sa stergi cu buretele faptul ca azi nu te-ai simtit bine emotional si ai ales sa te calmezi mancand.

 

Deci, mancatul emotional este un fel de google translate pe partea emotionala: nu este profesional, dar este suficient de bun cat sa-ti faci treaba cu el aparent gratuit.

 

Problema este ca nu este de fapt gratuit si ceea ce platesti in schimbul anesteziei emotionale pe care o simti in scurtul timp dintre mancatul efectiv si aparitia senzatiei de vina este capacitatea ta de auto-control al comportamentului tau alimentar.

 

Daca alegi in mod repetat sa nu te opresti din mancat atunci cand poti, cand vei vrea sa te opresti nu vei mai putea.

 

Si stiu ca de fiecare data iti spui ca este ultima data, doar de data asta.

 

Numai ca doar de data asta nu exista biologic.

 

Daca azi accepti “doar de data asta” maine iti va fi de doua ori mai greu decat azi sa-ti mentii greutatea – fapt cu te va stresa si te va face sa mananci emotional iar.

 

Daca azi accepti sa mananci emotional ceea ce accepti de fapt este ca vei manca emotional si maine, si poimaine si tot asa.

 

Singurul moment in care iti poti controla comportamentul alimentar este acum, in prezent.

 

Daca azi alegi corect, azi iti va fi mai greu. Dar cu fiecare maine va deveni din ce in ce mai usor.

 

Iar daca alegi sa accepti sa mananci emotional pentru ultima data, doar de data asta  si de data asta maine iti va fi mai greu, din ce in ce mai greu, pana vei pierde controlul.

 

Deci ia mataluta o foaie si un pic si treci la brainstorming:

 

– Ce altceva poti face ca sa te calmezi emotional in afara de mancat?

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.