Dieta leucoplast

  1. slabit de vara
Rating: 5.0/5. Din 3 voturi.
Please wait...

Majoritatea oamenilor care sunt si au fost slabi intotdeauna nu au tinut dieta niciodata si nu stiu prea multe despre diete. Sunt atat de in armonie cu sine insusi incat conceptul de dieta nu li se pare deloc magic.

 

La polul diametral opus sunt persoanele care au si au avut intotdeauna probleme cu greutatea care stiu totul despre diete, putand gasi probleme pentru orice metoda de slabit. Din capitolul “faci un lucru gresit si in loc sa inveti din greseala respectiva continui sa il faci pentru ca stii cum se face” dieterii sar din dieta in dieta alergand dupa iluzia slabitului, refuzand uneori cu obstinatie sa-si asculte corpul.

 

Dar:

 

  1. Slabitul de grasime eficient pe termen lung nu este o lupta continua intre tine si corpul tau. Cu cat te vei lupta mai tare cu atat vei pierde controlul mai tare devenind mai gras(a) pana la urma.
  2. Slabitul nu este o transformare miraculoasa in fata de pe coperta revistei preferate.

 

Multe dintre persoanele cu eterne probleme de greutate au aceste fantezii despre cum ar arata daca ar slabi, fantezii hranite de lipsa de iubire si acceptare fata de propria persoana, fata de propriul corp.

 

Unele dintre aceste persoane chiar isi cumpara haine pentru omul care nu sunt, pentru corpul pe care nu-l au dar pe care l-ar avea daca ar slabi, fie in functie de cum le-ar placea sa arate, fie de cum au aratat candva demult.

 

– Oare cum s-ar simti daca altcineva le-ar aduce cadou de ziua lor o pereche de pantaloni scurti purtabili de catre corpul minunat pe care nu-l au?

 

Multe s-ar simti foarte jignite de o asemenea dovada fatisa de lipsa de acceptare.

 

La fel cum multe persoane petrec mai mult timp gandindu-se la cum va arata rochia de nunta si din ce flori le-ar placea sa-si faca buchetul de mireasa, la cum va arata bebelusul lor perfect sau la mic dejunul adus la pat de Fat Frumos, dieterii petrec mai mult timp imaginandu-si cum ar arata pe plaja in pantaloni scurti decat imaginandu-si cum ar putea sa manance mai putin in situatii incomfortabile sau doar putin in situatii comfortabile.

 

  • Nu petrec timp imaginandu-si cum ar putea sa decida deliberat sa manance controlat atunci cand sunt la o petrecere in loc sa se infometeze profilactic inainte sa mearga la petrecere pentru ca sa “poata” sa mance la petrecere.
  • Nu petrec timp imaginandu-si cum ar putea sa decida deliberat sa nu manance pasiv atunci cand sotul/ sotia mananca langa ei, exact asa cum ar putea sa decida deliberat sa nu fumeze pasiv atunci cand sotul/ sotia ar fuma langa ei.
  • Nu petrec timp imaginandu-si cum ar putea sa decida deliberat sa se opreasca in mijlocul unui episod de imbuibat compulsiv pentru ca – nu-i asa? – de maine nu li se va mai intampla niciodata.

 

Dar, la fel cum nunta, bebelusul si sotul vin la pachet nu numai cu iubire ci si cu pampersi urat mirositori, colici si trezit noapte dupa noapte; si cu sosete care (chiar si daca sotul in discutie ar fi chiar Harry Potter) nu ar levita in cosul cu rufe – fiecare aspect al slabitului are o parte mai putin roz.

 

Fiecare lucru si persoana minunata din viata noastra are o parte mai putin placuta care daca nu este acceptata pe deplin de la inceput riscam sa pierdem sau sa “avem” doar in aparenta lucrul sau persoana respectiva – intr-o relatie etern fragila lipita laolalta de focusul pe salvarea aparentelor.

 

In fiecare zi, cupluri divorteaza si copii sunt tratati cu indiferenta de soti sau parinti care nu au spus da si responsabilitatii de a tolera discomfortul inerent unei relatii de lunga durata. Majoritatea putem fi de acord ca asta se intampla (la altii).

 

Sa fii capabil sa iubesti si sa fii iubit ani la randul inseamna multa munca si responsabilitate. Nu ni se intampla cand avem dimensiunile 90, 60, 90. Se intampla cand ne exersam capacitatea de a rezista tentatiei de a ne rani partenerul sau copiii, ignorandu-i cand ne cer ajutorul, sau neglijandu-le nevoile in timp ce le oferim ce am prefera sa primim.

 

Nu este nevoie de munca pentru a fii intr-o relatie disfunctionala.

 

Si este comun.

 

Foarte comun sa fii singur intr-o relatie superficiala cu alta persoana pentru ca nu poti tolera sa fii singur(a).

 

La fel ca si cu dietele, multi oameni sunt in relatii disfunctionale cu altii pentru ca sunt in relatii disfunctionale cu ei insisi. Pe lipsa de acceptare fata de propria persoana lipesc ca un leucoplast lipsa de acceptare fata de persoana cu care sunt in relatie. Iar pe lipsa de acceptare fata de propriul corp lipesc ca un leucoplast o dieta.

 

Sa iubesti inseamna sa te comporti iubitor cu cei pe care sustii ca-i iubesti si atunci cand mintea ta nu are chef de ei. Iar sa slabesti inseamna sa te comporti iubitor cu corpul tau si atunci cand mintea ta nu are chef de el.

 

Slabitul presupune iubire de sine, nu ura de sine.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.