Calitatea vietii & slabitului de grasime

  1. nutritionist Bucuresti
Rating: 4.6/5. Din 5 voturi.
Please wait...

Multe dintre dietele in mare voga azi exista de peste 64 de ani, timp in care omenirea a devenit, la propriu, din ce in ce mai mare: indici de incarcatura glicemica, diete mai mult sau mai putin ketogenice, diete separationiste sau foarte hipocalorice – toate sunt aici de mult.

 

Iar circumferinta abdominala a omenirii nu a devenit din ce in ce mai mare pentru ca suntem o adunatura de nesimtiti, ci mai degraba pentru ca suntem o adunatura de obositi cu vieti de calitate mult sub ceea ce ne-am dori.

 

Iar aceasta realitate metabolica, psihologica si comportamentala este consecinta faptului ca majoritatea hormonilor de stres care ne ajuta sa trecem peste momentele in care suntem varza de oboseala fizica sau emotionala sunt secretati chiar de grasime (desigur in afara de cortizolul, adrenalina, beta-enorfine si serotonina care ne modifica pe pilot automat atat comportamentul si cat metabolismul in momente de pericol real sau imaginat).

 

Tesutul adipos nu este un depozit inert, ci un veritabil organ endocrin care secreta peste 40 de adipokine suficient de puternice si de influente cat sa nu ne permita sa slabim grasime in momente de oboseala si stres.

 

Deci – ca sa faci primul pas spre recastigarea auto-controlului metabolic in momente sau zile de oboseala, regrete sau stres – te rog sa faci urmatorul exercitiu: da o nota de la 1 la 10 la urmatoarelor aspecte ale vietii tale:

 

  • Iritabilitate – nota ….?
  • Impulsivitate – nota ….?
  • Vitalitate – nota ….?
  • Bucurie – nota ….?

 

Deoarece mancatul este un subiect familiar si deoarece slabitul este efectul unui comportament, credem ca putem rezolva problema usor: o sa ne iasa din prima, floricica!

 

Vorba unui filozof in viata: “Sunt expert in lasat de fumat. M-am lasat de vreo suta de ori.

 

Si ne apucam de o dieta sau de alta, cu mai multa vointa de data asta, si ne iese floricica pana in zilele in care notele date mai sus incep sa scada dramatic datorita faptului ca hormonal slabitul este “fragil” nu “facil.” Iar, din pacate, partea de “hormonal” este condusa de zona inconstienta – paleocortexul- din creierul nostru nu de zona constienta – neocortexul – cu care scriu eu acest articol sau cu care il citesti tu acum.

 

Iata cum face paleocortexul asta:

 

  • inhiba hormonii care comanda satietatea pentru a se asigura ca mancam mai mult dulce si gras ca sa facem fata energetic pericolului;
  • stimuleaza scretia de beta-endorfine inhiband-o pe cea de dopamina, pentru a nu mai simti durerea suficient cat sa facem fata pericolului;
  • si stimuleaza secretiile de serotonina si adrenalina pentru a se asigura ca suntem suficient de alerti pentru a putea iesi din pericol.

 

Comportamental, asta inseamna vei manca mai multe prostii, mai repede, mai inconstient, eventual in timp ce faci complet altceva – cum ar fi uitatul la TV, lucratul in continuare in ciuda faptului ca iei masa, sau verificatul contului de facebook.

 

Psihologic, asta inseamna ca te vei simti un pic mai bine imediat dupa ce vei manca, dupa care te vor apuca toate regretele din lume si fie vei face penitenta prin infometare pentru faptul ca ai mancat “prea mult” fie vei renunta la dieta azi, cu promisiunea ca te vei reapuca de ea maine. Sau de luni.

 

Metabolic asta inseamna stare de foame brusca cu stare iritabilitate si pofte de intensitate paradoxala la putin timp dupa ce abia ai mancat, cresterea grasimii – depusa in special in zona abdominala, pe fata, gat si pe brate – datorita cortizolului – initial chiar si in timp ce greutatea totala continua sa scada pe cantar prin pierdere de apa si masa musculara.

 

Sa lipesti o dieta leucoplast peste toate astea o sa te duca fix la naiba.

 

Nu vei fi mai bine cand vei slabi, vei slabi cand vei fi mai bine.

 

Despre Autor

Diana Artene

Sunt Nutritionist-Dietetician, Master in Nutritie si Doctor in Nutritie Oncologica, Nutritionist Sportiv acreditat de Societatea Internationala de Nutritie Sportiva si membru al American Society for Nutrition și al European Society of Medical Oncology.