Sarea in bucatele copiilor sub 1 an?

  1. sare in mancare de bebelusi
Rating: 5.0/5. Din 1 vot.
Please wait...

Unii parinti isi bat capul cu fiecare detaliut legat de mancarea bebelusului lor, in timp ce altii nu gasesc nimic rau in ai da sa “guste” sarmale sau inghetata de la 3-4 luni – ca de “Pofteste!”. Totusi preferintele gustative se invata de mici, deci:

 

– Putem adauga sare in mancarea bebelusului sub 1 an?

 

Motivul pentru care trebuie sa ne batem capul cu preferinta pentru gustul sarat este existenta legaturii intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala (HTA) – boala determinata de factori genetici si alimentari. Factorii genetici cum ar fi – istoric de hipertensiune, infarct miocardic, sau accident vascular cerebral in familie – nu pot fi influentati. Dar, din punct de vedere gustativ, povestea sare in bucate ne este extrem de familiara, majoritatea gasind mancarea fara sare ca lipsita de gust.

 

Oamenii de stiinta sustin ca preferinta pentru gustul sarat este innascuta si modificabila de experienta gustativa personala, mai ales cea din primii ani de viata.

 

Exista de exemplu studii conform carora copiii mamelor care s-au deshidratat masiv in timpul sarcinii – de exemplu pentru ca au vomitat foarte mult in primul trimestru – se nasc cu o preferinta crescuta pentru gustul sarat spre deosebire de copiii mamelor care nu au vomitat in sarcina, sau au vomitat foarte rar.

 

Pe de alta parte, alte studii sustin ca aportul de sare perceput ca si optim de o anumita persoana este determinat de aportul cu care acea persoana s-a invatat, astfel cresterea sau scaderea lenta a aportului crescand sau scazand preferinta pentru gustul sarat – fiind deci un factor din etiologia HTA modificabil comportamental.

 

Aportul de sare din primii ani de viata pare a avea un impact pe termen lung asupra preferintei pentru gustul sarat, si – desi nu toti hipertensivii sunt sensibili la sare, aportul de sare poate totusi declansa HTA la persoanele cu predispozitie genetica – deci copiii din familiile cu istoric cardiovascular ar trebui sa fie hraniti cu alimente scazute in sare – adica fara mezeluri, bauturi racoritoare, chipsuri, fast food, sosuri din comert, alimente semipreparate sau chiar muraturi – alimente care insa nu sunt oferite de obicei copiiilor sub 1 an.

 

– Dar uitati-va prin parc si vedeti daca parintii sau bunicii chiar nu ofera astfel de “alimente” copiilor lor!

 

Problema reala cand vine vorba de aportul de sare la copiii sub 1 an este deshidratarea hipernatremica prin aport de sare accidental crescut – care poate provoca moartea acestora. Desigur: este generata de un aport extrem de mare de sare.

 

Hipernatremia insa este destul de comuna, fiind asociata de obicei hipovolemiei. Cea prin exces de sodiu este extrem de rara, forma fatala fiind asociata doar aportului exagerat de sare. In literatura de specialitate existand de exemplu descris cazul unui barbat care a murit prin otravire cu sare dupa ce a consumat 1/3 cana de sare amestecata cu putina apa (~ 80g de sare). Din pacate, la fel sunt citate morti prin hipernatremie infantila generate prin otravirea accidentala cu sare (sodiu in sange > 200mEqg/l).

 

Totusi otravirea cu sare este pur accidentala si extrem de rara, riscurile reale fiind pe de o parte cresterea incidentei de accident vascular cerebral, hipertrofie ventriculara stanga sau pietre la rinichi, osteoporoza, crize de astm, si pe de alta – cresterea incidentei obezitatii si a incarcarii grase a ficatului si rinichiului prin hiperpalatabilitatea alimentelor imbunatatite artificial cu sare (fast food, mezeluri, sucuri racoritoare).

 

Pe romaneste: copilul “hranit” de mic cu alimente de calitate proasta va prefera aceste alimente in locul alimentelor sanatoase.

 

Problema reala fiind faptul ca nu noi adaugam sare in mancarea cumparata, ci industria alimentara, singurul mod real in care putem scadea consumul de sare in ziua de azi este sa evitam sau sa consum in cantitati foarte reduse, rar, alimente procesate sau ultraprocesate precum sucurile racoritoare, mezelurile, chipsurile, pufuletii, sticksurile sau produsele fast food.

 

Daca virgula consumul acestor “alimente” este nesanatos pentru adulti, sa le oferi copiilor sub 1 an este complet dement.

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.