Saptamana Mondiala a Alaptatului: 1-7 august

Alaptatul - 10 daruri minunate pentru tine si bebelusul tau!

  1. nutritie alaptat
Rating: 5.0/5. Din 2 voturi.
Please wait...

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat saptamana 1 – 7 august ca si “Saptamana Mondiala a Alaptatului” – initiativa respectata in peste 170 de tari pentru a incuraja mamele sa ofere acest minunat dar bebicilor lor si pentru a sublinia importanta declaratiei “Innocenti” semnata in august 1990 de OMS, UNICEF si de Institutiile de Sanatate Publica din aceste tari.

 

Si, pentru ca – pe langa faptul ca sunt nutritionist specializat in nutritie pediatrica – sunt si mama a doi baieti sugubeti pe care i-am alaptat cam pana pe la 7 luni iata de ce am facut-o si de ce recomand oricarei proaspete mamici sa-si alapteze nou-nascutul:

 

1. Avantajele alaptatului pentru bebe:

 

– scade riscul de obezitate la copil, corectand rezistenta la insulina si leptina a copilului nascut din mama care a luat prea mult in greutate in timpul sarcinii,(1)

 

!!! Atentie – capacitatea alaptatului de a contracara tendinta de ingrasare a nou-nascutului unei mame care a luat prea mult in greutate pe parcursul sarcinii apare doar daca alaptatul este “la cerere”.

 

Programul fix de ore de masa regleaza doar hormonul care regleaza pofta de a manca(grelina), nu si leptina si insulina (hormoni care regleaza foamea si satietatea).  Pentru a intelege in detaliu importanta hranirii “la cerere” mai ales in cazul in copiilor nascuti de mame care au luat prea mult in greutate pe parcursul sarcinii poti citi articolul “Alimentatia nou-nascutului din mama supraponderala”

 

Prin reglarea secretiei de leptina si insulina, alaptatul la cerere:

 

– creste imunitatea,(2)
– scade riscul de astm,(3)
– scade riscul de diabet,(4)
– scade riscul de boli cardiovasculare,(5)
– si scade riscul de cancer.(6)

2. Avantajele alaptatului pentru mama:

 

– creste calitatea somnului mamei si rezistenta ei la oboseala,(7)
– scade riscul de depresie postnatala,(8)
– imbunatateste apropierea de copil,(9)

 

Totusi, pentru ca am fost acolo de doua ori pana acum, sa nu uitam ca la inceput pare complet incredibil ca nici bebe nu stie “instructiunile de folosire a sanului,” ca uneori canalele glandei mamare se pot infunda la un nivel la fel de incredibil (golirea completa a sanilor dupa fiecare alaptat fiind de real ajutor pentru prevenirea infundarii canalelor) si ca uneori doare.

 

Pentru ca bebe si mama sa beneficieze de toate aceste avantaje, perseverenta mamei este extrem de importanta.

 

Deci, draga mamico fii barbata si nu lasa greutatile inceputului perioadei de alaptat sa te impiedice sa reusesti.

 

Ai reusit sa nasti, vei reusi si sa alaptezi!

 

Studii citate
(1) Savino, Francesco, et al. “Can hormones contained in mothers’ milk account for the beneficial effect of breast‐feeding on obesity in children?.” Clinical endocrinology 71.6 (2009): 757-765.
(2) Labbok, Miriam H., David Clark, and Armond S. Goldman. “Breastfeeding: maintaining an irreplaceable immunological resource.” Nature Reviews Immunology 4.7 (2004): 565-572.
(3) Kull, Inger, et al. “Breast-feeding reduces the risk of asthma during the first 4 years of life.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 114.4 (2004): 755-760.
(4) Owen, Christopher G., et al. “Does breastfeeding influence risk of type 2 diabetes in later life? A quantitative analysis of published evidence.” The American journal of clinical nutrition 84.5 (2006): 1043-1054.
(5) Ravelli, A. C. J., et al. “Infant feeding and adult glucose tolerance, lipid profile, blood pressure, and obesity.” Archives of disease in childhood 82.3 (2000): 248-252.
(6) Kwan, Marilyn L., et al. “Breastfeeding and the risk of childhood leukemia: a meta-analysis.” Public health reports 119.6 (2004): 521.
(7) Kendall-Tackett, Kathleen, Zhen Cong, and Thomas W. Hale. “The effect of feeding method on sleep duration, maternal well-being, and postpartum depression.” Clinical Lactation 2.2 (2011): 22-26.
(8) Kendall-Tackett, Kathleen. “A new paradigm for depression in new mothers: the central role of inflammation and how breastfeeding and anti-inflammatory treatments protect maternal mental health.” International Breastfeeding Journal 2.6 (2007): 1746-4358.
(9) Olza-Fernández, Ibone, et al. “Neuroendocrinology of childbirth and mother-child attachment: the basis of an etiopathogenic model of perinatal neurobiological disorders.” Frontiers in neuroendocrinology (2014).

 

P.S.: Insa, pentru ca alaptatul in sine submineaza totusi slabitul dupa nastere, in cartea mea “Nutrition Guide for Mums” am descris in detaliu cum poti slabi chiar de la inceputul alaptatului in mod eficient pentru tine si sigur pentru a nu influenta cantitatea si calitatea laptelui tau. Da click aici pentru a comanda cartea, aplica informatia primita si bucura-te alaturi de bebelusul tau de avantajele alaptatului!

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.