Sarea în bucatele copiilor sub 1 an?

Diana ArteneNutriţie pediatrică

sare-in-mancare-de-bebelusi-alimentatia-copiilor

Unii părinți își bat capul cu fiecare detăliuţ legat de mâncarea bebelușului lor, în timp ce alții nu găsesc nimic rău în a-i da să „guste“ sarmale sau înghețată de la 3-4 luni – că, deh!, „poftește“. Totuși preferințele gustative se învață de mici, deci:

– Putem adăuga sare în mâncarea bebelușului sub 1 an?

Motivul pentru care trebuie să ne batem capul cu preferința pentru gustul sărat este existența legăturii între consumul de sare și hipertensiunea arterială (HTA) – boală determinată de factori genetici și alimentari. Factorii genetici – cum ar fi istoric de hipertensiune, infarct miocardic sau accident vascular cerebral în familie – nu pot fi influențați. Dar, din punct de vedere gustativ, povestea „Sarea în bucate“ ne este extrem de familiară, majoritatea găsind mâncarea fără sare ca fiind lipsită de gust.

Oamenii de știință susțin că preferința pentru gustul sărat este înnăscută și modificabilă de experiența gustativă personală, mai ales cea din primii ani de viață.

Există, de exemplu, studii conform cărora copiii mamelor care s-au deshidratat masiv în timpul sarcinii – de exemplu pentru că au vomitat foarte mult în primul trimestru – se nasc cu o preferință crescută pentru gustul sărat, spre deosebire de copiii mamelor care nu au vomitat în sarcină sau au vomitat foarte rar.

Pe de altă parte, alte studii susțin că aportul de sare perceput ca fiind optim de o anumită persoană este determinat de aportul cu care acea persoană s-a învățat, astfel, creșterea sau scăderea lentă a aportului crescând sau scăzând preferința pentru gustul sărat – fiind, deci, un factor din etiologia HTA modificabil comportamental.

Aportul de sare din primii ani de viață pare a avea un impact pe termen lung asupra preferinței pentru gustul sărat, și, deși nu toți hipertensivii sunt sensibili la sare, aportul de sare poate totuși declanșa HTA la persoanele cu predispoziție genetică – deci, copiii din familiile cu istoric cardiovascular ar trebui să fie hrăniți cu alimente scăzute în sare, adică fără mezeluri, băuturi răcoritoare, chipsuri, fast food, sosuri din comerț, alimente semipreparate sau chiar murături – alimente care însă nu sunt oferite de obiceicopiiilor sub 1 an.

– Dar uitați-vă prin parc și vedeți dacă părinții sau bunicii chiar nu oferă astfel de „alimente“ copiilor lor!

Problema reală când vine vorba de aportul de sare la copiii sub 1 an este deshidratarea hipernatremică prin aport de sare accidental crescut – care poate provoca moartea acestora. Desigur, este generată de un aport extrem de mare de sare.

Hipernatremia însă este destul de comună, fiind asociată de obicei hipovolemiei. Cea prin exces de sodiu este extrem de rară, formă fatală fiind asociată doar aportului exagerat de sare. În literatura de specialitate există descris, de exemplu, cazul unui bărbat care a murit prin otrăvire cu sare după ce a consumat 1/3 cană de sare amestecată cu puțină apă (~ 80g de sare). Din păcate, la fel sunt citate morți prin hipernatremie infantilă generate prin otrăvirea accidentală cu sare (sodiu în sânge > 200 mEqg/l).

Totuși, otrăvirea cu sare este pur accidentală și extrem de rară, riscurile reale fiind, pe de-o parte, creșterea incidenței de accident vascular cerebral, hipertrofie ventriculară stângă sau pietre la rinichi, osteoporoză, crize de astm și, pe de altă parte, creșterea incidenței obezității și a încărcării grase a ficatului și rinichiului prin hiperpalatabilitatea alimentelor îmbunătățite artificial cu sare (fast food, mezeluri, sucuri răcoritoare).

Pe românește: copilul „hrănit“ de mic cu alimente de calitate proastă va prefera aceste alimente în locul alimentelor sănătoase.

Problema reală este faptul ca nu noi adăugăm sare în mâncarea cumpărată, ci industria alimentară, iar singurul mod real în care putem scădea consumul de sare în ziua de azi este să evităm sau să consumăm în cantități foarte reduse şi rar alimente procesate sau ultraprocesate precum sucurile răcoritoare, mezelurile, chipsurile, pufuleții, sticksurile sau produsele fast food.

Dacă pentru adulți consumul acestor „alimente“ este nesănătos, să le oferi copiilor sub 1 an este despre comoditatea părinților. Discuția despre sănătatea copiilor mai mici de 1 an care primesc astfel de alimente nici măcar nu este pe masă…