Cartofi cu carne

  1. Cartofi cu carne Jamie Oliver
Rating: 4.8/5. Din 10 voturi.
Please wait...

Nu stiu altii cum sunt dar pe mine m-a crescut mama cu cartofi cu carne. Si mama nu stia prea multe pe atunci dar cred ca nici mama lui Jamie Oliver nu stia ca si el a crescut mare tot cu cartofi cu carne se pare.

 

Pe cuvant, am vazut cu ochii mei cum gateau impreuna intr-o emisiune de Craciun niste nebunii de cartofi cu carne de curcan de iti venea sa mananci televizorul.

 

Probabil ca nici mama si nici mama lui Jamie nu auzise de Montignac sau de diluarea sucurilor din stomac daca bei apa la masa, dar totusi se pare ca aparent nitei dintre noi am crescut cu aceasta combinatie vanduta ca pura erezie de atat de multi dintre nutritionistii auto-declarati absolventi ai Universitatii Google.

 

Si scriu ”aparent nitei” pentru ca desi cred ca toti am crescut cu cartofi cu carne, se pare ca unii au inceput sa isi ia parintii la rost ca nu stiau ca virgula cartofu’ se bate cap in cap cu carnea si ca le-au nenorocit bunatate de metabolism pe care incearca ei acu’ sa o repare din rasputeri separand glucida de proteina si band apa la minim juma’ de ora dupa ce au mancat ca sa nu se dilueze sucu’.

 

– Care suc??

– Unu, ala, cum care?

 

Digestia amidonului din cartof incepe in gura sub actiunea amilazei salivare, se opreste in stomac si reincepe in intestinul subtire sub actiunea amilazei pancreatice indiferent de ce alte alimente mai consumi la masa respectiva.

 

Digestia grasimilor din untul si laptele din piure incepe in stomac si se desfasoara in intestinul subtire sub actiunea lipazelor pancreatice dupa ce au fost emulsionate de sarurile biliare indiferent de ce alte alimente mai consumi la masa respectiva.

 

Digestia proteinelor din carne incepe in stomac si se desfasoara in intestinul subtire sub actiunea proteazelor pancreatice indiferent de ce alte alimente mai consumi la masa respectiva.

 

Si este indiferent de ce mai consumi la masa respectiva pentru ca stomacul functioneaza cam ca un blender, avand contractii musculare puternice care amesteca foarte bine tot continutul gastric.

 

Ideea asta ca unele lucruri se digera mai devreme si altele mai tarziu sau ca unele lucruri nu se digera ca le-ai combinat cu nustiu’ ce poate fi un subiect bun de discutie la un sprit cand te-a lasat imaginatia dar rezultatul digestiei gastrice este chimul gastric – amestec omogen semilichid de nutrienti cu diametrul sub 0.5 mm ce se elimina treptat prin pilor in cantitati mici in intestinul subtire.

 

Rolul principal al stomacului este digestia mecanica.

 

In stomac nu putrezeste si nu fermenteaza nimic pentru ca aceste doua procese sunt realizate de bacterii iar in stomac nu sunt bacterii.

 

Sau daca simti tu asa ca in stomacul tau propriu si personal sunt ceva bacterii, te poftesc frumusel la gastroenterolog pentru tratament de Helicobacter pylori.

 

Iar daca am putea dilua sucul gastric band apa la masa nu am mai lua antisecretorii gastrice ci am bea apa, la naiba cu Omeprazolul.

 

Iar daca te tot balonezi evita sa mananci prea mult si respecta te rog repausul alimentar intre mese. Fara gustari de fructe, fara cafea, guma sau alte ciuguleli pentru ca iti tot dereglezi hormonii de satietate interprandiala si o data cu ei metabolismul si motilitatea digestiva.

 

Glucoza, fructoza, galactoza, acizii grasi si aminoacizii sunt rezultatul digestiei intestinale nu gastrice.  Iar digestia intestinala se intampla la fel la toti detinatorii de pancreas.

 

cartofi cu carne digestie

 

 

– Deci, oare mama si mama lui Jamie consuma cartofi cu carne la aceeasi masa pentru ca au pancreas, organ care secreta si amilaze si lipaze si proteaze – enzime perfect capabile sa digere absolut orice combinatie alimentara si chiar si pancreasul in sine in caz de pancreatita acuta?

– Nope, nu cred ca stiau toate astea.

 

Ci probabil pentru ca dupa o astfel de masa se simt foarte bine si nu li se zbate nici un mat.

 

P.S .: imaginea de mai sus este din cartea Biochimie Ilustrata pe care o recomand cu drag tuturor nutritionistilor sau persoanelor care cred ca intreaga gastronomie mondiala este complet fucked up.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.