Care este cea mai importantă piesă din maşina ta?

Diana ArteneNutriţie pentru slăbit

parti-de-masina-slabit

Am o întrebare pentru tine:

– Care este cea mai importantă parte din mașina ta?

Probabil te întrebi ce legătură are mașina ta cu nutriția mea, dar, dacă intri în joc și îți răspunzi, o să intru și eu și o să îți răspund.

Să încep eu: experiența cu oamenii cu care lucrez zi de zi mi-a demonstrat că nutriția este mult mai ușor de înțeles când compar condusul mașinii cu condusul propriului corp. Una dintre cele 3 cărți de nutriție pe care le-am scris este gândită pe baza acestei comparații – 5 Gears Diet – în care compar învățatul să slăbești cu învățatul să conduci.

Pentru că majoritatea ideilor pe care încă le avem azi despre slăbit sunt pe piață cam de 100 de ani: calorii, indici de tot felul, combinații miraculoase, diete ketogenice, deshidratare, înfometare.

Și de 100 de ani lumea este din ce în ce mai… mare.

Așa că poate trebuie să începem să înțelegem mecanismele din spatele îngrășatului și nu să urmăm orbește soluții eficiente doar pe termen mediu sau scurt.

Acum e rândul tău:

– Deci?

– Care este cea mai importantă parte din maşina ta?

Majoritatea șoferilor cărora le-am pus această întrebare au spus că motorul.

Dacă ești de aceeași părere, ia mătăluță un motor de ultimă generație și condu până acasă într-o mașină fără parbriz.

Un exemplu personal în acest sens a fost când l-am lăsat câteva minute pe fiul meu în mașină și a introdus toate monezile pe care le-a găsit în portiera mașinii mele în partea de CD a radioului.

…nimic nu se compară cu un drum lung fără radio, știri, discuții sau măcar niște reclame care să te facă să țâțâi iritat.

Revenind la nutriție, alimentația este absolut esențială ca să ajungi undeva, oriunde ți-ai propune:

  • la slăbit
  • la performanță fizică
  • la imunitate crescută
  • la fertilitate îmbunătățită
  • la vitalitate şi sănătate.

Alimentația este motorul. Doar că, din păcate, mai există o grămadă de alți factori non-alimentari care pot să te împiedice să ajungi unde vrei, iar stresul și somnul sunt în top.

În workshopurile și cărțile mele prezint în detaliu mecanismele prin care stresul ne afectează metabolic, psihologic și comportamental, precum și câteva soluții eficiente de autocontrol metabolic în stres. Acum vreau să-ți explic un pic partea cu somnul.

Dacă somnul tău nu este de calitate, e ca și cum ai vrea să mergi la serviciu cu frâna de mână trasă: strici tot, nu ajungi nicăieri și o să te umpli de nervi.

– Și ce înseamnă somn de calitate?

Majoritatea celor pe care i-am întrebat (și întreb des) cred că „somn de calitate“ înseamnă de fapt o cantitate: dacă dormi 6-8 ore, atunci e ok.

– Dar ce te faci însă dacă dormi 9 ore și tot te trezești obosit?

– Sau 10?

Biologic, în corpul tău se întâmplă exact același lucru ca și atunci când ai dormit doar 3 ore pentru că te-ai perpelit pe toate părțile până să adormi și te-ai trezit de 5 ori peste noapte.

1. Metabolic: vei compensa lipsa de odihnă efectivă cu o secreție crescută de cortizol (pentru că, din cauza stresului care te-a făcut să dormitezi în loc să dormi, ai pierdut somnul tip REM, adică pe cel mai odihnitor posibil). Care cortizol îngrașă ca naiba.

2. Psihologic: vei fi mai iritabil, mai impulsiv, mai greu de înghițit de cei din jur (pentru că, din cauza oboselii, ai pierdut din empatie și asertivitate). Iar studiile arată că iritabilitatea crește secreția de acid clorhidric și grelină – hormon de foame secretat în principal de stomacul tău, într-un efort compensator disperat de a te feri de o gastrită sau de-un ulcer. În funcție de tiparul de personalitate, unii se îngrașă, unii fac gastrită sau ulcer.

3. Comportamental: vei face prea multe dintre activitățile care nu trebuie și prea puține dintre cele care-ți fac bine (pentru că, din cauza lipsei de somn de calitate, vei avea tendința fie să faci o mie de lucruri în același timp, fie să-ți bagi picioarele în tot, iar din cauza oboselii crescânde probabil vei sări peste ora de sport). Și, tot în funcție de timpul de personalitate, o să treci pe fast forward și peste alimentația ta – cea mai importantă piesă a „mașinii“ tale – și o să reziști cu un regim abundent în cofeină, HFCS și TF (în română: cafea, sucuri răcoritoare, mezeluri și fast food) ca să-ți lipești ziua laolaltă.

Dacă te recunoști în tiparul de mai sus, te aștept la o consultaţie în care o să prezint în detaliu atât impactul lipsei de somn de calitate, cât și soluții eficiente de crescut calitatea somnului.

Sau poți citi metoda direct în partea de „Stress“ a celei de-a treia dintre cărțile mele: „The Old Chocolate Diet“.

În sănătatea noastră!