Top 3 factori care te îngraşă în vacanţă

Diana ArteneAlimentaţie sănătoasă, Nutriţie pentru slăbit

nutritie-slabit-vacanta

Dacă te-ai săturat să iei (cel puţin) 2 kilograme în fiecare vacanță (kilograme pe care de obicei nu le mai dai jos decât temporar), daca te ia cu rău de la stomac numai la gândul că va trebui să te apuci iar de dietă doar pentru că ai fost și tu într-o simplă vacanță și dacă ești frustrat(ă) pentru că, oricât ai încerca să nu te îngrași în vacanță, pur și simplu nu reuşeşti – atunci citește acest articol!

Îţi voi explica Top 3 factori care te îngraşă în vacanţă.

În primul rând, aș vrea să subliniez că da, ai citit corect: sunt niște factori care te îngrașă în vacanță, nu mâncarea în sine.

Și că da, știu și eu că ciocolata are grăsimi saturate și că pizza sau pastele siciliene au un indice glicemic cât Columna lui Traian. Totuși, pătrunjelul îngrașă cam la fel de mult cât cea mai savuroasă tartă dacă îl mănânci când nu trebuie.

Așa că permite-mi să-ți explic cum factorii conjuncturali – și nu mâncarea în sine îngrașă – și te pot îngrașa în fiecare vacanță, fie ea ultra all inclusive în Antalya, city break la Roma sau Crăciun la Viena.

Întâi o să-ți prezint acești 3 factori. Apoi, o să-ți prezint 3 soluții eficiente, care, atunci când sunt aplicate corect în fiecare zi, previn îngrășătul în vacanță pentru că rezolvă acești 3 factori chiar dinainte să mergi efectiv în vacanță.

Înainte să încep, aș vrea să menționez că, dacă ai trecut de 30 de ani, ai multă grăsime abdominală, muncești de dimineața până seara, mănânci pe fugă tot felul de prostii şi eşti în pragul unei depresii, probabil că, aplicând aceste 3 soluții, viața și imaginea ta doar vor începe să se îmbunătățească.

Metabolismul tău este scăzut, probabil ai rezistenţă la insulină, apetitul dereglat și receptorii dopaminergici în cădere liberă.

Se mai întâmplă.

Dar singura diferență dintre tine și tine-îmbunătățit ești TU.

Așa că, dacă nu o să aplici aceste 3 soluții măcar acum, că ești acasă, fără o lume de tentații culinare la picioare, atunci ne pierdem timpul împreună. Și probabil acest articol nu te va ajuta cu nimic pentru că informația neaplicată are zero valoare.

Însă, dacă te-ai săturat să ții diete la infinit și apoi să te îngrași mai mult cu fiecare vacanță, atunci aplică soluțiile în fiecare zi timp de 21 de zile (da, exact cât știai că îți ia să-ți formezi un nou reflex). O să fii încântat(ă) de rezultat!

Deci, iată principalii factori care te îngraşă în vacanţă:

  1. diversitatea
  2. nesiguranţa
  3. legitimitatea

Pe cei mai mulţi dintre noi îi ia valul când văd o mare de mâncare, care de care mai arătoasă, mai proaspătă, mai superb mirositoare. Este absolut normal! La fel de normal cum marea majoritate a bărbaţilor se însoară cu femei frumoase îmbrăcate în alb…

Soluţia nr. 1 ca să nu te îngraşi în vacanţă este SOACRA.

Da, ai citit corect – și nu te pun s-o iei cu tine în vacanță, ci să te comporți ca și cum ai fi mama unuia dintre acești bărbați care-au intrat în săptămâna oarbă – o soacră adevărată, super-pretențioasă, fițoasă şi mițoasă.

Practic, înainte să mănânci absolut orice, trebuie să alegi 2-3 lucruri cărora le-ai da nota 10 absolut la purtare, arătare și fardare. Impresie artistică maximă!

Ca să nu te îngrași în vacanță sau de Crăciun sau în vizită sau pe oriunde altundeva sunt munți de mâncare, trebuie să fii superpretențios(oasă), mai pretențios(oasă) ca o soacră. Deci, alege doar acele mâncăruri care îți plac cu adevărat și savurează fiecare bucățică cu cea mai mare încântare, fără frică sau urmă de regret!

Soluţia nr. 2 ca să nu te îngraşi în vacanţă este PUMNUL TĂU DREPT.

Tații de fete au două spaime maxime: că fata lor va găsi pe cineva și o să se mărite și că fata lor nu va găsi pe nimeni. Așa e și cu mâncatul în vacanță: ce te faci dacă mâncarea va fi delicioasă și ce te faci dacă-i proastă?

Dar, oricât de bună sau proastă ar fi mâncarea în vacanță, ca să nu te îngrași în vacanță trebuie să te confrunți cu această dilemă cu fermitate!

Adică, aplici soacra și alegi 2-3 dintre cele mai bune mâncăruri disponibile, le savurezi bucățică cu bucățică și îți promiți că vei consuma la masa viitoare alte 2-3 dintre cele care-ți făceau cu ochiul.

Pe bune: 2-3, nu mai multe, că stomacul tău nu este un portbagaj de mașină şi, daca vrei să slăbești, mâncarea pe care o îndeşi tu acolo trebuie să nu-ți dea coate la ficat!

Stomacul tău în repaus alimentar are ~ dimensiunea pumnului drept și  – ca să poți simți momentul optim de sațietate – nicio masă nu ar trebui să depășească 2-3 porții, fiecare de mărimea pumnului tău drept.

Soluţia nr. 3 ca să nu te îngraşi în vacanţă este RESPECTUL FAŢĂ DE SENZAŢIA DE FOAME.

Ai tot dreptul din lume să mănânci cele mai delicioase mâncăruri. Este perfect legitim! Eu o fac și când nu sunt în vacanță, în absolut fiecare zi.

Doar că să mănânci când nu îți este foame = oprit ardere de grăsimi ± îngrășat.

Nu contează cât de puține calorii consumi, ce indici glicemici, ce încărcătură glicemică sau cum combini alimentele. Dacă nu îți este foame și mănânci, pa, pa, slăbit.

Și foamea se simte în capul pieptului, cu aceleași grade de intensitate ca și senzația de pipi, adică: 0 dacă nu ai nevoie să mănânci, 1 dacă simți că ai mânca, dar mai poți aștepta și 2 dacă ți-e la fel de foame cât de tare ți-ar fi de pipi cât să faci pe tine.

Deci, ca să nu te îngraşi în vacanţă:

  1. fii pretenţios(oasă) ca o soacră
  2. gândeşte ca tatăl miresei şi
  3. mergi la baie înainte să faci pipi pe tine.
  1. alege să mănânci doar mâncăruri cărora le-ai da un 10 absolut la plăcere,
  2. limitează-te la 2-3 feluri, fiecare de mărimea pumnului tău drept,
  3. aşteaptă să ţi se facă foame înainte să mănânci.

Aplicând aceste 3 soluţii, nu numai că nu te vei mai îngrăşa în nicio vacanţă vreodată în viaţa ta, dar chiar poţi slăbi în timp ce eşti în vacanţă. Tot ce trebuie să faci este să le aplici consecvent.

În sănătatea noastră!