Dieta leucoplast

Diana ArteneAlimentaţie sănătoasă, Nutriţie pentru slăbit

pantaloni-scurti-dieta-leucoplast-nutritie

Majoritatea oamenilor care sunt și au fost slabi întotdeauna nu au ținut dietă niciodată și nu știu prea multe despre diete. Sunt atât de în armonie cu sine însuși încât conceptul de dietă nu li se pare deloc magic.

La polul diametral opus sunt persoanele care au și au avut întotdeauna probleme cu greutatea, care știu totul despre diete, putând găsi probleme pentru orice metodă de slăbit. Din capitolul „faci un lucru greșit și, în loc să înveți din greșeala respectivă, continui să îl faci pentru că știi cum se face“, dieterii sar din dietă în dietă, alergând după iluzia slăbitului, refuzând uneori cu obstinație să-și asculte corpul.

Dar:

  1. Slăbitul de grăsime eficient pe termen lung nu este o luptă continuă între tine și corpul tău. Cu cât te vei lupta mai tare, cu atât vei pierde controlul mai tare, devenind mai gras(ă) până la urmă.
  2. Slăbitul nu este o transformare miraculoasă în fata de pe coperta revistei preferate.

Multe dintre persoanele cu eterne probleme de greutate au aceste fantezii despre cum ar arăta dacă ar slăbi, fantezii hrănite de lipsa de iubire și acceptare față de propria persoană, față de propriul corp.

Unele dintre aceste persoane chiar își cumpără haine pentru omul care nu sunt, pentru corpul pe care nu-l au dar pe care l-ar avea dacă ar slăbi, fie în funcție de cum le-ar plăcea să arate, fie de cum au arătat cândva demult.

– Oare cum s-ar simți dacă altcineva le-ar aduce cadou de ziua lor o pereche de pantaloni scurți purtabili de către corpul minunat pe care nu-l au?

Multe persoane s-ar simți foarte jignite de o asemenea dovadă fățișă de lipsă de acceptare.

La fel cum multe persoane petrec mai mult timp gândindu-se la cum va arăta rochia de nuntă și din ce flori le-ar plăcea să-și facă buchetul de mireasă, la cum va arăta bebelușul lor perfect sau la mic-dejunul adus la pat de Făt Frumos, dieterii petrec mai mult timp imaginându-și cum ar arăta pe plajă în pantaloni scurți decât imaginându-și cum ar putea să mănânce mai puțin în situații inconfortabile sau doar puțin în situații confortabile.

  • Nu petrec timp imaginându-și cum ar putea să decidă deliberat să mănânce controlat atunci când sunt la o petrecere în loc să se înfometeze profilactic înainte să meargă la petrecere pentru ca să „poată“ mânca la petrecere.
  • Nu petrec timp imaginându-și cum ar putea să decidă deliberat să nu mănânce pasiv atunci când soțul / soția mănâncă lângă ei, exact așa cum ar putea să decidă deliberat să nu fumeze pasiv atunci când soțul / soția ar fuma lângă ei.
  • Nu petrec timp imaginându-și cum ar putea să decidă deliberat să se oprească în mijlocul unui episod de imbuibat compulsiv pentru că – nu-i așa? – de mâine nu li se va mai întâmpla niciodată.

Dar – la fel ca nunta, bebelușul și soțul, care vin la pachet nu numai cu iubire, ci și cu pamperşi urât mirositori, colici și trezit noapte după noapte și cu șosete care (chiar și dacă soțul în discuție ar fi chiar Harry Potter) nu ar levita singure în coșul cu rufe – fiecare aspect al slăbitului are o parte mai puțin roz.

Fiecare lucru și fiecare persoană minunată din viața noastră au o parte mai puțin plăcută care, dacă nu este acceptată pe deplin de la început, riscăm să pierdem sau să „avem“ doar în aparenţă lucrul sau persoana respectivă – într-o relație etern fragilă, lipită laolaltă de focusul pe salvarea aparențelor.

În fiecare zi, cupluri divorțează și copii sunt tratați cu indiferenţă de soți sau părinți care nu au spus DA și responsabilității de a tolera disconfortul inerent unei relații de lungă durată. Majoritatea pot fi de acord că asta se întâmplă (la alții).

Să fii capabil să iubești și să fii iubit ani la rândul înseamnă multă muncă și responsabilitate. Nu ni se întâmplă când avem dimensiunile 90-60-90. Se întâmplă când ne exersăm capacitatea de a rezista tentației de a ne răni partenerul sau copiii, de a nu-i ignora când ne cer ajutorul sau de a nu le neglija nevoile în timp ce le oferim ce am prefera să primim.

Nu este nevoie de muncă pentru a fi într-o relație disfuncțională.

Și este comun.

Foarte comun să fii singur într-o relație superficială cu altă persoană pentru că nu poți tolera să fii singur(ă).

La fel ca și cu dietele, mulți oameni sunt în relații disfuncționale cu alții pentru că sunt în relații disfuncționale cu ei înșiși. Pe lipsa de acceptare față de propria persoană lipesc ca un leucoplast lipsa de acceptare față de persoana cu care sunt în relație. Iar pe lipsa de acceptare față de propriul corp lipesc ca un leucoplast o dietă.

Să iubești înseamnă să te comporți iubitor cu cei pe care susții că-i iubești și atunci când mintea ta nu are chef de ei. Iar să slăbești înseamnă să te comporți iubitor cu corpul tău și atunci când mintea ta nu are chef de el.

Slăbitul presupune iubire de sine, nu ură de sine.