Top 3 factori pe care se bazează alegerea unei diete

Diana ArteneNutriţie pentru slăbit

pret-nutritie-nutritionist

NHANES Survey a demonstrat în 2001 ceea ce oamenii de știință bănuiesc de mult: gustul, urmat de preț, este în topul factorilor pe care se bazează decizia de a mânca. Indiferența demonstrată practic față de sanogenitatea produselor alimentare este la fel de vizibilă și când vine vorba despre sanogenitatea planurilor de dietă; la nivel individual, acest fapt pare să nu aibă importanță, deși la nivel global aproximativ 1 miliard de oameni sunt continuu la dietă.

Gust

Conform studiului citat mai sus, factorul decisiv în alegerea unei diete este gustul alimentelor sau al înlocuitorilor de alimente ce trebuie consumate pe parcursul ei, supraponderalii evitând în general planurile de dietă fade. În dietele foarte hipocalorice, majoritatea acestora au gust bun, fiind vorba fie de palatabilitatea naturală a fructelor şi legumelor, fie de îmbunătățirea acesteia prin adaosul de arome artificiale apetisante.

Planurile moderne de diete foarte hipocalorice, care înlocuiesc complet alimentele, sunt construite pe gusturile familiare și pe comportamentul alimentar tipic supraponderalilor: pe de-o parte, aromele artificiale de ciocolată sau de căpșuni tentează supraponderalii spre falsa speranță că dieta va fi ușor de tolerat, iar pe de altă parte, dietele gen detox marchetează moralitatea consumului de fructe și legume, natural delicioase și sănătoase.

Lecția este simplă – dietele de slăbit trebuie să țină cont de preferințele gustative și comportamentale –, dar greu de acceptat de către supraponderali, aportul lor nutritiv ad libidum fiind mai degrabă guvernat de norme autoimpuse bazate pe evitarea mâncatului alimentelor interzise.

Din păcate, aceste norme restrictive sunt ușor influențabile de diverși factori externi, des generând oscilarea între episoade de consum excesiv compulsiv al alimentelor interzise (binge eating) și episoade de consum excesiv de alimente sănătoase (ortorexie). De aceea, o dietă tentantă gustativ îi scoate temporar din caruselul normelor restrictive autoimpuse, creând un mediu cvasi-sigur de satisfacere a poftelor alimentare sau a nevoii de exces.

Preţ

Înfometarea ca abordare a scăderii în greutate nu a fost gândită ca o dietă, ci ca un tratament medical bazat pe aducerea organismului la parametrii de supraviețuire, urmând celebrul concept conform căruia slăbim când aportul nutritiv este mai scăzut decât nevoile organismului. Astfel, bolnavii internați – ținuți, practic, în condiții de metabolism bazal – erau hrăniți parenteral cu un aport nutritiv mult mai mic decât necesarul pentru metabolismul bazal. Prețul acestui tratament intraspitalicesc poate fi relativ ridicat.

Însă, pe lângă aplicarea intraspitalicească, înfometarea & dietele foarte hipocalorice lichide au câștigat din ce în ce mai mult teren – efect datorat atât marketingului asiduu, cât și faptului că produsele tipice acestor diete sunt diponibile la liber în supermarketuri și farmacii sau sunt vândute prin marketing direct clienților, fără a mai implica costurile supravegherii medicale.

Deși există variante de diete foarte hipocalorice, bazate pe produse vândute de companii mari – produse mai scumpe datorită renumelui și costului marketingului companiei producătoare –, majoritatea ingredientelor unei diete foarte hipocalorice lichide sunt ieftine și foarte la îndemână.

De la simpla limonadă (dieta cu limonadă) până la sucuri proaspăt stoarse din fructe sau legume (dieta cu sucuri, denumită de unii și dieta detox), prețul unui astfel de plan este relativ scăzut chiar și în comparație cu prețul unei alimentații normale, care nu vizează modificarea vreunui paramentru corporal.

Aspectul financiar al tratamentului obezității este de o maximă importanță, dacă luăm în calcul faptul că cel mai mare procent de supraponderali și obezi se găsesc în rândurile populațiilor sărace.

Fără supraveghere medicală, dietele foarte hipocalorice sunt foarte ieftin de ținut.

Eficiență

După gust și preț, cel mai important factor de decizie pe baza căruia supraponderalii aleg o dietă în locul alteia este rapiditatea vizibilității rezultatelor.

Desigur că, la nivel declarativ, toți susținem că mâncăm sănătos sau că măcar suntem interesați de acest aspect – însă, în anul 2000, doar pe teritoriul Uniunii Europene, s-au vândut 67.800 produse tipice dietelor foarte hipocalorice (1 produs echivalând cu necesarul pentru 1 lună calendaristică).

Deci, în ciuda declarațiilor, studiile de marketing demonstrează că un număr relativ mare de persoane țin sau măcar cumpără produse tipice unei astfel de diete.

Iar motivul real este simplu: rezultatele, deși efemere, sunt vizibile imediat.

Ce e simplu, ieftin şi bun vinde. Punct(e). Punct(e). Punct(e).