Mituri despre Slabit

  1. mituri-despre-slabit
Rating: 5.0/5. Din 4 voturi.
Please wait...

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii 1 miliard de persoane se reapuca de dieta o data la 3-4 luni atat pentru ca dietele functioneaza neurofiziologic doar pe termen scurt cat si pentru ca suntem incurajati sa vrem sa fim slabi exact la fel de tare cum suntem incurajati sa mancam fast food sau sa renuntam la reguli alimentare de bun simt in context social.

 

In plus, toata lumea crede ca se pricepe la slabit.

Dar capacitatea de scadere a grasimii scade daca te infometezi, daca nu consumi suficiente glucide si proteine, daca ai tulburari de somn, depresie, iei statine, antibiotice sau antiinflamatoare, daca tocmai ai scapat de o infectie gastro-intestinala, daca ai colon iritabil sau daca esti lesinat jumatate de zi dupa antrenament.

 

Muschii atrofiati intra in haine mai mici, dar daca grasimea creste in timp ce scazi in greutate totala, vei pierde treptat controlul asupra comportamentului alimentar ajungand sa nu iti mai poti mentine macar greutatea decat tinand dieta.

 

1. intai vei mananca la fel de putin si vei vedea ca tot nu slabesti,
2. apoi vei mananca la fel de putin si vei incepe sa vezi ca incepi sa te ingrasi,
3. si apoi daca tot te ingrasi vei incepe sa decizi ca e ok macar sa mananci mai mult ca te vei reapuca de o dieta eventual mai drastica maine.

 

Doar ca ipoteza conform careia poti sa mananci in exces azi ca maine te reapuci de dieta nu exista biologic.

 

Biologic dupa fiecare episod de mancat in exces azi iti va fi din ce in ce mai greu sa nu mananci in exces maine.

 

Singura sansa pe care o avem sa mancam mai putin maine este sa mancam mai putin azi.

 

Cu cat in istoricul tau dietetic te-ai infometat mai tare sau ai tinut diete peste diete, cu atat se pierde mai tare capacitatea de a slabi mancand si antrenandu-te normal.

Vezi inregistrarea emisiunii B1

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.