Categories: Nutriţie pediatrică

Cum prevenim caria de biberon?

Strategiile de calmare a copiilor sub 1 an – prin alimentare neasociată cu senzația de foame sau prin folosirea suzetei, înmuiată în diverse alimente dulci – pot duce, pe lângă evidenta conexiune între „avem o problemă“ = „deci trebuie să mâncăm“, care poate deregla pe termen lung comportamentul alimentar al copilului, la o problemă serioasă, ignorată inițial chiar și de părinții sau bunicii cu cele mai bune intenții: caria de biberon.

Caria de biberon apare când lichide îndulcite sau natural dulci (lapte, ceai, miere, suc de fructe) rămân mult timp în contact cu dințișorii copilului. Din acest punct de vedere, suzeta înmuiată în miere sau adormirea copilului cu lapte sau cu ceai îndulcit sunt comportamente foarte cariogene (generatoare de carii), mai ales în timpul nopții, când cantitatea de salivă secretată – care ar mai putea „spăla“ puțin din glucidele respective – scade.

Și să nu credeți faptul că, dacă dinții sunt temporari, nu contează că au carii.

Acești dințișori dor, se pot inflama, pot cădea prea repede, crescând necesitatea purtării unui aparat dentar, și sunt extrem de importanți pentru mestecat și pentru vorbitul corect.

Pentru a preveni caria de biberon:

  1. nu înmuiați suzeta în miere sau alte amestecuri dulci
  2. le dați copiilor sub 1 an sucuri de fructe cumpărat (conțin fructoză artificială realizată din sirop de porumb, mult mai cariogenă și mult mai multă decât cea care se găsește natural în fructe)
  3. evitați „gustările“ dintre mese, studiile arătând că frecvența meselor și adezivitatea mâncării sunt mult mai cariogene decât zahărul în sine (de exemplu, cartofii sau pâinea sunt mult mai cariogeni pentru că rămân lipiți de dinte mult mai mult decât zahărul, generând un risc mai mare de a face carii dacă nu spălăm dințișorii după masă)
  4. nu adormiți copilul cu biberonul plin de lapte, suc de fructe sau ceai îndulcit – sau, dacă momentan faceți asta, diluați treptat lichidul pe care îl folosiți până ajungeți la apă pură
  5. spălați dințișorii copilului, chiar dacă are doar 1 dințisor.

Urmați acești pași zilnic, pentru sănătatea dentară a copiilor dvs. și pentru liniștea dvs.

Diana Artene

Sunt Nutriționist-Dietetician acreditat de Ministerul Educației pe baza diplomei de Licență în Nutriție-Dietetică. Inițial am absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila din București, specializarea Fiziokinetoterapie. Apoi am absolvit a doua licență in Nutriție și Dietetică, Masterul în Științele Nutriției și Doctoratul în Oncologie – Nutriție Oncologică pentru pacientele cu cancer mamar.

Publicat de
Diana Artene

Articole Recente

Consumul de alimente “acide” și cancerul

Ideea că “alimentele de origine vegetală sunt sănătoase iar alimentele de origine animală sunt nesănătoase"…

17/10/2021

Devine toxică mierea încălzită?

Mierea pasteurizată sau preparată termic acasă nu este toxică.

28/08/2021

Despre dietele ketogenice, pe scurt

Pentru că există o grămadă de confuzii legate de dietele ketogenice, am acceptat sa fac…

20/04/2021